Grondwet bestaat 175 jaar en dat wordt gevierd in Utrecht Grondwet bestaat 175 jaar en dat wordt gevierd in Utrecht

Grondwet bestaat 175 jaar en dat wordt gevierd in Utrecht

Grondwet bestaat 175 jaar en dat wordt gevierd in Utrecht
Wethouder Linda Voortman en leerlingen van verschillende scholen vierde 175 jaar Grondwet
Een feestje bij het stadhuis van Utrecht, want de Nederlandse Grondwet bestaat 175 jaar. En om de viering nog completer te maken werd ook de nieuwe tekst van artikel 1 uit de grondwet onthuld op het bordes van het stadhuis.

Een feestje bij het stadhuis van Utrecht, want de Nederlandse Grondwet bestaat 175 jaar. En om de viering nog completer te maken werd ook de nieuwe tekst van artikel 1 uit de grondwet onthuld op het bordes van het stadhuis.

Het is vandaag precies 175 jaar geleden dat de Nederlandse Grondwet, het fundament voor onze democratische samenleving, werd afgekondigd. Tientallen leerlingen van verschillende basisscholen uit Utrecht kwamen vrijdagochtend naar het stadhuis om dit te vieren, en om meer te leren over het belang van de wet. Ook werd de nieuwe tekst van artikel 1 van de Grondwet door leerlingen en wethouder Linda Voortman onthuld.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De onthulling van de nieuwe tekst

Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer in met een aanpassing van artikel 1 van de Grondwet. Het nieuwe, aangepaste artikel 1 luidt nu: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. ‘Handicap’ en ‘seksuele gerichtheid’ zijn nieuw toegevoegd aan de non-discriminatiegronden.

Wethouder Voortman: “In Utrecht willen we dat iedereen gelijkwaardig kan meedoen aan de samenleving en zichzelf kan zijn. Ongeacht beperking en ongeacht van wie je houdt. Daarom vind ik het heel belangrijk dat deze grondrechten nu nadrukkelijk erbij in de wet staan vermeld, dat brengt ons weer een stap dichter bij naar een inclusievere stad.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Leerlingen van De Anne Frank school in Transwijk, de Kleine Vliegenier in Zuilen, Kees Valkenstein in Vleuten en Agatha Snellen School in het Museumkwartier gingen ook nog het stadhuis binnen. Hier waren onder meer acteurs die met Grondwetgames de aanwezige leerlingen meer gingen leren over de Grondwet.

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Onze grondwet (met name artikel 1 en artikel 22) is nog nooit zo erg en zo vaak met voeten getreden als de afgelopen 3 decennia.
  Positieve discriminatie is discriminatie, dat in wetgeving gieten is institutionele discriminatie. Bij1 noemt dat institutioneel racisme en als het over gekleurde mensen gaat, dan hebben ze inderdaad gelijk.

  De zorg is uitgekleed en wachtlijsten worden alleen maar langer; geen betaalbaare woning meer te krijgen; goed onderwijs is alleen voor de rijken die ook nog voor de massa bepaalt hoe diens vrije tijd moet worden ingevuld.
  Dat was art. 22 naar de filistijnen.

  Reden voor een feestje?
  Onze politici zou zich eens flink achter de oortjes moeten krabbelen over wat ze nu eigen willen vieren, dat ze de grondwet schofferen?

 2. jankanerwatvan

  de grondwet is meer dan alleen artikel 1, het wetsartikel dat ook al opgedrongen wordt bij de entree van het stadskantoor. alles voor het dogma inclusiviteit dames en heren.

 3. Scherpschutter

  Wat heb je aan een grondwet zonder constitutioneel hof?

 4. Geenstijl@Utrecht

  175 jaar geleden wisten ze nog niet in wat voor een ellende de huidige politiek ons heeft gestort,wooncricis, asielcricis,enzovoorts … en maar schermen met de grondwet.

 5. Sj

  Rechtse reaguurders als koelhoofd en ss hebben lak aan de grondwet. Hun “bijdrage” hierboven dient alleen maar om de grondwet te ondermijnen.

 6. Scherpschutter

  @Sj

  Uiteraard. Wat mij betreft gaat dat marxistische vod linea reacta de shredder in en vervangen we deze door een werkelijke grondwet. U weet wel, niet een ‘grondwet’ waarin louter onzinnige arbitraire burgerplichten gedefinieerd staan voor de onderdanen van de BV Nederland en wat leuke dingetjes voor de houders van staatsmacht (en dan ook nog zonder constitutioneel hof om na te leven), maar wérkelijke rechten voor individuen….

  Nu weet u niet wat een recht is (wedden?) en dus ook niet wat u mist, maar ík weet dat wel.

 7. Johan

  @ SS

  Huh, de grondwet vanThorbecke, een liberaal in hart en nieren, een marxistisch vod??

 8. Nina

  Dus nu is de wet ineens wel belangrijk, maar in een ander geval niet?

  https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-blijft-afwijken-van-wet-door-jongeren-eerder-aan-bijstandsuitkering-te-helpen/

 9. Sj

  @ss: burgerplichten in de grondwet? Het is duidelijk dat je never nooit een blik hebt geworpen op het “vod”.
  Maar dat maakt allemaal niet uit, gewoon roeptoeteren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).