De nieuwe fietsenstalling House Modernes aan de Lange Viestraat in Utrecht is vandaag geopend. Met ruimte voor 900 fietsen is het de grootste gemeentelijke stalling in de binnenstad.
Wethouder Lot van Hooijdonk was aanwezig om de stalling te openen. Ze noemde de nieuwste stalling een ‘prachtige’ plek. Binnen is niet alleen ruimte voor gewone fietsen, maar ook voor bakfietsen en fietsen met een kratje. In de stalling zijn ook buggy’s te huur en er is een systeem dat laat zien hoeveel plekken er nog vrij zijn.
De eerste 24 uur is de stalling gratis en heeft wisselende openingstijden. Van maandag tot en met woensdag is de stalling open van 7.00 tot 1.00 uur, op donderdag van 7.00 tot 0.00 uur en op vrijdag tot en met zondag kan je er 24 uur per dag terecht.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Fietsparkeren
De gemeente hoopt met de stalling meer plek te bieden aan de fietsers en de binnenstad beter bereikbaar en aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Maar, zo erkent wethouder Lot van Hooijdonk ook tijdens de opening, er zijn in het centrum nog altijd te weinig formele stallingsplekken. De zoektocht naar gebouwen in de binnenstad waar stallingen kunnen komen gaat dan ook door, maar Van Hooijdonk benadrukt dat dit niet makkelijk is.
Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een breder plan, hoe omgegaan moet worden met de schaarse ruimte in binnenstad en hoe het parkeren van fietsen moet gebeuren.
Gekoppelde berichten
Fietsenstalling met 720 plekken in monumentaal postkantoor in Utrecht geopend
De nieuwe fietsenstalling in de kelder van Post Utrecht is woensdagochtend geopend. Wethouder Lot van…
Utrecht heeft nu écht de grootste fietsenstalling ter wereld
Utrecht heeft vanaf vandaag, met 12.500 plekken, echt de grootste fietsenstalling ter wereld. Terwijl tientallen…
21 Reacties
ReagerenGeweldig dat deze fietsenstalling is geopend.
Jammer is dat deze ontoegankelijk voor Utrechters met een beperking. Ben je blij dat je nog mobiel kunt zijn op je aangepaste fiets, maar hoe ga je met je fiets die trap af? Utrecht pretendeert een toegankelijke stad te zijn, maar het zijn woorden, geen daden. En dat na de Week van de Toegankelijkheid is dit natuurlijk een farce.
In de Utrechtse binnenstad is er 1, EEN ! toegankelijke fietsenstalling in de binnenstad aan de Mariaplaats/Zadelstraat waar een paar plekjes zijn die speciaal gereserveerd zijn voor Utrechters met een fysieke beperking.
@jolanda, toegankelijkheid voor mensen met een beperking is belangrijk om mensen volledig mee te laten doen in de maatschappij. Ik zie alleen niet hoe toegang tot deze fietsenstalling daaraan bijdraagt. Het is een fietsenstalling. Geen toeristische trekpleister, winkel, brievenbus, huisartsenpost of iets anders wat je in de verste verte als doel zou kunnen hebben om naartoe te gaan. Zet gewoon je fiets ergens boven neer! Daar is nu meer ruimte omdat anderen de trap naar beneden nemen.
Jolanda, groot gelijk. Ik heb 2 kapotte knieen, en uit eerdere ervaringen weet ik, dat zon helling op en af lopen veel pijn veroorzaakt. En de fietshelling in de nieuwe NS-fietsenstalling befietsen kreeg ik zelfs in de eerste versnelling niet voor elkaar, waardoor ik moest lopen. Ik zag daar nergens een lift, wel een trap, wat ook problemen geeft. Laat staan mensen, die een nog grotere beperking hebben dan ik, maar nog wel kunnen fietsen. Daarom was ik erg blij met de beganegrond-fietsenstalling op het hoekje bij het Moreelse Park, maar ja, die is er niet meer. Ik zou graag weer zon BG-stalling zien verschijnen in het centrum. Bij voorbaat hartelijk dank namens iedereen, voor wie zon hellingbaan en/of trap een obstakel vormt.
Precies zoals aangekondigd door reaguurder @Ton heeft op 9/10/2021 – 16:34.
“@ Inez
Zo kan volgende week een wethouder nog eens de fietsenstalling ter plaatsen openen. En een andere wethouder over enige weken de Aldi.”
@Robin
Geweldig voorbeeld van een reactie van iemand die het niet goed snapt.
Ik wil ook graag net als jij mijn dure aangepaste fiets veilig ergens neer kunnen zetten, bovendien zijn er veel plekken in de binnenstad waar je je fiets niet meer neer kan en mag zetten, je fiets wordt verwijderd. Omdat ik slecht ter been ben, maar nog wel kan fietsen dus gelukkig nog mobiel kan zijn is een toegankelijke fietsenstalling belangrijk om het woord participeren maar weer eens te gebruiken. Lange stukken lopen gaat niet meer.
Het is niet voor niks een beperking @Jolanda, je bent dus beperkt om je fiets hier neer te zetten, maar op een hoop andere plekken niet. Denken in oplossingen, niet in beperkingen. Toen deze fietsenstalling er nog niet was heb je het schijnbaar ook al die tijd gewoon gered. Zo kun je overal wel een probleem van maken.
@Jolanda: je ziet dat je in de 21e eeuw bent gekomen. Je moet het positief blijven zien (zeggen vooral de mensen zonder grote beperkingen).
En Utrecht is een stad voor jonge mensen, ouderen zijn zeurders, en dor hout. “Take it or leave it”, “wen er maar aan”.
[[Sarcasm mode off]]
Ik hoop dat er in plaats van geld aan een prestigeproject of aan een ideologisch getint statement de gemeente ook weer een keer één van de vele lege winkelpanden aan de randen van het voetgangersgebied opkoopt voor een lage prijs en daar een fietsenstalling voor jou en andere mensen met vervelende medische beperkingen maakt. Dat houdt de stad inclusief, ook voor mensen die niet 100% gezond en jong zijn.
Robin wat ben jij grof. Jij gaat zeker dansend door het leven??? Als het voor jou maar goed is. Ikke ikke… Maar niet voor iedereen is het altijd maar makkelijk om overal te komen. Mensen met een beperking horen er gewoon bij en dus moet Utrecht Toegankelijk zijn voor iedereen en niet alleen voor Robin.
@Jolanda
Ik ben het met je eens.
Die fietsenstallingen met hellingen en dubbeldekstalling zijn echt ontoegankelijk voor mensen die niet optimaal fit zijn!
@jolanda
Zoals we gisteren weer hebben kunnen lezen.
65-Plussers worden weggezet als ‘een schreeuwende minderheid’.
Het spijt me voor u, maar ook mindervaliden doen er in Utrecht ook niet meer toe. Zie ook de reactie van een aantal reaguurders hierboven.
@Len
Dank voor je empatisch vermogen.
Tot een paar jaar geleden kon ik inderdaad overal mijn fiets neerzetten, een spierziekte beperkt je nogal qua mobiliteit. Bovendien heb ik net als iedereen in Utrecht het recht om mijn dure aangepaste fiets ook veilig te kunnen stallen. Het gaat erom dat de gemeente Utrecht een gemeente is voor iedereen en bovendien pretendeert een toegankelijke gemeente te zijn, (VN verdrag) dus moet dan ook de daad bij het woord voegen. Ik gun jou ook een flinke beperking en wil dan graag eens met je in gesprek over je mogelijkheden en hoe je daarmee omgaat.
Overigens ben ik heel dat die stalling er is, daar gaat het niet om, hij moet alleen voor iedereen toegankelijk zijn, een paar plaatsen bgg speciaal voor fietsers die de steile helling niet kunnen maken. Dat is niet veel gevraagd. De gemeente weet hiervan maar is niet echt heel voortvarend in haar fiets stallingen beleid voor mensen met beperking. Dat zijn overigens niet alleen ouderen, ook jongeren worden geboren met een beperking.
@jo;anda: welke trap zie je. Er is een helling, waar je naar beneden gaat.
@Jolanda, iemand een beperking gunnen getuigt ook niet bepaald van empathisch vermogen. Ik heb compassie voor alles en iedereen, maar ben wat verder in het leven dan alles maar te moeten willen.
Wat een lelijke discussie. Het is om je kapot te schamen hoe belangrijk sommige mensen zichzelf vinden.
Bij een artikel over parkeren bij de bloemetjesmarkt riep iedereen moord en brand over het weghalen van parkeerplaatsen. Want dat zou desastreus zijn voor mindervaliden. Wellicht was dat hypothetisch en ging het gewoon om de parkeerplaatsen. Want als een mindervalide hier daadwerkelijk aangeeft waar de knelpunten zitten, moet ze niet zeuren. Lijkt me dat het geen rocket science is om een oplossing voor mensen zoals Jolanda te vinden.
@ Len,
Ik vermoed dat Jolanda, met haar levenservaringen, heel wat beter dan jij weet dat we niet alles (!) in het leven maar moeten willen.
@Len
Helaas, het inlevingsvermogen van een hele hoop mensen is echt beperkt tot het niveau van een groene banaan. Een tijdelijk gekneusde enkel kan al voldoende zijn om eens een paar dagen te ervaren wat iemand die mindervalide is jarenlang dagelijks mee geconfronteerd wordt. Die enkel zal met paar dagen genezen zijn, mindervaliditeit is echter levenslang… en een heel erg hard als je dat overkomt terwijl je altijd gezond bent geweest.
Algemeen
Onze stad, waarvan ons dominante GL/D66 gemeentebestuur over roept dat deze ‘Oh zo inclusief’ is, is een regelrechte horrorshow geworden voor mindervaliden en ouderen.
Een millennial D66 raadslid zet de laatste groep weg als ‘een schreeuwende minderheid’. Dat is echt een verschrikkelijk asociale opmerking voor een lid van een partij welke zichzelf als een gecastreerde gorilla op de borst slaat over inclusiviteit, diversiteit en tolerantie. Maar helaas wel typerend voor een hele grote groep mensen in Utrecht en Nederland, alleen zei dit D66 raadslid het hardop en liet daarmee het inclusiviteitsmasker vallen.
@ Len. Triest, die reactie van jou. Ga je schamen.
Het maakt uiteindelijk toch niet uit wat iedereen ergens van vind. Het gegeven is immers duidelijk, hoe je daarmee omgaat is vervolgens een keuze.
Nou gisteren had men de weg naar de nieuwe fietsenstalling nog niet gevonden – de Neude stond boordevol fietsen.
Grappig wel – dit was ooit een parkeerplaats en nu is het een…parkeerplaats! Nu voor fietsen ipv auto’s maar de aanblik is er niet beter op geworden en de ruimte ook niet.
Dus hup, allemaal de stalling in!
Ik heb er net mij fiets gestald. Prima stalling, en fijn dat er zo veel fietsen van de straat kunnen nu, dat is ook goed voor mindervaliden, die dan minder last hebben van in het wilde weg geparkeerde fietsen. Nu nog handhaven.
Verder vind ik het oprecht jammer voor Jolanda dat ze haar fiets daar niet kan parkeren, maar ik zie niet hoe op die plek een lift kan worden gebouwd. Maar ik weet zeker dat die uitermate vriendelijke meneer van de stalling haar wel wil helpen als het nodig is? Ik snap trouwens dat om hulp moeten vragen niet ideaal is voor de zelfstandige vrouw die ze is, wil zijn en wil blijven. Maar als ze daar graag haar fiets wil stallen, dan komt ze er vast uit. Zeg ik als niet-kenner van deze problematiek met de allerbeste bedoelingen.
@Len: wat jij zegt heet individueel maakbaarheidsdenken. In de 20e eeuw zagen we handicaps als een beperking en hadden we er empathie voor. In de 21e eeuw zijn er geen handicaps, alleen nog maar uitdagingen. We hebben ‘blade babes’. En met de juiste instelling wordt iedereen, ook een gehandicapte, een winner i.p.v. een loser.
Ik heb veel bewondering voor de oude Oscar Pistorius, hij gaf gehandicapten hoop, maar de problemen gaan ontstaan als mensen zijn oude voorbeeld, en het voorbeeld van ‘blade babes’ als standaard gaan hanteren voor alle gehandicapten.