GroenLinks tegen bieb++ op Smakkelaarsveld - De Utrechtse Internet Courant GroenLinks tegen bieb++ op Smakkelaarsveld - De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks tegen bieb++ op Smakkelaarsveld

GroenLinks tegen bieb++ op Smakkelaarsveld

De komst van bieb++ op het Smakkelaarsveld staat op losse schroeven nu GroenLinks heeft bekend gemaakt dat zij het plan niet ondersteunen. “De Bieb++ is een te duur en te risicovol project. GroenLinks zal daarom niet instemmen met de bouw van de Bieb++ op het Smakkelaarsveld”, aldus GroenLinks Utrecht.

Het plan van de gemeente voor het multifunctionele complex werd 31 oktober gepresenteerd na het vinden van een ontwikkelaar voor het 61,9 miljoen bekostigde plan. Vandaag werd het plan besproken in de commissie, daar werd al gauw duidelijk dat GroenLinks tegen het plan gaat stemmen.

Tijdens de commissievergadering benadrukte GroenLinks-raadslid Chiel Rottier dat de fractie van GroenLinks van mening is dat de nieuwe voorzieningen er moeten komen. Toch wil de GroenLinks-fractie niet meegaan in de ontwikkeling van de Bieb++ zoals nu wordt voorgesteld. “Het kost 62 miljoen euro, naast de al gereserveerde 16 miljoen euro. Dat betekent dat de gemeente 2,5 miljoen euro per jaar moet betalen aan de Bieb ++ en dat gedurende 40 jaar.”

Rottier vervolgt: “Bij een tegenvallende exploitatie loopt de gemeente Utrecht grote risico’s en dat 40 jaar lang, en dat terwijl het Rijk net forse bezuinigingen op bibliotheken heeft aangekondigd.”

Een ander zwaarwegend punt voor GroenLinks is de toekomst van de wijkbibliotheken. “In het geval van bijstellingen zal de gehele exploitatie van de bibliotheek, dus ook de wijkbibliotheken, worden betrokken,” aldus Rottier.

De komst van de bieb++ op het Smakkelaarsveld maakte al eerder de tongen los. Ondernemer Jos Stelling schreef een open brief naar aanleiding van de mogelijke komst van Artplex, buurtbewoners, Corio en FGH Bank hebben bezwaar gemaakt tegen het plan en de gemeente bleek foute informatie gepresenteerd te hebben.

4 Reacties

Reageren
 1. kees van oosten

  Jarenlang heeft GroenLinks de voorbereidingen van dit kostbare prestigeproject gesteund, maar met de verkiezingen in zicht maakt GroenLinks opeens problemen. Zo ging het met de Spoorlaan (NOUW 3) ook. Het begint op een strategie te lijken: vlak voor de verkiezingen het zinkend schip verlaten en mooie sier maken met kritiek op het collegebeleid waar GroenLinks al die tijd verantwoordelijkheid voor heeft gedragen.

 2. Tris

  Kan de bib niet in het voormalige postkantoor aan de Neude?

 3. Frank

  Het wordt tijd dat dit soort gezwabber eens flink afgestraft wordt bij de verkiezingen. De argumenten waarmee men nu knikkende knieën krijgt waren vijf jaar geleden ook al bekend en evengoed van toepassing op dat megalomane stadskantoor.

  Groenlinks heeft de blinde dadendrang van een traditionele regent, maar ontbeert helaas de standvastigheid en het inzicht dat daarvoor nodig is. Wegwezen met die kneuzen!

  @Tris:
  In theorie zou dat kunnen. Maar het pand is eigendom van ASR en die hebben dat gekocht om er goed geld mee verdienen. De huur daar zal voor de Bieb ongetwijfeld bij lange na betaald kunnen worden.

 4. simpleisbetter

  De rol van de bibliotheek raakt steeds meer uitgekleed, er staan ieder jaar minder boeken aan de Oudegracht en er is meer computerruimte en koffiehoek. Is die Bieb++ (vreselijke naam trouwens!) echt nodig om de horeca-functie van de utrechtse centrale bibliotheek uit te bouwen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).