Grootschalige restauratie nodig voor matige staat Domtoren | De Utrechtse Internet Courant Grootschalige restauratie nodig voor matige staat Domtoren | De Utrechtse Internet Courant

Grootschalige restauratie nodig voor matige staat Domtoren

Grootschalige restauratie nodig voor matige staat Domtoren
De Domtoren heeft grootschalig onderhoud nodig. Eind februari wordt de omloop van de Domtoren op 40 meter hoogte in netten gehuld. Hiermee wordt het risico op vallend gesteente beperkt. Dit als gevolg van diverse inspecties die de Monumentenwacht Utrecht in 2015 uitvoerde.

De Domtoren heeft grootschalig onderhoud nodig. Eind februari wordt de omloop van de Domtoren op 40 meter hoogte in netten gehuld. Hiermee wordt het risico op vallend gesteente beperkt. Dit als gevolg van diverse inspecties die de Monumentenwacht Utrecht in 2015 uitvoerde.

In maart voert de Monumentenwacht nog een herhaalinspectie uit aan de bovenkant van de Domtoren. Dit najaar vindt diepgaander onderzoek plaats naar het benodigde onderhoud.

De Monumentenwacht voert jaarlijks inspecties uit op de Dom door middel van abseiltechnieken. In 2015 werd de toren uitgebreid onderzocht nadat er zichtbare scheurvorming werd geconstateerd. Daaruit werd het casco van de Domtoren als ‘redelijk’ beoordeeld. De onderhoudstoestand noemt de Monumentenwacht ‘matig’. Om die reden is restauratie en groot onderhoud nodig, waarbij het voornamelijk gaat om het vervangen en aanbrengen van voegwerk, het vervangen van natuurstenen en het behandelen of vervangen van ijzeren onderdelen.

Elke veertig tot vijftig jaar vindt er naast het reguliere onderhoud een groot onderhoud van de Domtoren plaats. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1975. Tijdens het onderzoek zal de toren toegankelijk blijven.

12 Reacties

Reageren
 1. Naj

  Toch jammer, ik hoop dat ze hem niet een jaar lang inpakken in van dat lelijke groene doek. 🙁

 2. Johan

  Vertroetelen, dat torentje van ons!

 3. Danny

  @naj
  Als dat de Dom en de veiligheid ten goede komt zal het me aan m’n kont roesten als de Dom voor een jaar ‘ingepakt’ wordt.

 4. Maria

  Geld vrijmaken door te stoppen met al die overbodige en hobbyistische groenlinkse herinrichtingsplannen. Budget overhevelen naar restauratie Domtoren. En restant gebruiken voor uitgraven resterend stuk Catharijnesingel.

 5. Frans

  Vanzelfsprekend zou in de gemeenteraad het als een noodzakelijke aangelegenheid moeten worden beoordeeld.

  Er moet geld worden vrijgemaakt, zo dit nog niet is gebeurd. en
  een kundige commissie kan er voor zorgen dat dit monumentale gebouw (toren) op korte termijn terdege onderhanden wordt genomen.
  Wees zuinig op onze historie!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Luuk Upuuk

  Nog maar gauw even een foto maken zonder netten. Kan wel eens lang gaan duren (kijk maar naar de Cuneratoren in Rhenen).

 7. Hendrik

  Volgens mij is er na 1975 ook nog onderhoud geweest, waarbij de Dom langdurig in de steigers heeft gestaan. Dus daar kunnen we weer op rekenen.

 8. Herman

  Die toren zakt heus niet zo maar in hoor, dus lekker niets aan doen. Bovendien is een afbrokkelende toren toeristisch en economisch unieker en veel meer waard dan een opgeknapte.

 9. Hans

  @Maria Water terug in de gracht is het paradepaardje onder de GroenLinkse herinrichtingsplannen. Dus ik begrijp dat je juist een warm voorstander bent van deze linkse hobby?

 10. Maria

  @ Herman

  Wat een gekke onzinnige reactie. Koop en lees dat prachtige boek “De Utrechtse Domtoren”. Erfgoed heeft onderhoud nodig. En omdat dit te lang achterwege bleef ontstond in de 19e eeuw het punt dat de toren bijna afgebroken moest worden.

  @ Hans

  Point taken. Weet niet of het water terug in de singels een groenlinkse hobby is. Denk veel meer een breed gedragen wens van de Utrechtse bevolking in total. Niettemin, het kan zo maar zijn dat af en toe zelfs groenlinks zinnige ideen heeft… En daaronder valt naar mijn mening niet dat neurotische aanpassen van de Utrechtse straten. Ostadelaan. Twijnstraat. Maliesingel. Tolsteegsingel. Maliebaan. Oosterkade. Westerkade. Enzovoorts enzoverder…

 11. Ronald

  Herman… tot je er zelf langs loopt en een baksteen op je schedel krijgt.
  Mocht je dat overleven dan heb je vast en zeker een andere mening. :p

 12. Wessel

  Maak van de renovatie(in de steiger)periode wat moois zoals met de Apollo raket in ’86.
  https://twitter.com/beisnl/status/433909716129828864
  en de toren staat zelfs extra in de spotlights in die periode en kan een deel van de kosten zelf terug verdienen.

  Christo achtig iemand of Florentijn Hofman twen er vast wel raad mee

  En natuurlijk een uitgelezen kans voor alle rolstoelers en claustrofoben om wie weet weer met een lift naar boven te kunnen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).