Groot deel Utrechtse politiek roept op om in mei niet te maaien Groot deel Utrechtse politiek roept op om in mei niet te maaien

Groot deel Utrechtse politiek roept op om in mei niet te maaien

Groot deel Utrechtse politiek roept op om in mei niet te maaien
Stockfoto
Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad wil dat er in de maand mei niet gemaaid wordt. Zeven partijen maken zich namelijk zorgen om de insecten die tussen het gras en de bloemen leven. Als het gras al in mei gemaaid gaat worden, zou het aantal insecten afnemen en daar willen de partijen voor waken. Ook willen zij dat de gemeente inwoners en bedrijven oproept hetzelfde te doen.

Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad wil dat er in de maand mei niet gemaaid wordt. Zeven partijen maken zich namelijk zorgen om de insecten die tussen het gras en de bloemen leven. Als het gras al in mei gemaaid gaat worden, zou het aantal insecten afnemen en daar willen de partijen voor waken. Ook willen zij dat de gemeente inwoners en bedrijven oproept hetzelfde te doen.

Het aantal insecten neemt al jaren af. Eén van die redenen is dat er niet genoeg voedsel voor de dieren is. De Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie, BIJ1, EenUtrecht, Partij van de Arbeid en Stadsbelang Utrecht hebben daarom schriftelijke vragen ingediend waarin ze hun zorgen uiten over het huidige maaibeleid.

‘Maai Mei Niet’

Samen met particulieren, gemeenten en provincies wil het initiatief ‘Maai Mei Niet’ dat er in de maand mei niet gemaaid wordt. “Want hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten”, aldus het initiatief.

Naar aanleiding van eerdere verzoeken heeft de gemeente Utrecht haar maaibeleid al insectvriendelijker gemaakt. Daardoor wordt er minder gemaaid in Utrecht, zodat er meer bloemen tot bloei komen en insecten bij komen. Ook doet de gemeente Utrecht mee aan het Kleurkeur van de Vlinderstichting, Operatie Steenbreek en Bijvriendelijke Gemeente van de Bijenstichting.

Inwoners

Volgens de Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie, BIJ1, EenUtrecht, Partij van de Arbeid en Stadsbelang Utrecht is dit onvoldoende. Vandaar dat de zeven partijen willen dat het college zich ook aansluit bij de campagne ‘Maai Mei Niet’.

Tot slot vragen de fracties of het college ook bereid is om partners, bedrijven en inwoners van Utrecht te vragen om in mei niet te maaien.

8 Reacties

Reageren
  1. Ikvy lens

    Het zou eens tijd worden dat er actief minder gemaaid wordt. Vorig jaar is er ook weer absurd veel kaal gemaakt, terwijl die stukken nog volop in bloei stonden. In mijn straat werden zelfs stokrozen langs de gevels kapot gemaakt, maar daar heb ik een stokje voor gestoken? Waarom?

  2. tinus

    de partij BIJ 1 komt zo wel heel toepasselijk over… en ik ga het gelijk anders lezen. zoem zoem zoem .

  3. Pollenallergie

    ‘Groot deel Utrechtse politiek geen last van hooikoorts’

  4. Nina

    Goed voornemen om bermbeleid in te voeren. Ik zag vorig jaar heel veel bermen in Utrecht ongemaaid tot ver in september. Uiteindelijk groeide of bloeide er niets meer in die bermen in het najaar. Dat lijkt mij niet goed voor de insecten?

    Vanochtend zag ik iemand op tv radeloos de cameraman rondleiden op de heide bij Lage Vuursche. De hogere stikstofuitstoot zorgt er in Nederland voor dat de natuur verandert.

    Ik vraag mij af wat men eigenlijk verwacht. We zijn de afgelopen 60 jaar gegroeid van 5,5 miljoen inwoners naar 17,5 miljoen inwoners en iedere 4-5 jaar komen daar 1 miljoen inwoners bij . Hoe kan dat zonder gevolgen voor de natuur in Nederland blijven? Hoe?

  5. Scherpschutter

    @Nina

    Er bestaat helemaal geen natuur in Nederland. Nederland is een aangelegd park! Iedere cm2 is door een mens bedacht, aangelegd en bijgehouden. Dat wat geplante plantjes (zoals heide, dat niet eens in Nederland thuishoort!) het nu wat moeilijker heeft doordat ze niet langer leven in de gewenste pure stikstofarmoede, is niets anders dan een signaal dat het tijd wordt om iets anders in dat aangelegde park neer te zetten.

    Pleur gewoon wat andere plantjes in het park. Plantjes die hier van nature thuishoren. Klaar.

    Verder heeft het uiteraard ook niet zo gek veel zin om bermen te maaien of niet, zolang windmolens tonnen insecten per jaar uit de lucht badmintonnen (een onbesproken probleem) en er steeds meer windmolens bijkomen.

  6. JdV

    Een totaalverbod op gras in woonwijken zou een goed begin zijn om mensen met een graspollenallergie tegemoet te komen. Deze mensen kunnen zomers niet naar buiten omdat de overlast van het gras van hun buren ze dwingt binnen te zitten met hun luchtweg problemen. Als dat voor houtstook breeduit kan worden gedaan, dan zeker ook voor de veel grotere groep mensen met graspollensllergie.

  7. rmn

    @Nina

    Het beleid zal zich erop richten dat we minder consumeren en (nog) kleiner gaan wonen. We gaan welvaart inleveren. Men noemt dat eufemistisch ‘op welzijn sturen’.

  8. rob Materman

    Er word ook vaak vergeten dat de natuur 3 weken voor loopt, in Lunetten word er struiken weg gemaait, de watervogels vliegen in paniek het fietspad over en over de weg, nesten worden onnodig weggemaait, hopelijk komt er eens een eind aan

    gr Rob

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).