GroenLinks verhuist van Oudegracht naar Sint Jacobsstraat | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks verhuist van Oudegracht naar Sint Jacobsstraat | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks verhuist van Oudegracht naar Sint Jacobsstraat

GroenLinks verhuist van Oudegracht naar Sint Jacobsstraat
Het pand aan de Oudegracht. Foto: Funda
Het Landijk Bureau GroenLinks vertrekt uit het pand op de Oudegracht en verhuist naar de Sint Jacobsstraat 12. Het huidige pand, aan de gracht, is verkocht en krijgt een woon- en werkbestemming.

Het Landijk Bureau GroenLinks vertrekt uit het pand op de Oudegracht en verhuist naar de Sint Jacobsstraat 12. Het huidige pand, aan de gracht, is verkocht en krijgt een woon- en werkbestemming.

Het pand aan de Oudegracht stamt uit 1858 en telt drie verdiepingen en een kelder. GroenLinks kocht het gebouw in 2011 voor ruim 2 miljoen euro. Het gebouw werd gebruikt voor cursussen, opleidingen en bijeenkomsten voor leden van GroenLinks uit het hele land.

Duurzamer

Het nieuwe gebouw aan de Sint Jacobsstraat 12 zou meer ruimte bieden. Daarbij is het pand volgens GroenLinks goedkoper, veel duurzamer en beter bereikbaar dan het huidige pand. De partij huurt op de Sint Jacobsstraat een gedeelte van een bestaand gebouw.

Het Wetenschappelijk bureau, de buitenlandstichting ‘Democracy Development Abroad’ en de jongerenorganisatie DWARS zullen meeverhuizen. De verhuizing vindt plaats aan het begin van 2020 en een exacte verhuisdatum wordt later bekend gemaakt.

21 Reacties

Reageren
 1. Walter

  Helaas niet ver genoeg,zet ze tussen de boeren!!

 2. Scherpschutter

  Haha, het is toch wel bizar ook hoor! GroenLinks wil de inwoners van deze stad nog net geen scheetjesbelasting opleggen wegens milieu- en klimaatproblematiek, en dan verhuizen ze zelf (van een monsterenergievreter) naar een ander pand met een zeer karig energielabeltje B….LOL!

  Do as I say. Not as I do?

 3. Lombokker

  Dat het nu goedkoper en duurzamer wordt is niet zo moeilijk. Dat grachtenpand zo afgrijselijk energieinefficiënt dat zelfs de ergste klimaatontkenner er het schaamrood van op de kaken zou krijgen. Kennelijk is GL er nu ook achter dat zulks niet zo goed is voor hun imago.

  Ze hadden natuurlijk ook kunnen kiezen om de boel te isoleren en er dubbel glas in te stoppen. Met de besparing op de stookkosten is zo’n verbouwing in een jaar of twintig terug te verdienen, dat is toch niet zo’n moeilijke keuze? Geef je ook nog eens het goede voorbeeld aan iedereen die je ongevraagd een energielabel door de strot hebt gedrukt.

  Maar als het je zelf geld gaat kosten zijn idealen bij GL kennelijk opeens een stuk flexibeler.

 4. Harry

  “Het advies van de technische commissie maakte fijntjes duidelijk dat het financieel een zeer zware last zou worden om dat grachtenpand klimaatneutraal te krijgen.”

  Typische aanpak van het anti-CO2 promotieteam: Andere opleggen hun huis voor ettelijke tienduizenden euro’s “klimaatneutraal” te maken en zelf het alleen met de mond belijden.

  O ja, en dan pakken we de armen in hun sociale woningen het eerste door ze van het gas af te sluiten.

 5. wollie

  mooi, kunnen ze van de overwaarde een hoop fijne hummusjes kopen.

 6. Kees

  Sommige mensen grijpen ook werkelijk alles aan om op GL te mopperen.
  Als kind ooit een trauma opgelopen met een groene linkerschoen ofzo:)

 7. Kadoendra

  @Lombokker

  Een oud pand duurzamer maken is niet eenvoudig en indien dit mogelijk is hangt hier ook een veel hoger prijskaartje aan vast.

  Ik weet niet of het pand een monument status heeft want als dit wel zo is wordt het verduurzamen van het pand een nog grote probleem want de eigenaar van een monument moet zich houden aan de regels van de monument status.

 8. Kadoendra

  @Kees

  Dit mopperen valt niet los te zien van het politiek populisme.

  Het politiek populisme speelt op een handige manier in op het feit dat veel burgers niet zo’n grote algemene ontwikkeling hebben en dus van veel zaken geen weet hebben maar er toch een zeer uitgesproken mening over hebben en dat die mening geen enkele wetenschappelijke onderbouwing heeft doet er niet toe in het politiek populisme.

 9. Berk

  @Kees Inderdaad, zielige reacties . Op deze manier kan je op alles en iedereen wel kritiek leveren. En dat is precies wat deze toetsenbordhelden het liefst doen.

 10. Lombokker

  @Kadoendra

  Ja, en? Daar kunnen ze toch een lening of hypotheek voor afsluiten?

  Als ik straks van het gas wordt afgesloten moet ik ook maar zien hoe ik een warmtepomp gefinancierd krijg.

  Nogmaals, als ze van anderen verwachten dat die dat wel doen, dan mist Groen Links hier een mooie kans om zelf het goede voorbeeld te geven. Sterker nog, ze gooien hun geloofwaardigheid flink te grabbel.

 11. Bert

  @kees

  Als je constant met je vingertje moralistisch staat te zwaaien naar iedereen, kan je dat verwachten en maatregelen door voert die helemaal geen (bewezen) nut hebben, behalve dat het bakken met geld kost.

  En dat was al een hele tijd bekend, dat dat pand totaal niet duurzaam was. Als ik me niet vergis, was het excuus zelfs (nadat ze de een na laatste verkiezingen hadden verloren): “ja we hebben nu minder geld, dus dat stellen we maar uit”.

  Oftewel: “we willen het niet zelf op hoesten”, waarbij ze dat wel van de burger verwachten.

  Daarnaast is het zo dat er bepaalde dingen redelijk makkelijk en goedkoop waren door te voeren, zoals het isoleren van ramen met folie of voorzet ramen. Ook een leuke is lichten aanlaten na werktijd en in het weekend.

 12. Harry

  @Kadoendra
  Andere beschuldigen van je eigen laakbare gedrag is een techniek die eind jaren 30 van vorige eeuw floreerde. Best wel eng dat extremisme.

 13. Ed Flabbergast

  @Misschutter
  Pfff, zo geobsedeerd met GL bashen dat je gaat opzoeken wat het energielabel van hun toekomstige kantoor is…..? Get a life

 14. JdV

  Mooi ook dat de partij deze ruimte aan de maatschappij schenkt ten behoeve van een doel dat zij zelf van harte steunen. Denk daarbij aan de opvang van daklozen, psychiatrisch patienten of andere doelgroepen die deze steun goed kunnen gebruiken. Volkomen terecht dat een pand dat is gekocht vanuit staatssubsidies nu ook weer ten goede komt van degenen die met zijn allen deze subsidies hebben opgebracht, maw ten bate van het algemeen nut. Zeker in het kader van het door Kadoendra genoemde populisme een prima aktie van GL. Zij steken niet de winst van de verkoop (speculatie met OG) in eigen zak maar delen deze met de zwakkeren in de samenleving waar zij voor zeggen op te komen. Toch? Toch?
  O nee, wacht even…….

 15. Geen fan van...

  Ha – beter bereikbaar. Dat was toch helemaal geen probleem op de Oudegracht met de fiets?
  Of komen er toch slinkse lieden met de verfoeide auto naar het GL hoofdkantoor?

 16. bureaulesswatts

  Verbeteren van de energieprestatie van gebouwen en woningen werd vanaf het begin -ergens in 2007 – door de linkse partijen in Utrecht gedwarsboomd. Die hadden hun eigen business model bedacht , samen met de vrinden van ecofys.

  Fysiek isoleren van een woning of pand werd ingeruild voor boekhoudkundig besparen op energie. Alleen voor de rijken (zij) , tebetalen door de armen . De gemeente maakte megalomane plannen en regelde financieringen, compleet met “revolverende fondsen” verstrekt door de bevriende triodos bank. Ze zette eigen afdelingen op die gratis adviezen gingen verstrekken en subsidies uitdelen aan de rijken. Daar konden bedrijven niet tegenop natuurlijk.

  Inmiddels werden er miljoenen over de groene balk gesmeten, maar werd in de gehele stad niet één, ik herhaal, niet éen pand uberhaupt van isolatieglas voorzien . Waaronder dit pand van GL . (in de hele stad zie je isolatieglas van de eerste generatie )

  Hadden ze daar op ingezet dan hadden ze werkelijke besparingen kunnen realiseren in plaats van nu ronkende verhalen over succesvolle ondernemingen die draaien op subsidie de wereld insturen .

  Uitvoeren van fysieke besparingsmaatregelen had voor heel veel werkgelegenheid hebben kunnen zorgen bij aannemers en vaklieden (van die laagopgeleiden ) en heel veel toegevoegde waarde hebben creëren, maar dat was niet de bedoeling natuurlijk want dan hadden de hoogopgeleiden met hun mooie verdienmodellen het nakijken gehad.

  Terecht dat mensen woest worden over een partij die het adagium hanteert van rechts moralistich lullen en links goed de zakken vullen.

 17. Scherpschutter

  @Ed Flabbergast

  Hoe komt u erbij dat ik het opgezocht heb?

 18. JOEP

  Het enige dat deze reacties laten zien is dat de trollensoldaatjes er weer bij zijn om digitaal links te bashen. In werkelijk geen 1 reactie staat ook maar iets dat feitelijk klopt. Alleen maar op emotie spelen en polariseren.

  Op Facebook zie je trouwens dat ook op DUIC professioneel trollen reaguren. Namen die op werkelijk iedere nieuwsite, ook de kleine lokale, aan het haten en polariseren zijn en vooral links aan het bashen zijn.

  Dit symboliseert ook bij lange na niet de echte gemiddelde mening in Nederland. Trap er niet in.

  Goed trouwens dat GL in een beter geisoleerd gebouw gaat zitten. Daad bij het woord voegen heet dat, ipv populistisch geblaat. Ook beter op loopafstand van OV, precies waar GL voor staat. En betere fietsparkeermogelijkheden.

 19. Geen fan van...

  Hoi JOEP, zit je caps-lock toets vast?
  Allereerst besteed je twee alinea’s aan geleuter over rechts trollen leger. Iets waar ik me als geen fan van groen-links zeker niet mee associeer. Daarna: goed dat GL in een beter geïsoleerd pand gaan zitten. WTF? Het was goed geweest als GL na > 40 jaar iets aan de isolatie van hun pand aan de Oudegracht hadden gedaan. En over de bereikbaarheid per fiets: mag ik even braken? Kun je mij uitleggen wat er mis was met de bereikbaarheid per fiets van hun Oudegracht locatie?
  Ga nu maar effe je caps

 20. Hadjememaar

  OK jongens en meisjes, mogen we even terug naar het verhaal? GL heeft een prachtig pand aan de gracht, dat volstrekt ongeschikt is voor het doel waarvoor ze het aanhouden. Het is het vergadercentrum voor de landelijke organisatie. Als vergadercentrum is het totaal ongeschikt, het ontbeert het comfort en flexibiliteit EN het is te duur.

  Ik heb er wel eens binnen gekeken. Het is werkelijk zonde om het pand als eenvoudige vergaderlocatie te gebruiken. Met de nieuwe bestemming komen er genoeg middelen vrij om het niet allen te isoleren, maar ook te restaureren. Het ziet er nu niet uit. https://www.fundainbusiness.nl/kantoor/verkocht/utrecht/object-40251551-oudegracht-312/#foto-1

  Er zijn echt 100 redenen om te verhuizen naar LaVie en 0 redenen om te blijven op de Oude Gracht. Ik neem aan de de opbrengsten van het pand besteed worden aan partijactiviteiten en niet in de zakken van aandeelhouders verdwijnen.

 21. JOEP

  Hoezo mag ik mijn nickname niet met hoofdletters schrijven?

  Wie ben jij om daar wat te vinden?

  Ik schrijf dus JOEP, omdat het kan.

  Ik ben ook een andere JOEP dan joep.

  Volgens mij zat Groen Links geen 40 jaar in het pand aan de Oude Gracht, maar hebben ze het gekocht in 2011. Groen Links bestaat nog niet eens 40 jaar, maar dat terzijde.

  ~En ik heb het over fietsPARKEERrplek. Daar is er nogal weinig van aan de Oude Gracht. Daarom struikel je over de fietsen.

  Blijft over dat het een goed idee is om op een beter bereikbaar pand (OV ook) te gaan zitten en een beter geïsoleerd pand. Ze handelen naar hun principes. Niets op aan te merken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).