Grootste deel van de kippen in het Julianapark gaat vrijdag verhuizen Grootste deel van de kippen in het Julianapark gaat vrijdag verhuizen

Grootste deel van de kippen in het Julianapark gaat vrijdag verhuizen

Grootste deel van de kippen in het Julianapark gaat vrijdag verhuizen
Zo’n 150 kippen worden vrijdag uit het Julianapark en de omliggende omgeving gehaald. De dieren worden opgevangen door een gespecialiseerd bedrijf in het Drentse Dalen. Er blijven naar verwachting zo’n 35 tot 40 kippen achter in het park.

Zo’n 150 kippen worden vrijdag uit het Julianapark en de omliggende omgeving gehaald. De dieren worden opgevangen door een gespecialiseerd bedrijf in het Drentse Dalen. Er blijven naar verwachting zo’n 35 tot 40 kippen achter in het park.

De laatste jaren is een overpopulatie van kippen ontstaan in het Julianapark. Dat komt volgens de gemeente Utrecht met name doordat er veel hanen zijn gedumpt. Hierdoor is een scheve verhouding ontstaan tussen de hanen en de hennen. Ook het welzijn van vooral de hennen is hierdoor in het geding gekomen, omdat de vrouwtjes regelmatig worden verwond door de hanen.

“Als we niet handelen is de verwachting dat het aantal kippen in en rond het Julianapark zal blijven toenemen, evenals het gebied waarin ze rondlopen”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad. Dat blijkt onder andere uit de vele eieren die in het park worden gevonden. Omdat de dieren ook in de wijken op zoek gaan naar voedsel ontstaan er ook verkeersonveilige situaties en overlast voor omwonenden.

Vogelgriep

De afgelopen maanden is daarom gezocht naar een manier om een groot deel van de kippen, en dan met name de hanen, ergens anders onder te brengen. “Vanwege het vervoersverbod in verband met de vogelgriep was dat tot voor kort niet mogelijk”, aldus de gemeente. Inmiddels is dit verbod opgeheven en kan begonnen worden met het vangen van de kippen.

Vrijdag worden daarom ongeveer 150 kippen, waarvan een groot deel mannetjes zullen zijn, gevangen en vervoerd naar het bedrijf Hofganzen. “De kippen krijgen daar gezond voer en een beter leven dan in het park en/of op straat.” Er blijven zo’n 35 tot 40 kippen achter in het Julianapark.

Ei

Naast de vangactie die aanstaande vrijdag plaatsvindt worden op 11 augustus ook eieren geraapt. De beslissing om een ei te rapen hangt af van de ontwikkeling van het kuiken. Na het zomerreces maakt de gemeente de balans op. “Op basis daarvan beraden we ons op eventuele vervolgacties […].”

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  De oplossing ligt letterlijk voor het grijpen. Maar waarom makkelijk als het moeilijk kan?

 2. Zuilen030

  En wat doen we met de hanen?
  Ik lees alleen over kippen, maar de hanen geven de overlast.

 3. Esrin W.

  Dit is Nederland Lexus. Alleszeggend.

 4. W.

  @Zuilen030: mogelijk haal je kippen en hennen door elkaar? En onder het kopje Vogelgriep worden de hanen nog geadresseerd: voornamelijk hanen worden weggevoerd. 🙂

 5. JdV

  Poelier van Leeuwen is recent vertrokken van de ASW. Gemiste kans.

 6. G.H.

  @JdV: op de Biltstraat heeft Van Leeuwen nog een vestiging.
  En Kartoffel heeft het ‘halbes Hänchen’ op het menu staan, die zijn er wellicht ook wel voor te porren 😀

 7. Herman

  Stadsjagers is oplossing. Overbodige kippen verdwijnen en ontspanning voor de jagers.

 8. W

  Eindelijk gemeentelijke aktie!
  Rijdt er trouwens in het park nog steeds de parkwachter op zijn fiets?

 9. Ton

  Nu de ganzen in Hoograven nog terug brengen tot een een normale populatie, er lopen er rond het het Goylaan/Linschotensingel een stuk of zestig. Met een raam open slapen leidt vaak tot een verstoorde nachtrust, de ganzen kunnen geluid maken gelijk een roedel honden. Gemeente Utrecht: Aktie van uw kant in deze kwestie!!

 10. bern

  Beter nog! Steek de bbq aan in het park en maak er een buurtfeest van met gratis kip. Hmmmm lekker vers kippetje

 11. Nina

  Wat een prachtig deugverhaal over waar de kippen en hanen naartoe gaan en dat ze het daar beter krijgen met beter voer zelfs.

  Het is zielig dat er een aantal achterblijven. Ik vind dat niet kunnen eigenlijk. Je ontzegt zo’n dier nl. wel een kans op een beter leven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).