Een van de grootste online feestwinkels van Nederland stopt met zwart geschminkte Pieten | De Utrechtse Internet Courant Een van de grootste online feestwinkels van Nederland stopt met zwart geschminkte Pieten | De Utrechtse Internet Courant

Een van de grootste online feestwinkels van Nederland stopt met zwart geschminkte Pieten

Een van de grootste online feestwinkels van Nederland stopt met zwart geschminkte Pieten
De Utrechtse onderneming Feestwinkel 365, een van de grootste aanbieders van feestkleding in Nederland, stopt met het tonen van zwart geschminkte Pieten op de website. Dit doet het bedrijf naar aanleiding van een poll die zij hield onder 5.000 respondenten, waaruit is gebleken dat ruim 18 procent ervoor pleit om Zwarte Piet-kostuums uit het assortiment te halen.

De Utrechtse onderneming Feestwinkel 365, een van de grootste aanbieders van feestkleding in Nederland, stopt met het tonen van zwart geschminkte Pieten op de website. Dit doet het bedrijf naar aanleiding van een poll die zij hield onder 5.000 respondenten, waaruit is gebleken dat ruim 18 procent ervoor pleit om Zwarte Piet-kostuums uit het assortiment te halen.

Feestkleding 365 heeft afgelopen maand de vraag uitgezet of Zwarte Piet-kostuums wel of niet in het assortiment zouden mogen blijven. Ruim 5000 mensen (zowel voor- als tegenstanders) brachten hun stem uit. Hierbij gaf een ruime meerderheid (81,4 procent) aan het niet erg te vinden om Zwarte Piet in zijn huidige vorm te houden. Toch gaf ook een grote groep (18,6 procent) aan zich te storen aan het huidige uiterlijk van Zwarte Piet.

Smileys in plaats van zwart

Het percentage anti-Zwarte Piet stemmers was reden genoeg voor Feestkleding 365 om veranderingen binnen het assortiment door te voeren. Vanaf vandaag staat op de website van de feestkledingwinkel een toelichting, afkomstig van eigenaar José Cabrera. De gezichten van de Zwarte Pieten op de website zijn vervangen door smileys.

Cabrera besloot in te grijpen na het zien van de veelal beledigende commentaren die bij de poll werden geplaatst: “Bijna 1 op de 5 mensen zou Zwarte Piet het liefst uit ons assortiment zien verdwijnen. Wij vinden dat veel. Bij veel geplaatste comments voelen wij ons verre van thuis; ze zijn vuig en soms zelfs racistisch. Daarom heeft Zwarte Piet per vandaag bij ons zijn kleur verloren en is zijn gezicht op onze website vervangen door een Smiley. De smiley-emoticon betekent in ieder geval maar één ding: vrolijkheid!’’

Opbrengst naar goed doel

Naast het aanpassen van de gezichten van de Zwarte Pieten binnen de website, ziet Feestkleding 365 er ook van af om winst te maken op de reeds verkochte Zwarte Piet kostuums. In plaats daarvan wordt de gehele opbrengst van Zwarte Pieten-kostuums gedoneerd aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

13 Reacties

Reageren
 1. Mieke

  Dit is een topondernemer. Een groot gedeelte van de mensen geeft aan zich te storen aan iets, dus past hij het storende element aan. Zo horen we om te gaan met elkaar, met respect naar elkaar. Tradities veranderen, en ook (zwarte) Piet verandert door de jaren heen.

 2. BW

  Ik begrijp niet goed hoe deze kwestie zo heeft kunnen escaleren. Het anti Zwarte Pieten kamp heeft bij mijn weten nooit geëist dat Zwarte Piet volledig moet verdwijnen, men wil het uiterlijk alleen zodanig laten aanpassen dat Zwarte Piet geen karikatuur meer is van een neger. Daarbij is bij mijn weten nooit beweerd dat je een racist bent als je ooit Sinterklaas hebt gevierd met traditionele Zwarte Pieten, je wist gewoon niet beter en had er eigenlijk nooit bij stil gestaan. Althans, ik niet. Die aanpassing lijkt me geen onredelijke eis, maar inmiddels hebben beide kampen (zowel pro, als anti) de hakken zo diep in het zand gezet dat deze generatie er niet meer uit gaat komen.

 3. Bert

  @mieke. De eigenschap van tradities is dat deze nooit veranderen. Onzin dus.
  @ BW. Mee eens.
  En trouwens, sinds wanneer is 18 procent een meerderheid?

 4. Scherpschutter

  Dat staat de feestwinkel natuurlijk volledig vrij. Iedere ondernemer bepaalt zelf om welke reden een goed of dienst wordt aangeboden aan afnemers. In die zin is er moreel werkelijk niets mis met deze handeling van ondernemer.

  Het fijne van marktwerking is dat het ook de consument uiteraard ook vrij staat om zaken te doen met een ondernemer of niet om redenen die men zelf goeddunkt of niet, en dit is voor mij absoluut een reden om nooit meer zaken te doen met deze organisatie.

  Lijkt me overigens zakelijk gezien niet handig om een product te schrappen waar meer dan 81,4% expliciet aangeeft dit geen goed idee te vinden (zeker niet omdat je weet dat een significant deel van de overige 18,6% bestaat uit online SJW’tjes. Maar goed, dat zoekt de ondernemer in kwestie zelf maar uit.

  Voor mij nooit meer Feestwinkel 365!

 5. Cornelis

  @BW: Volgens mij leg je hier heel goed de vinger op de zere plek. De discussie is totaal gepolariseerd, waardoor we uit het oog verloren zijn waar het nu eigenlijk om gaat.

  @Bert: Niemand beweert dat 18 procent een meerderheid is, toch?

 6. Teunis

  @Bert,
  Pertinent geen onzin: zo bestond de Sinterklaastraditie al voordat de stoomboot überhaupt was uitgevonden, en had de Sint oorspronkelijk slechts één knecht bij zich, in plaats van een hele schare.

 7. Cico

  Bert: er staat nergens dat het een meerderheid is, dat zijn jouw woorden.
  Die 18 procent representeert een groot deel van zijn klanten, dus doet de ondernemer wat aanpassingen aan zijn reclame. Je wilt geen 18 procent omzet missen, nietwaar. En als tradities nooit veranderen, waarom trekken we geen palingen meer kapot dan? Tradities zijn geen natuurwetten, ze veranderen gewoon langzamerhand mee met de tijdsgeest. Dat mensen dit niet leuk vinden, is een ander verhaal.

 8. Katja

  Een nog grotere meerderheid stoort zich eraan dat Zwarte Piet gedumpt wordt.

 9. Tineke hulzebos

  Lieve mensen,
  Hoe lang moet dit gezeur nog door gaan. Het gaat echt nergens over en zo moeilijk hoeft het immers niet te zijn. Laat een gezaghebbende organisatie nu eens in januari een wedstrijd uitschrijven over hoe de nieuwe piet eruit moet zien lijkt mij leuk om hiervoor kinderen uit groep 4 en 5 te vragenieten. Als wij ons met elkaar hier de komende 20 jaar aan houden en de drummers van linke en rechte zijde negeren zijn wij van het probleem af.

  Sinterklaas gaat toch over iets heel anders dat dit zwarte pieten gezeik ik mocht deze week geld brengen naar gezinnen met kinderen die anders niet de financiele mogelijkheid hadden om het te vieren.

  En ja dit jaar vieren wij gewoon sinterklaas met zwarte piet. Deze zwarte pieten proberen op deze wijze geld in te zamelen voor zwerfjongeren.

  Dit is toch veel belangrijker dan een ruzie om een kleurtje

 10. BdV

  @Bert: het is eerder zo dat 18% inziet dat de zwarte variant voor sommige mensen niet echt feestelijk overkomt.

  Over een paar jaar kijken we hiernaar terug en verbazen we ons dat het ooit, niet eens zo heel erg lang geleden, nog normaal werd gevonden om je te verkleden als een historisch traditioneel cultureel erfgoed feestkarikatuur, met zwarte huidskleur.
  -Dat meen je niet, echt waar?
  -Ja, dat kon toen nog.
  -Wat raar.
  -Tsja, nou ja, zo ging dat.
  -Maar waarom dan?
  -Eh, ja, goeie vraag, misschien iets met slaven.
  -Slaven?
  -Of roet, het kwam door het roet in de schoorsteen. Ze zagen er een beetje uit als mijnwerkers. Hun gezicht dan. De kleren niet. Maar goed. Iemand nog een oliebol?

 11. Geen SJW'er

  Deze discussie gaat helemaal niet over Zwarte Piet. Mensen in het anti-Piet kamp hebben Amerikaanse identity politics opgepikt, en proberen dat in Nederland te gelde te maken. Alles wordt door een negatief filter bekeken, en men probeert verbanden te leggen met slavernij en andere irrelevante zaken. Net zoals in de VS is er geen discussie mogelijk; als je het niet men hen eens bent, ben je een racist en ga zo maar door.

  Het is goed om te zien dat er nu een tegenbeweging op gang komt, want dit soort denkwijzen zijn uitermate toxisch in onze samenleving. Iedereen wordt nu een identiteit aangepraat, in plaats van dat je mensen op hun handelen beoordeelt.

 12. Pietje puk

  @ Geen SJW’er

  Daar gaat het helemaal niet over en dat is een veelgehoord (extreem) rechts standpunt dat jij hier inbrengt,

  Waar het om gaat is dat sommige mensen zich niet prettig voelen bij de karikaturale kenmerken van (Zwarte)piet en dat heeft vaak met hun eigen huidkleur te maken. Wel gewoon Nederlanders trouwens. Daar gaat het hier om. Zij vragen om een hele kleine aanpassing, van karikaturale eigenschappen (zoals bruin, rode lippen, kroeshaar, gouden oorringen, raar accent) naar zwart d.m.v roetvegen. Daar gaat het hier om. Al het andere is doelbewust afwijken van het eigenlijke punt; dmv van juist wel discussie voeren, opstoken, ophitsen, olie op het vuur gooien, mensen tegen elkaar opzetten, etc. Daar maak jij jezelf hier nogal schuldig aan (ook al doe je net alsof je dat niet doet).

 13. Yoshua

  Pietjepuk dan zou je toch eerst eens moeten kijken op de Facebook pagina van anti zwarte piet ”Reason against Racism” hoe men over witte mensen denkt die hun steunen. Ze mogen niet inbeeld en met journalisten praten en moeten achteraan staan bij een demonstratie net alsof ze niet bestaan.
  Deze mensen spelen wel degelijk Amerikaantje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).