Grondwatervoorraad weer helemaal aangevuld in Utrecht Grondwatervoorraad weer helemaal aangevuld in Utrecht

Grondwatervoorraad weer helemaal aangevuld in Utrecht

Grondwatervoorraad weer helemaal aangevuld in Utrecht
Archiefbeeld onweer in Utrecht.
Vanwege de langdurige neerslag van de afgelopen maanden is de grondwatervoorraad in Utrecht weer helemaal aangevuld. De afgelopen jaren waren juist erg droog, waardoor de grondwaterstanden steeds laag waren.

Vanwege de langdurige neerslag van de afgelopen maanden is de grondwatervoorraad in Utrecht weer helemaal aangevuld. De afgelopen jaren waren juist erg droog, waardoor de grondwaterstanden steeds laag waren.

“Het is nat, natter, natst”, schrijft het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) op haar website. “Vanwege deze grote hoeveelheden regen is de bodem helemaal verzadigd: het water kan niet meer in de bodem zakken. Hierdoor stijgt het niveau van het grondwater ook flink.”

Deze hoge grondwaterstand kan voor overlast zorgen. Zo kan er bijvoorbeeld water in de kelder of kruipruimte stromen, en ook kunnen er plassen in de tuin blijven staan. “Op uw eigen perceel bent u zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en oplossen van grondwateroverlast”, schrijft de gemeente Utrecht. Bij structurele wateroverlast zegt de gemeente wel maatregelen te nemen.

Voorjaar

Het waterschap schrijft verder dat de afgelopen jaren erg droog waren, waardoor de grondwaterstanden steeds laag waren. Vanwege de vele neerslag is deze voorraad weer helemaal aangevuld. De bodem is met andere woorden verzadigd en dat zal volgens het HDSR ook nog wel een tijd zo blijven.

“Doordat het water langzaam wegzakt en er geen verdamping is kunnen de grondwaterstanden wel tot het voorjaar hoog blijven. Helaas is grondwater niet te sturen en zit er niets anders op dan te wachten tot de grondwaterstanden weer dalen.”

9 Reacties

Reageren
 1. Statler

  Mooi dat het weer op peil is, de oorspronkelijke prognoses waren niet hoopgevend. Jammer dat er een extreme overcompensatie voor nodig was.

 2. Hans O

  Goed nieuws. Flinke voorraad voor de droge zomer.

 3. W

  Check, m’n kelder staat helemaal blank

 4. Ruud

  Vreemde reactie van gemeente; Hoe kan ik volgens de gemeente verantwoordelijk zijn voor de grondwaterstand binnen mijn perceel? Grondwater komt van onder en buiten mijn perceel.
  Hierop kan ik geen invloed uitoefenen.
  Als ik een dompelpomp koop en het wegpomp, komt het weer opnieuw binnen van buiten met jn perceel

 5. IIB

  De natuur heeft zichzelf weer herstelt (alsof ze het wist😉) dus geen zorgen voor te droge zomer🌞😏

 6. Herman

  Einde kkimaatgezeik.
  Op termijn is alles normaal.

 7. Naam

  @Ruud: de gemeente zegt niet de dat je op je eigen perceel verantwoordelijk bent voor de grondwaterstand, maar dat je verantwoordelijk bent voor het voorkomen van overlast door die grondwaterstand.

  Een kelder kan bijvoorbeeld redelijk waterdicht gemaakt worden, waardoor het mogelijk wordt hem met een pomp redelijk droog te houden, en je kunt spullen die slecht tegen water kunnen naar de zolder verplaatsen.

  Dat is net zo als je niet verantwoordelijk bent voor de regen die op je dak valt, maar er wel zelf verantwoordelijk voor bent dat je dak waterdicht is.

 8. Bert

  Incompleet artikel.Alleen het ondiepe grondwater is weer op peil.
  Het diepe grondwater nog lang niet aangezien het veel langer duurt voor water om tot de diepe lagen grondwater te komen. Hiervoor zijn meerdere jaren met water overschot nodig.

 9. Boogschutter

  @ Herman
  Voor deskundigheid op het vlak van weer & klimaat ga ik liever bij Peter Kuipers Munneke te rade.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).