Studentenhuisvester SSH is gestopt met hospiteren in alle nieuwe complexen in Utrecht. Studenten die het langst staan ingeschreven komen nu als eerste aan de beurt voor een kamer. Dat zegt Joris van Eijck, woordvoerder van de SSH.
In een kamer vol mensen hopen dat jij uitgekozen wordt, is in alle nieuwe complexen van SSH verleden tijd. In alle andere, oudere gebouwen blijft het hospiteersysteem van kracht. Van Eijck: “Op deze manier willen we woningzoekenden een keuze bieden, een kamer via wachttijd of door te hospiteren.”
“Het systeem moet eerlijker”, vindt van Eijck. “We willen de kansengelijkheid vergroten onder woningzoekenden. We hebben gehoord, gemerkt en gevoeld dat dit systeem niet voor iedereen werkt, terwijl we er wel voor iedereen willen zijn.”
Het plan lag er al even volgens de woordvoerder, maar de systemen van SSH moesten er nog op worden voorbereid. De maatregel is al ingevoerd bij de gebouwen De Opaal en Mammoet, en zal binnenkort ook gelden voor Baobab, Wisselspoor, High Five, en toekomstige complexen.
17 Reacties
ReagerenGped besluit, veel eerlijker.
Wat mij betreft ook invoeren in bestaande studentenhuizen. Laten ze daar maar wennen aan mensen die niet meteen in hun clubje passen. De hele samenleving is veelsoortig van aard.
Dat heeft SSH dan wel laat gemerkt. Dit is al meer dan 30 jaar zo.
Wel vervelend als je in een appartement met twee personen woont en er geen klik is.
Niks mis met hospiteren, goede oefening voor solliciteren in de echte wereld, worden ze volwassen van. Laat ze maar leren omgaan met afwijzing ipv er als kleuters over te janken.
Overigens, er zijn tegenwoordig wel veel te veel studenten voor veel te weinig kamers. Maar dat komt door de opleidingen want massa is kassa, helemaal als ze van buiten de EU komen. Helaas, die ivorentorenholbewoners wassen hun handen in onschuld terwijl ze genadeloos miljoenen verdienen over de ruggen van studenten die daardoor geen kamer kunnen vinden.
@Binnenstadbewoner
Maak daar maar 50 jaar van.
@Margreet
Vervelend is een understatement.
Zeer goede zaak. Hospiteren bevordert nepotisme en benadeeld de minder sociaal handige en/of aantrekkelijke jongeren. Iedere jongere moet een eerlijke kans op studentenhuisvesting hebben.
Vaak wordt er niet alleen op karakter gelet (wat toch echt een moment op name is op zo avond), maar ook op sekse, uiterlijk en afkomst.
Dus wel goed, dat ze het afschaffen.
Niet zelf mogen selecteren wie je nieuwe huisgenoot wordt is de doodsteek voor elk studentenhuis. Dat worden dan huizen met studenten i.p.v. studentenhuizen.
Hospiteren zorgt ervoor dat je met mensen in huis komt waar je een klik mee hebt. Gaat individualisering dus tegen. Ik ben blij dat ik in mijn tijd heb moeten hospiteren zodat ik in een huis terecht ben gekomen waar ik een topstudententijd heb gehad. Volgende stap is dat je niet meer hoeft te solliciteren voor een baan, maar dat op loting gaat als je voldoet aan de eisen?
Ooit als student in een huis gewoond met alleen werkende huisgenoten. Dat was soms wel een les in nederigheid want: jongeren die op tijd hun bed uitkwamen om naar hun werk te gaan deden me beseffen dat studeren een voorrecht was. Er woonden bovendien meerdere nationaliteiten onder een dak. Dat was bijzonder leerzaam kan ik u verzekeren. Het weerspiegelde zo’n beetje de echte wereld. Nooit huisfeesten meegemaakt. Want men moest – zoals gezegd – in het algemeen op tijd op. Leren omgaan met verschillen is iets buitengewoon nuttigs. Prima dus dat het hospiteren ter discussie staat. Vooroordelen krijgen zo veel minder kans. Iemand die in eerste instantie bij een bewonersgroep niet in de smaak valt kan bij nader inzien je beste huisgenoot / vriend worden.
Mooi zo, eindelijk de weg vrij om AMA’s op studentenkamers te kunnen huisvesten.
Ik vind dit wel goed. Als je wil hospiteren, dan kan dat voor het ene deel van de woningvoorraad. Wil je het niet, dan kun je een kamer krijgen via een wachtlijst voor het andere deel van de woningvoorraad. Zo komen de wat sociaal onhandiger jongeren ook aan een dak boven hun hoofd.
Prima toch?
Nou Bas, hospiteren vergelijken met solliciteren, daarmee vergelijk je appels met peren. En natuurlijk is een fijn huis met lui waarmee je het goed kan vinden hartstikke leuk. En dat je als ‘huis’ mee wilt praten over wie er nog meer onder je dak komen wonen snap ik best. En toch kun je je lelijk verkijken op eerste indrukken. Misschien is het wel eerlijker om in tijden van kamernood af te stappen van het hospiteersysteem. Maar nee, solliciteren is toch echt wat anders.
De ssh wil vooral gemak voor zichzelf. Met hospiteren hebben ze minder controle en kan het soms even duren om te weten wie een nieuwe huurder wordt. Dat kan ook discussies opleveren. Gewoon maar opleggen wie waar woont is lekker makkelijk.
N=1, maar ik heb in verschillende huizen gewoont. Daar waar ik moest hopsiteren had ik een veel leukere tijd, en veel minder stress.
Ik heb zo’n vermoeden dat de ssh veel meer gedoe gaat krijgen met bewoners die er onderling niet uit gaan komen.
Hoi Bas,
Ik ben destijds ook “geplaatst” op een studentenflat. Iedereen werd geplaatst, maar je kon onderling ruilen. Ging prima, heb er veel vrienden voor het leven, en van allerlei pluimage, aan overgehouden.
En er is tegenwoordig iets nieuws: “open hiring”. Dan kun je zonder solliciatie aan de slag, en dan kijk je samen na een week of wat of het wat is. Scheelt een heleboel tijd aan beide kanten, en schijnt vaak goed te werken (niet voor alle banen natuurlijk).
In mijn studentenhuistijd hebben we tot 3x maal toe hele leuke gesprekken gehad, waarop iemand in huis mocht komen wonen, maar dat waren wel 3x mensen waar we ons compleet op verkeken hebben en wat ons een hoop narigheid heeft opgeleverd. Twee mensen bleken zich al heel snel van gezellig dier tot compleet geïsoleerd te ontpoppen, inclusief anti sociaal gedrag en overlast. 2 van de 3 mensen betaalden de huisrekeningen niet of te laat en 1 iemand bleek een alcoholist te zijn. 1 van de 3 mensen heeft tot 3x toe het gas (zonder vuur) open laten staan, wat gelukkig tijdig ontdekt werd. Verder waren er mensen die het rookverbod compleet negeerden en lekker los gingen met drugs in huis, met vele overlast tot gevolg.
Had mij maar willekeurige mensen gegeven, denk ik nu en niet de mensen die goed konden acteren op de hospiteeravond.
@Kloek
“Had mij maar willekeurige mensen gegeven, denk ik nu en niet de mensen die goed konden acteren op de hospiteeravond. ”
Want dan gebeuren dat soort dingen niet , natuurlijk.