GroenLinks wil dat gemeente zich inzet voor duurzamere Koningsdag | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks wil dat gemeente zich inzet voor duurzamere Koningsdag | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks wil dat gemeente zich inzet voor duurzamere Koningsdag

GroenLinks wil dat gemeente zich inzet voor duurzamere Koningsdag
Foto: Bas van Setten
GroenLinks in Utrecht wil dat de gemeente zich gaat inzetten voor een duurzamere Koningsdag in 2020. Dit zegt de partij na afgelopen editie toen er 100.000 kilo afval werd opgehaald en nog veel zou zijn achtergebleven.

GroenLinks in Utrecht wil dat de gemeente zich gaat inzetten voor een duurzamere Koningsdag in 2020. Dit zegt de partij na afgelopen editie toen er 100.000 kilo afval werd opgehaald en nog veel zou zijn achtergebleven.

GroenLinks zegt dat er ondanks de inzet van de medewerkers van de gemeente die de stad opruimen na het feest, een grote hoeveelheid zwerfafval achterblijft in de stad. Dit zou niet passen bij de ambities van Utrecht als circulaire en duurzame stad.

De partij vraagt daarom of de gemeente bereid is te gaan kijken hoe het evenement in 2020 verduurzaamd kan worden. Ze willen onder meer dat er onderzocht wordt of er alternatieven kunnen worden gevonden voor de vele plastic bekers. Ze noemen als voorbeeld het gebruik van statiegeldbekers en het aanmoedigen van het meebrengen van eigen bekers.

Samenwerking met de stad voor Koningsdag 2020

Een veelgehoorde klacht is, volgens de partij, dat er niet voldoende plekken zijn om afval in te deponeren. De partij vraagt echter niet of de gemeente afvalbakken bijplaatst, maar dat er gewerkt wordt aan het reduceren van de hoeveelheid afval. “Voorkomen is beter dan genezen.”

GroenLinks wil dat de gemeente in gesprek gaat met burgers en bedrijven in de stad, zodat zij met eventuele eigen oplossingen kunnen komen. Ook hoopt de partij dat de gemeente in samenwerking met creatievelingen uit de stad een bewustwordingscampagne wil gaan opzetten.

16 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Goed plan, Koningsdag 2.0 is hard nodig! Het afschaffen van de commerciële megafeesten op de pleinen was al een mooie eerste stap, maar er valt nog veel meer te verbeteren. Die vorige eeuwse gewoonte om er een enorme puinhoop van de maken ‘gewoon omdat het kan’ mag nu ook wel klaar zijn.

 2. Fred

  Ik ben het normaal gesproken hardvochtig oneens met deze doorgeschoten yuppen-partij, maar op dit punt ben ik het met ze eens. Stop met die onnodige vervuiling en schaf ook direct dat idiote vuurwerk af.

 3. Bayerwald

  Eens met G.B. Hoe denken we de planeet te gaan redden als burgers (de goeden uitgezonderd) nog steeds geen verantwoordelijkheid nemen voor de leefomgeving die zij zelf creëren? Of het nu Koningsdag is of andere ‘nodige’ evenementen. We zitten in de huidige kritieke situatie juist door de vorige eeuwse mentaliteit van ‘het kan niet op’ en ‘na ons de zondvloed’. Wanneer worden we eens echt volwassen?

 4. hiske alting

  En dan heb ik nog een vraag. Nu word je als bezoeker van de vrijmarkt in de ochtend getracteerd op de rotzooi van de vorige avond. Ik zou graag beginnen in een feestelijke schone stad, die zich opmaakt voor een afsluiting in de de avond, met een geweldig feest. Eén keer schoonmaken, meer mensen die de avond erbij pakken. Geen gekleum in de nacht van verkopers die er het beste van proberen te maken. Heel fijn plan, dat geen geld kost en alleen maar winnaars kent. Of zie ik iets over het hoofd?

 5. Peter

  Ja alles wat leuk ja afschaffen en nog meer belasting gaan heffen!! Zet honderden windmolens in de stad en geen auto in een straal van 10km meer parkeren of rijden.

  Of eens zorgen voor veiligheid, zodat je veilig in de tram kan zitten?

  Ik kies voor dat tweede!

 6. Anne Marie ten Berge

  Ach Bayerwald het is wetenschappelijk bewezen dat we pas volwassen zijn na onze dood omdat we dan niet meer iets bij kunnen leren. Overigens het is een braaf plan van GroenLinks maar nutteloos. Weet je, nadat we duurzaam ons afval scheiden, hondenpoep opruimen, de tegels uit de tuin rukken, gaat de reinigingsbelasting de milieubelasting jaarlijks met de energiekosten om duurzaam te managen met tientallen Euro’s omhoog. Wij laten de auto staan maar onze fietsenstalling wordt steeds duurder of je fiets wordt bij fout parkeren weggesleept zodat de gemeente weer een boete kan opleggen. Maar daar hoor je GroenLinks niet over beraadslagen. Het is zo: Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Het zijn voornamelijk de GroenLinks stemmers die er met Koningsdag zo’n zooi van maken en achterlaten.

 7. Berend

  Statiegeld op blikjes kan al helpen als ik de foto zo zie. Vervolgens geen plasticzakjes meer verstrekken bij de super en snackbar.

 8. Rob H.

  hiske alting 14/5/2019 – 12:19 “Of zie ik iets over het hoofd?”

  Ja. Dat al die (tien-)duizenden bezoekers die graag Koningsnacht vieren letterlijk en figuurlijk in de kou gezet worden.

 9. Peet

  De binnenstad veranderd in 2 dagen koningsdag in een grote vuilnisbelt
  Cafees tappen in plastic glas,,en iedereen gooit dat gewoon op straat
  Cafees zijn ervan af
  De gemeente ruimt het wel op

 10. Wim

  Geen extra afvalbakken neerzetten dat is niet de bedoeling , hoezo niet dat is de simpelste oplossing als je zo’n grote aantal mensen verwacht je moet ze wel de gelegenheid geven om hun afval kwijt te raken op een ordentelijke manier.

 11. Scherpschutter

  @Bayerwald

  De planeet heeft geen redding nodig, mijnheer. Ze was er al lang voordat wij er waren en zal er ook lang nadat wij weg zijn nog zijn.

  De mensheid heeft redding nodig. Vooral van het idee dat het probleem is dat we een planeet schade berokkenen.

 12. JdV

  Afschaffen. Is dat geen goed plan? Standaard aanpak van GL als mensen iets leuk/fijn/makkelijk vinden. Afschaffen.

 13. cas

  @ Anne Marie, tsja zo werkt dat helaas, het enige waarin de overheid is gedesinteresseerd is belasting heffen. Vooral gl is daar goed in, ze noemen het klimaatdoelstellingen, maar de echte naam was belastingdoelstellingen…. Overigens hebben meerdere partijen deze vreemde draai gemaakt

 14. Pietertje

  De Vrijmarkt is toch juist duurzaam? In plaats van spullen na een keer gebruik weggooien, worden ze weer verkocht aan een ander (= circulair). Nee, dan prima bushokjes vervangen door andere bushokjes: dat is pas duurzaam (of niet, GL?).

 15. Frank

  Geweldig initiatief van Groen Links! Heel goed dat we ons eens een keer met z’n allen gaan inzetten voor een schonere stad en beseffen dat iedereen daar een rol in speelt. Dus in plaats van kleutergedrag vertonen (Boehoehoe, GL neemt ons alles ahahaff!) je verantwoordelijkheid nemen: Plastic bierbekers (en ander afval) meenemen in je rugzak en thuis bij het plastic doen, spullen die je niet verkoopt (mocht je op de markt staan) weer mee naar huis nemen in plaats van laten liggen, je sigarettenpeuken (mocht je roken) niet op de grond gooien. Enzovoort. Simpel toch?

 16. VincentZ

  Dat klopt @ Scherpschutter. De planeet Aarde is niet gebaat bij mensen en is beter af zonder. Hoewel, voor de Aarde is dat weinig interessant, leven op deze planeet is slechts een momentopname. De Aarde heeft een uitstekend zelfreinigend vermogen. Mensen hebben dat helaas niet, zij zorgen voor uitputting van bodem, erosie, plastic soep, het uitsterven van een miljoen soorten etc. etc. Gewoon harde feiten. Moeten wij ons daar zorgen over maken? Ja, niet voor de aarde maar voor ons voortbestaan, als is het maar tijdelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).