GroenLinks wil vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks wil vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks wil vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling

GroenLinks wil vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling
Met het initiatiefvoorstel ‘hervorming vuurwerktraditie’ roept GroenLinks het college op om vuurwerkvrije zones in Utrecht aan te wijzen.

Met het initiatiefvoorstel ‘hervorming vuurwerktraditie’ roept GroenLinks het college op om vuurwerkvrije zones in Utrecht aan te wijzen.

GroenLinks-raadslid Steven de Vries schreef het voorstel. “Het is toch gek dat je op schoolpleinen en bij ziekenhuizen vuurwerk mag afsteken. Op dit moment worden veel schoolgebouwen in Utrecht rond de jaarwisseling beschermd door ouders en personeel. Laten we gewoon afspreken dat je op dit soort plekken geen vuurwerk meer afsteekt”, aldus De Vries.

Wat GroenLinks daarnaast betreft kunnen buurtbewoners zich melden als ze in grote meerderheid aangeven dat ze hun straten graag vuurwerkvrij willen hebben. Ook bijvoorbeeld zorginstellingen moeten volgens de partij van deze mogelijkheid gebruik kunnen maken.

34 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Kappen met consumenten vuurwerk.
  Het is al jaren niet leuk meer.
  Hier is het nu al weer begonnen. Liefst midden in de nacht natuurlijk. En zo hard mogelijk. Duurt meestal tot februari. Rond oud en nieuw waan je je in oorlogsgebied.
  Enorme vervuiling en angstige dieren. Mensen die de straat niet meer op durven.
  Dat kan beter. De stad is toch van iedereen ?!

 2. J.

  Groenlinks kan zo veel willen. Groenlinks moet eens stoppen met het burgertje pesten en regeltjes bedenken.

  De jaarlijks terugkerende hetze tegen vuurwerk het begint mij mijn neus uit te komen. Het gedram van Groenlinks begint gewoon ziekelijke vormen aan te nemen, maken jullie je nou eens druk om echt nuttige zaken.

  Normale vuurwerkliefhebbers steken geen vuurwerk af op plekken waar kwetsbare mensen en/of dieren zich bevinden o.a. ziekenhuizen , maneges en kinderboerderijen.

  Maar een straat vuurwerkvrij?! Als de meerderheid dat wil, jullie slaan echt volledig door.

  Als iemand zijn of haar vuurwerk wil afsteken voor de deur om 0.00 uur dan moet dat gewoon kunnen.

  Leven laten leven.

 3. Abdel

  Heel goed idee. Zeker met al die opgeschoten rotjeugd in Utrecht.

 4. J. De Vries

  Ik wil zo graag groen-links vrije zones. Geen hipsterbaardjes en bakfietsen toegestaan. Uitsluitend toegangkelijk voor gewone hardwerkende nederlanders die geen tofuburgers of moccachino lattes van 6 euro bestellen. Wat zou dat een mooi plekje zijn.

 5. Piiet

  Zijn er ook groenlinks vrije zones?

 6. Aart Hipsterbaard

  J. De Vries: Houten of Nieuwegein! Jij zoekt een huis, ik help je verhuizen!

  Ik heb trouwens nog nooit een tofuburger of moccachino latte besteld man, gewoon slow drip van de bonen uit Nicaragua van Simon Levelt ofzo. Als je zoveel haat hebt, better get your facts straight first ouwe.

 7. cas

  Helaas weet Rietje niet het verschil tussen illegaal en consumenten vuurwerk…
  Hele harde knallen zal je niet bij het tuincentrum kunnen kopen eind oktober…. Snap je frustratie maar je moet het wel los van elkaar kunnen zien.. Helaas hebben veel azijnpissers daar moeite mee.

 8. Merijn

  Zes op de tien Nederlanders wil een volledig verbod op consumentenvuurwerk. Dat gaat dus nog wel wat verder dan vuurwerkvrije zones. Stemmen al deze mensen GL? Nope. http://regio.eenvandaag.nl/enquete/55964/onderzoek_vuurwerkshows_in_plaats_van_zelf_afsteken_

 9. Berend

  Goed plan. Liefst de hele stad vuurwerkvrij, op een paar afsteekzones na.

  Laat de gemeente maar een vuurwerkshow organiseren. Of meerdere, op een aantal plekken in de stad. Professioneel vuurwerk is ook veel mooier dan rotjes, strijkers, Romeinse kaarsen en al dat soort rotzooi.

 10. Mikel

  Strijkers en romeinse kaarsen zijn al jaren verboden. Zoals ook de grote klappen waarvan mensen al in oktober wakker van liggen.
  En beprijpen jullie wel wat dat is?? Dat is illegaal vuurwerk. Daar zou groen links wat tegen moeten doen.
  Dat heeft niets te maken met het consumentenvuurwerk.

 11. Katja

  Utrecht vuurwerkvrij !
  Elk jaar teringzooi, vernielingen, doden, gewonden. Hoelang wordt dit nog geaccepteerd ?

 12. bernd

  Waarom niet op 1 plek een grote, professionele vuurwerkshow ?

 13. M.

  Die doden en gewonden vallen door illegaal vuurwerk en dat is al verboden en ook knallen wat je nu hoort (ik hoor niks btw) is vaak ook illegaal consumenten vuurwerk licht daar los van

 14. Bernd

  Waarom niet 1 grote, professionele vuurwerkshow ?

 15. J.

  Het valt allemaal wel mee hoor. Miljoenen mensen genieten er van.
  Dagelijks vinden er vele vernielingen plaats, vallen er doden en gewonden in het verkeer, dat is pas een teringzooi en elke dag gebeurt er wel weer wat.

  Er vallen elk jaar vele doden door het Alcohol en drugs gebruik. Daarnaast is het consumentenvuurwerk het probleem NIET, hiermee kan je amper schade veroorzaken. Illegaal vuurwerk dat is het probleem en daar zouden ze wat aan moeten doen in plaats van de normale burger pesten.

  Jammer genoeg willen veel mensen dat maar niet inzien en/of begrijpen.

 16. Hans

  Ik zou vooral pleiten voor een veel kortere periode van vuurwerk afsteken. Overdag steek je doorgaans geen siervuurwerk af (alleen maar knallen / mensen bang maken), dus waarom niet gewoon op 31 december vanaf 23.00 tot en met 1 januar 2:00 toestaan, en de rest van het jaar verbieden?

  Dan kunnen de ‘goedwillenden’ het nieuwe jaar met een voor hen leuke traditie inluiden, dan is de overlast beperkt (mensen die het eng vinden hebben een korte periode waarin ze liever niet op straat komen),en je benadeelt er alleen de ‘ongewenste’ vuurwerkafstekers mee (en hun leveranciers).

  En geen vuurwerk bij een bejaardentehuis? Ik heb meermaals gehoord van bejaarden die graag één keer per jaar van achter hun raam naar het (sier)vuurwerk kijken; vanuit de gedachte dat je niet zo vaak meer buitenkomt en zo toch nog iets meemaakt, en dat je de volgende dag geen vroege afspraken hebt vonden zij dit te billijken.

 17. Jansen

  J. en M., dat noemen we dus bagatelliseren.

  Accpeteer dat een ruime meerderheid van de Nederlanders klaar is met vuurwerk, met een oorzaak. Of het vuurwerk legaal of illegaal is maakt niet uit. Het is beter te handhaven wanneer het nog maar op bepaalde plekken mag.

 18. Janszen

  Ooit Oud en Nieuw gevierd in Londen. Metro’s bleven rijden tot laat in de avond. Wachten onder de Big Ben tot klokslag twaalf uur met duizenden anderen. Wildvreemden die elkaar uitbundig gelukkig Nieuwjaar wensten. Vuurwerk geen moment gemist.
  Oud en Nieuw vorig jaar: het knallen begon al halverwege Oktober, soms diep in de nacht. Naarmate eind december naderde trilden de ramen regelmatig in de sponningen vanwege het zware vuurwerk en boodschappen werden vroeg in de ochtend gehaald vanwege het geknal. Toppunt was het feit dat voor de deur twee auto’ s in de hens gingen (oudejaarsnacht) en de brandweer een bombardement aan vuurwerk om de oren kreeg.
  Siervuurwerk op oudjaarsavond: prima! Maar het gespuis wat bij nacht en ontij in de aanloop naar Oud en Nieuw zowel dier als mens terroriseert ? Het heeft niets meer te maken met het rotje of sierpijl op oudjaarsavond maar met zwaar terreurgeknal.

 19. waldorff

  Gewoon verbieden. Niet voor niets roepen oog- & trauma-artsen dit al jaren. Vorig jaar zijn 10 ogen blind geworden door vuurwerk, en werden er 576 vuurwerkgewonden in ziekenhuizen opgenomen en vielen er 3 doden. In het grootste deel gaat het hier om legaal afgestoken vuurwerk, 2/3 van de gewonden stak het vuurwerk zelf af, maar 1/3 was omstander.
  Jaar in jaar uit bewijst men dat men niet met de gegeven vrijheid kan omgaan en het wordt dus tijd dat de overheid nou eens ingrijpt.
  Waarom doen we dit onszelf in vredestijd aan? (en dan heb ik het niet eens over het totaal gestoorde gedrag wat Janszen beschrijft…)En waarom kan het niet gaan zoals in andere landen? Wat zou het mooi zijn als artsen /politie/ambulance/brandweer-personeel eens een keer niets werden geconfronteerd met al deze ellende!

 20. Merijn

  J. (en anderen), het spijt me maar je bent echt verkeerd geïnformeerd. Je stelt dat je met consumentenvuurwerk amper schade kunt veroorzaken. Klinkklare onzin. MEER DAN DE HELFT van het aantal vuurwerkgewonden is het gevolg van legaal vuurwerk. Niet voor niets roepen Nederlandse artsen massaal op tot een verbod op CONSUMENTENVUURWERK. http://www.ad.nl/binnenland/artsen-roepen-massaal-op-tot-vuurwerkverbod~aa148279/

 21. K

  Ben met oudjaar regelmatig in het buitenland en mis dan toch altijd de feestelijke chaos die we in NL gewend zijn. Dit unieke feest vindt slechts 1x per jaar plaats. Laat de mensen lekker.

 22. waldorff

  @K-parkeert u dan uw auto ‘gezellig’ in Kanaleneiland of Overvecht?-want daar is het op 31/12 ook altijd zo feestelijk chaotisch…

 23. J.

  Merijn; Daar heb je mooie beschermende vuurwerkbrillen voor tegenwoordig. Die ik ook altijd draag als ik siervuurwerk afsteek of sta te kijken in de straat, een beetje zelf verantwoording kan geen kwaad. Elke gewonde is er één teveel natuurlijk maar moet daarom het legale siervuurwerk maar verboden worden er staan miljoenen Nederlanders buiten. Ik vind van niet. Laat iedereen toch gewoon plezier hebben in dit toch al ‘regeltjes en zeur’ land. Moe wordt je ervan. Men gunt elkaar tegenwoordig niks meer, haat en nijd over en weer en alles wat leuk is moet maar verboden worden.. Bij een vuurwerk verbod zal de overlast alleen maar gaan toe nemen, de normale huisvader zal gewoon zijn vuurwerk over de grens gaan halen, waar zwaarder vuurwerk te verkrijgen is dan hier.

 24. Merijn

  Ok J, het interesseert je dus gewoon niet echt als je stelling aantoonbaar niet klopt. Ja hoor, we gaan allemaal beschermende vuurwerkbrillen dragen dit jaar. Right. Zonder vuurwerk hebben we die miljoenen brillen niet nodig. Lang niet IEDEREEN heeft plezier, dat is het punt, 6 van de 10 Nederlanders vindt het niet LEUK en wil helemaal geen vuurwerk meer op straat. En een huisvader die de grens overgaat om vuurwerk te halen, dat noem ik niet echt normaal. Eerder een beetje sneu. Over gunnen: ik gun jou inderdaad geen blind oog, last van je longen, rotzooi in je tuin & huisdieren onder de bank. Sorry ’bout that.

 25. [email protected]

  Een GroenLinks vrije stad met een grootte GroenLinks vrije zone,dat zou pas een heel erg goed nieuwjaar zijn.
  Misschien eens gewoon een goede campagne over hoe ongezond vuurwerk is voor de stad en de mens, bereik je ook veel meer mee, o ja en geen Bio Massa Centrale van ENECO.

 26. J.

  Klopt, niet iedereen heeft er plezier van logisch ook we leven nou eenmaal in een land met veel mensen. Iedereen is verschillend de één vind dit leuk en de ander vind dat leuk. Veel mensen hebben er ook gewoon plezier van, jij duidelijk niet, prima natuurlijk! Ik heb bijvoorbeeld ook geen plezier aan mensen die ‘s nachts luidruchtig door de straat heen lopen, auto’s die stil staan met draaiende motor en waar vaak harde muziek uitkomt, festivals die zoveel lawaai maken dat je het gedreun door de hele stad heen hoort, studenten feestjes waar vaak tot diep in de nacht veel lawaai vandaan komt en dat allemaal meerdere keren per jaar. Maar moet dat ook maar verboden, ik vind van niet, moet kunnen toch in dit land?

  Jammer dat je het aanneemt als waarheid dat 6 op de 10 mensen willen dat het consumentenvuurwerk verboden wordt.. Hoeveel ondervraagden waren er 1500 (vind ik nog veel hoor!) ? En vooral eigen partij leden van Groenlinks zeker.. Ze verdraaien alles waar je bij staat, daar zijn ze erg goed in.

  Gelukkig prikken veel mensen er al doorheen.

  Een echte vuurwerkliefhebber ruimt overigens netjes zijn gemaakte troep op.

  Ik wens je een goed weekend! 🙂

 27. waldorff

  @J. je rechtvaardigt je eigen overlast door dat af te meten met allerlei andere overlast om je vuurwerkhobby te rechtvaardigen-je snapt hopenlijk zelf natuurlijk wel dat dat geen stevige basis is toch?
  Waarom meen jij dat jij anderen tot last mag zijn met je vuurwerk (wat ook nog eens zeer milieu-vervuilend is)?
  Zoals eerder geschreven: vorig jaar werden 574 mensen opgenomen op de SEH, 10 ogen blind, en volgens een andere bron heeft 45% van de 574 mensen het vuurwerk NIET zelf afgestoken…(maar die hadden volgens jou dan maar een bril op moeten doen).

  bron: https://www.veiligheid.nl/.ibmmodres/domino/OpenAttachment/veiligheid/website.nsf/B4FB08E38C73E913C1257FE100443787/asset/Cijferfactsheet%20ongevallen%20met%20vuurwerk%202015-2016%20VeiligheidNL-NOS.pdf

 28. Jansen

  Ik denk dat er daadwerkelijk meer mensen voor een vuruwerkverbod zijn. Zes van de tien komt waarschijnlijk dicht in de buurt. Is ook een zeer representatief onderzoek geweest. Dit iit het stomme pietenonderzoek. Veel meer mensen dan die zogenaamde tachtig procent hebben geen moeite met een roetveegpiet. Dat noemen ze een grote wijgende meerderheid.

 29. Merijn

  Helaas J, alweer klopt je veronderstelling niet. Aan het onderzoek waaraan ik refereer deden 23.648 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 8 tot en met 12 december 2014. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Aan het onderzoek deden 23.648 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 8 tot en met 12 december 2014. http://regio.eenvandaag.nl/enquete/55964/onderzoek_vuurwerkshows_in_plaats_van_zelf_afsteken_

  Als 6 op de 10 willen dat het consumentenvuurwerk verboden wordt, wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat de rest er plezier aan beleeft. Die groep is veel kleiner. Wat jij wil is een minderheid behagen terwijl de overgrote meerderheid er last van heeft.

  Je hebt het over auto’s met draaiende motoren, harde muziek en festivals waar je óók last van hebt. Klopt helemaal. Niemand wil dat echter landelijk verbieden. Wellicht komt dat omdat genoemde overlast niet leidt tot honderden gewonden, vernieling, grootschalige milieuverontreiniging en gezondheidsklachten. Ik wens jou ook een goed weekend!

 30. VerbiedenWerktNiet

  Wat een naïeve opmerkingen van een aantal mensen in deze discussie. Verbieden heeft geen enkel nut, want er wordt niet gehandhaafd. Vrijwel al het vuurwerk wat de tegenstanders frustreert, is illegaal vuurwerk. Zolang er niet wordt gehandhaafd, is het dweilen met de kraan open. En om de mensen die wel legaal vuurwerk aanschaffen, en daar netjes mee omgaan, te zieken geeft vooral blijk van kortzichtigheid.

 31. K

  @waldorff – Nog even een antwoord op uw vraag: Ja, ik parkeer in Overvecht want ik woon daar. Die autobranden in K-eiland en Overvecht zijn vooral aan andere sociaaleconomische oorzaken te wijten dan een nieuwjaarsfeest met vuurwerk. Het is een feit dat deze in de rest van het land tijdens de jaarwisseling heel veel minder voorkomen dan in achterstandswijken. (Waar het hele jaar door en niet alleen tijdens oud en nieuw met enige regelmaat auto’s in vlammen opgaan.)

 32. bas

  Dit is typisch de makkelijke weg kiezen…, er wordt geen oplossing gevonden om illegaal vuurwerk tegen te gaan, geen toezicht op losgelsagen jeugd die alles opblaast en daarnaast wordt er voor ongeveer 100 mln aan vuurwerk verkocht (legaal).
  Eerlijk gezegd denk ik niet dat er sprake is van een kleine groep die het nog wel wil… Denk eerder dat de groep zeikerd erg klein is, maar een enorm asociale, individualistische en kortzichtige mond opzet.

 33. Merijn

  @bas – Leuk dat je dat denkt maar een represtatief onderzoek in 2014 onder meer dan 20.000 Nederlanders vertelt iets heel anders: 61% zou het een goed idee vinden als in hun gemeente het afsteken van vuurwerk wordt verboden en er in de plaats één gemeentelijke vuurwerkshow komt. http://regio.eenvandaag.nl/enquete/55964/onderzoek_vuurwerkshows_in_plaats_van_zelf_afsteken_

  Dit percentage stijgt al jaren en zal dit jaar waarschijnlijk ook weer hoger liggen dan destijds in 2014.

  Je bent asociaal als je tegen vuurwerk op straat bent, haha, moest toch even lachen toen ik dat las. 🙂

 34. Wim

  Zucht!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).