Groot vluchtelingenfeest in de Jaarbeurs 18 december: “Er komen veel mooie mensen naar ons toe” | De Utrechtse Internet Courant Groot vluchtelingenfeest in de Jaarbeurs 18 december: “Er komen veel mooie mensen naar ons toe” | De Utrechtse Internet Courant

Groot vluchtelingenfeest in de Jaarbeurs 18 december: “Er komen veel mooie mensen naar ons toe”

Groot vluchtelingenfeest in de Jaarbeurs 18 december: “Er komen veel mooie mensen naar ons toe”
Een groot feest voor 700 buurtbewoners, vrijwilligers en vluchtelingen vindt er op 18 december plaats in de Jaarbeurs met als doel om mensen elkaar te laten ontmoeten. “Je leest zoveel gezeur als het om vluchtelingen gaat.”

Een groot feest voor 700 buurtbewoners, vrijwilligers en vluchtelingen vindt er op 18 december plaats in de Jaarbeurs met als doel om mensen elkaar te laten ontmoeten. “Je leest zoveel gezeur als het om vluchtelingen gaat.”

Het feest is zo opgezet dat mensen op allerlei manieren met elkaar in contact kunnen komen. Er worden verschillende activiteiten aangeboden, optredens (deels zelf) verzorgd en er wordt samen gekookt en uitgebreid gegeten. Initiatiefnemers zijn Ina Smittenberg, Frederike Meijer en Philip Idenburg. “Ik geloof dat er alleen maar begrip ontstaat als je de tijd neemt om elkaar mee te maken en te spreken. Er wordt vooral over ‘de vluchtelingen’ gesproken terwijl ik geloof dat het in de 1-op-1 ontmoetingen moet gebeuren.” zegt Smittenberg.

Mensen die gevlucht zijn hebben hulp nodig om te begrijpen hoe een samenleving werkt, legt Smittenberg uit. “Daarom moet er een mogelijkheid zijn om contact te leggen. We hebben een journaliste van NRC uitgenodigd die op jonge leeftijd als kind van vluchtelingen in Nederland kwam. Voor haar gezin was ene Bianca uit de buurt van onschatbaar belang in het uitleggen over onze cultuur en maatschappij. Zij schreef: ‘iedere vluchteling heeft een Bianca nodig’. Dat raakte mij.”

I Smittenberg
Ina Smittenberg

Het feest wordt opgezet met steun van grote partijen als de Gemeente, Rabobank, USG People en de Jaarbeurs. Vertegenwoordigers van andere initiatieven, zoals EetMee en van officiële instanties zijn aanwezig om informatie over leven en werken in Nederland te geven. “En er is veel bereidwilligheid om te mee te helpen. Iedereen die ik vraag zegt gelijk ‘ja graag!’. Mensen willen vaak wat doen om deze mensen te helpen, maar weten niet altijd hoe.”

Voor het feest wordt er nog gezocht naar extra financierders en mensen die bloemen, thee en bijvoorbeeld aankleding kunnen leveren. “We richten een ontmoetingseiland in, een filmkamer met relevante video’s, waar onder andere Refugee Republic zal ‘draaien’, en maken portretten en tekenen verhalen op van de mensen die er zijn,” zegt Smittenberg. “Je leest zoveel negatieve en bange reacties als het om vluchtelingen gaat, terwijl wij zien dat er veel wordt gedaan en er veel mooie mensen naar ons toe komen.”

2 Reacties

Reageren
  1. Arend

    Morgen. Aan de Amerikalaan.
    Georganiseerd door het FDC-centre.
    Kennismakingsfeest met de Nieuwe Tijdelijke Buren van de Kanaleneilanders en het FDC-centre.!

  2. Ron

    Feestje voor daklozen had hier beter aangeslagen…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).