Grote actie in Utrechts stationsgebied: 367 processen-verbaal en 5 arrestaties Grote actie in Utrechts stationsgebied: 367 processen-verbaal en 5 arrestaties

Grote actie in Utrechts stationsgebied: 367 processen-verbaal en 5 arrestaties

Grote actie in Utrechts stationsgebied: 367 processen-verbaal en 5 arrestaties
Bron: Instagramaccount Politie Utrecht Centrum
Bij een grootschalige actie in het Utrechtse stationsgebied zijn afgelopen donderdag maar liefst 367 processen-verbaal uitgeschreven. Ook zijn er vijf personen gearresteerd.

Bij een grootschalige actie in het Utrechtse stationsgebied zijn afgelopen donderdag maar liefst 367 processen-verbaal uitgeschreven. Ook zijn er vijf personen gearresteerd.

Onder meer de politie, handhaving van de gemeente Utrecht, NS Veiligheid & Service, Qbuzz, Syntus, Arriva en Trigion waren bij de actie de betrokken.

Een groot aantal processen-verbaal werd uitgeschreven voor zwartrijden, het niet dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer, bedelen, het drinken van alcohol en het fietsen zonder licht.

Vijf mensen werden tijdens de actie in de boeien geslagen. Dit werd onder andere gedaan voor belediging, verzet en het niet tonen van een geldig identiteitsbewijs.

Schaduwzijde

De politie schrijft tot slot dat dagelijks duizenden mensen het Utrechtse stationsgebied passeren. “De aantrekkingskracht van dit gebied heeft echter ook een schaduwkant: het gebied is ook aantrekkelijk voor personen met minder goede bedoelingen, waardoor de leefbaarheid […]  wordt aangetast.”

21 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Bromsnor bromt onder zijn snor, “Goed gedaan burgemeester”!

 2. isabelle

  ZO. Dat was het dan weer voor de komende 12 maanden. Iedereen kan weer opgelucht ademhalen.

 3. Hns

  Hehe, eindelijk eens een actie waar de asocialen mee worden aangepakt. Mag vaker gebeuren, dan kun je tenminste rustig rondlopen en veiliger in het openbaar vervoer zitten. Want zo moeilijk is het toch niet om gewoon voor je rit te betalen, een maskertje voor je snuit te doen of je licht aan te zetten. En als je dan nog de gore moed hebt een grote bek open te trekken, dan vraag je om problemen. Fatsoen is iets wat je van huis uit mee krijgt

 4. Anne Marie ten Berge

  Oei, sinds 1 november jl ben ik, buiten mijn schuld, niet in staat een geldig identiteitsbewijs te kunnen tonen en nu weet ik dat de politie mij bij gelegenheid in de boeien moet slaan.

 5. WV

  ? Anne Marie, binnen een dag heb je een nieuwe hoor.

 6. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Dit moet veel vaker gebeuren in Utrecht, gewoon duidelijk beleid waar je jezelf gewoon aan de regels houd van het openbaar vervoer.

 7. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat Anne Marie zich geen zorgen hoeft te maken. De boeien zijn voor geweldplegers. Volgens Bromsnor weet Anne Marie dat ook wel.

 8. P-trus

  Prima! Zero tolerance, zo zie ik het graag! En idd veel vaker doen.

  Sommige controleplekken voor rijden zonder licht liggen helaas wel heel voor de hand.

 9. What

  @Anne Marie ten Berge
  Beste Anne
  Ik zou daar een prioriteit van maken. Een aantal jaren geleden is mij hetzelfde overkomen en na staande gehouden te zijn kon ik € 300 aftikken.
  Je bent in Nederland VERPLICHT om je te kunnen identificeren. (rijbewijs is een legitimatie)
  Welkom in Nederland

 10. Koel Hoofd

  zwartrijden,
  het niet dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer,
  bedelen,
  het drinken van alcohol,
  het fietsen zonder licht….

  Wow…
  In verhouding tot de rauwe jaren tachtig en negentig toen:
  junkies rond centraal echt een aggressie probleem waren,
  studenten nog op zaterdagoochtend letterlijk hun roes lagen uit te slapen op de Nobelstraat/Lucasbolwerk (daar zat een studievereniging) totdat lijn 50 ze met een harde toeter wreed uit hun dromen verstoorde,
  zwartrijden ook al niet mocht maar wel gebeurde en
  fietsen zonder licht nog heel gewoon was,
  is er tegenwoordig inderdaad een zero-tolerance beleid….

  @Anne Marie ten Berge, je ‘oeps reactie’ is heel begrijpelijk! 😀
  Die rubberstoeptegel generatie is echt niets meer gewend dat ze hier blij van worden.

 11. W

  Prima aktie burgemeester! Dank!
  Moet zeker vaker gedaan worden!

 12. Scherpschutter

  @Anne Marie ten Bergen

  Welnee. De Politie mag u enkel en alleen om identificatie vragen als u in beginsel verdacht wordt van een wetsovertreding. U kunt het verzoek van een agent om een identiteitsbewijs gerust en stellig weigeren zolang u uiteraard geen wet heeft overtreden.

 13. Lombokker

  Controle op zwartrijden in de sneltram zouden ze veel vaker moeten doen. Niet normaal als ik zie hoeveel mensen er niet in- en uitchecken, omdat de pakkans toch heel laag is. Als dat wordt aangepakt kunnen de ritprijzen volgens mij 10 tot 20% lager.

  Zwartrijden is gewoon diefstal ven degenen die wel inchecken!

 14. Henk

  De leefbaarheid wordt inderdaad flink aangetast met de mondkapplicht. En tegenwoordig word je door fietsers steeds vaker verblind door idioot felle fietslampen. Maar we doen dit allemaal voor de veiligheid toch?

 15. Hans

  @Anne Marie en anderen
  Bij gerichte acties als bovengenoemde mag de politie iedereen om de legitimatie vragen (itt wat blindganger hier zegt) en die moet je ook kunnen tonen. De Wet op de identificatieplicht bestaat al bijna 30 jaar, de aangepaste wet (Wuip=toonplicht) ruim 15 jaar. Zie de leesbare samenvatting op https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Identificatieplicht_in_Nederland
  Ken de wet, mensen!

 16. Jeroen

  @Scherpschutter: Zo werkt het helaas niet. Gewoon tonen als je het hebt, daarna legitimatie van agent vragen, dan vragen wat de aanleiding was, en dan eventueel een klacht indienen wegens ongeoorloofd gebruik van bevoegdheden richting de agent.

 17. Scherpschutter

  @Jeroen

  U kent uw rechten en plichten als mens kennelijk niet. Zo werkt het namelijk wel.

  U kunt een agent rustig een ID-kaart weigeren als u geen wet heeft overtreden. Sterker, dat is soms misschien wel aan te bevelen, want als u geen wetten heeft overtreden en de agent vraagt alsnog om uw ID bewijs (wat hij of zij niet mag), dan is de kans zeer groot dat de agent in kwestie op zoek is naar een financiele transactie…

  Wat in beginsel van belang is om te begrijpen is dat u geen identiteitsbewijs bent. U bent een mens van vlees en bloed. Mensen van vlees en bloed hebben keiharde rechten. Dat weet de agent ook. Als een agent u niet kan identificeren EN uw heeft geen wet overtreden, dan heeft een agent nul autoriteit over u. Sterker, u heeft autoriteit over de agent en kunt hem of haar vriendelijk sommeren u met rust te laten. Kek weetje; als u zich soeverein heeft laten verklaren kunt u de agent ook een handelsovereenkomst presenteren (die van uzelf) waarin u de agent kenbaar maakt dat u nog langer ophouden gepaard gaat met uw uurtarief van 3 ounce zilver (bijvoorbeeld), binnen een week te betalen. LOL

  Pas zodra u een agent uw identificatiedocument vrijwillig(!) overhandigt, heeft de agent autoriteit over u. In de handeling van het overhandigen heeft u namelijk de agent kenbaar gemaakt dat u ‘bent’ wat op het plasticje of papiertje staat (u er kent daarmee trustee van de trust te zijn die de overheid van u gemaakt heeft) en dat u opereert binnen het rechtssysteem waarin de agent opereert. Vanaf dat punt bent u spreekwoordelijk van de agent. Een agent MOET u identificeren en u MOET daar vrijwillig mee instemmen, anders heeft hij niets over u te zeggen…

  Als u staande wordt gehouden door een agent is het legitimatiebewijs het eerste waar een agent om vraagt. Nu weet u waarom. Zolang u dit niet overhandigt heeft EN u niets misdaan heeft, heeft een agent NIETS te zeggen over u…Wel is het zo dat de agent u (binnen zijn systeem) vervolgens aan mag houden en meenemen naar het politiebureau voor een onderzoek naar uw identiteit. De agent mag u binnen zijn systeem vervolgens maximaal 6 uur vasthouden voor onderzoek. Legitimeert u zich niet vrijwillig in die 6 uur, dan loopt u zo het bureau weer uit.

  Het is van belang om te weten dat er meerdere rechtsystemen in de wereld zijn waar u als mens onder valt. Het rechtssysteem waar binnen een agent opereert staat qua autoriteit op plek 4. Leer wat natuurrechten zijn, wat Common Law is en ook wat de universele rechten van de mens zijn. Politieagenten handelen binnen Maritime Law (commercieel recht) en zijn commerciele vertegenwoordigers. De naam zegt het al: ‘agenten’.

  U bent geen legitimatiebewijs. U bent niet verplicht een legitimatiebewijs te hebben (laat staan te tonen), sterker, het bewijs is niet eens van u. Het staat er letterlijk op. Eigendom van de Staat der Nederlanden.. Hoe kunt u ‘verplicht’ zijn een eigendom van een ander bij u te dragen en op ieder gewenst moment te overhandigen aan een vertegenwoordiger van de eigenaar? U bent toch geen slaaf?!

  Een legitimatiebewijs is niets meer dan een vergunning die u als privilege van staatswege is verleend om binnen het commerciele systeem van de staat te kunnen opereren…U hoeft er geen gebruik van te maken. U MOET helemaal niets. Het is uw vrijwillige keuze om het te doen…of niet.

  Nu is het in de praktijk natuurlijk wel zo dat het in de meeste gevallen handiger is om wel van uw privilege gebruik te maken. Niemand die zit te wachten op 6 uur op een bureau vastzitten om een punt te maken immers, met agenten die bijna ontploffen van razernij en frustratie. Maar dat u VERPLICHT bent om u te identificeren of een id kaart op zak te dragen is een lachwekkende notie.

  Persoonlijk overhandig ik een agent NOOIT mijn identificatiebewijs totdat de agent in kwestie exact duidelijk heeft gemaakt van welke wetsovertreding ik verdacht word en hoe dat vastgesteld is. Maakt de agent dit niet duidelijk dan maak ik de agent (vriendelijk) duidelijk dat ik per omgaande mijn weg zou willen vervolgen. Meestal laat de agent je keurig weer gaan, zoals een betamelijk handelend mens behoort te doen. Politieagenten zijn grosso modo echt keurige en vriendelijke mensen die meer dan redelijk zijn. Ze zitten er zelf ook niet op te wachten om kostbare tijd te verspillen aan iemand waarvan ze weten dat er niets te halen is. Liever pakken ze echte boeven.

 18. Esrin W.

  Sja, dit is wél even wat ánders dan een late dienst op vrijdag en zaterdagavond in Rotterdam of Den Haag. Dáár heb ik eigenlijk geen bon gezien voor mensen die de regels overtraden. Wél weer een feel good artikel over werkende mensen die in de avondspits naar huis gaan en dan lastiggevallen worden over een mondkapje wat te snel afgedaan werd of te grote passen nemen om iets eerder thuis te zijn.

 19. Losse Flodder

  @Scherpschutter: de hoeveelheid onzin die u blijft uitkramen kent geen grenzen!

  ps: uit uw relaas maak ik op dat u regelmatig met de politie in aanraking komt, hoe komt dat toch?

 20. Scherpschutter

  @Losse Flodder

  “@Scherpschutter: de hoeveelheid onzin die u blijft uitkramen kent geen grenzen!”

  Zou dat ook maar opgaan voor het aantal argumenten dat u inbrengt. Helaas is opnieuw een dikke ‘nul’ te noteren. LOL

  “ps: uit uw relaas maak ik op dat u regelmatig met de politie in aanraking komt, hoe komt dat toch?”

  Hoe moet ik nou weten hoe u dat opmaakt uit mijn relaas? Het staat er immers niet. LOL

 21. Speak Up

  @Esrin, ik dagelijks ov reiziger, heb sinds het begin van de pandemie, nog nooit een bekeuring uitgedeeld zien worden voor het niet dragen van een mondkapje. Deden ze het maar eens, want 25% blijft weigeren. Steevast de groep met ziekteverschijnselen ook nog. Rara.

  Ik word wel nu al bijna 2 jaar, door het gebrek aan controles, bijna dagelijks geconfronteerd met vaag hanggroep volk en ander vaag volk, zoals vele Oost-Europeanen, die de boel terroriseren in het ov.

  Meer van dit soort acties graag en meer poortjes en hogere boetes (of straffen), daar zit de dagelijkse hardwerkende Nederlander juist op te wachten.

  Wedereom gevalletje desinfo van uw hand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).