In het centrum van Utrecht zijn zondag honderden dode vissen gevonden, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). De grote hoeveelheden neerslag van vrijdag hebben geleid tot overstorten van het riool in Groenekan en De Bilt, waardoor de vissen dood zijn gegaan.
De dode vissen zijn onder andere gevonden in de Biltsche Grift. Vanuit de Biltsche Grift loopt het water via het Griftpark en Zwarte Water naar de Vecht. Ook daar zijn dode vissen aangetroffen, aldus HDSR.
Het waterschap heeft het watersysteem extra doorgespoeld en de stuw bij het Zwarte Water is opengezet. Een aannemer is zondag en maandag bezig geweest met het opruimen van honderden dode vissen.
Overstorten
Door de hoosbuien van vrijdag kreeg het riool zoveel water in korte tijd te verwerken, dat het automatisch overstort op oppervlaktewater. Vuil rioolwater vermengt dan met regenwater in het oppervlaktewater. Overstorten is nodig omdat verontreinigd water anders bij hoosbuien op straat of via toiletten in woningen terecht zou kunnen komen.
HDSR zegt de vissterfte te betreuren en houdt de situatie in de gaten. Mensen krijgen het advies om op de route tussen de Biltsche Grift en Zwarte Water contact met het oppervlaktewater te vermijden.
28 Reacties
ReagerenAbsurd! Het heeft vrijdag geregend, inderdaad. Maar niet bovenmatig veel. Het lijkt er veeleer op dat het hoogheemraadschap de zaakjes niet op orde heeft!
Bovendien is dir niet de eerste keer! Vaan we dit bij elk regenbuitje meemaken?!
Lot verdiep je erin
Vreemd dat dit bij normale buien al gebeurt. Lijkt me dat je dit kunt voorspellen en erop kunt anticiperen.
Vreemd hoor. Ik ben het metW. eens: als die paar druppels al niet verwerkt kunnen worden, dan kijk ik met angst en beven naar de toekomst, want alle deskundigen zijn het erover eens dat dit soort hoeveelheden water in korte tijd meer regel dan uitzondering worden. De waterschappen moeten gaan ‘omdenken’. Er moet in al die directiekamers hetzelfde spandoek komen te hangen:”Wen er maar aan”.
Er is vrijdagavond bij De Bilt meer dan 40mm regen gevallen in nog een uur tijd, doordat dit in zo’n korte periode is gevallen kan het riool het niet aan. Dit soort extreme piekbuien komen door klimaatverandering vaker voor.
Er is vrijdagavond bij De Bilt meer dan 45 mm regen gevallen in minder dan 40 minuten tijd. Dit soort extreme piekbuien komen als gevolg van klimaatverandering steeds vaker voor. De riolering kan dit soort hoeveelheden water simpelweg niet snel genoeg verwerken.
@W
Op buienradar was te zien dat de zware buien van afgelopen afgelopen vrijdag net ten oosten van Utrecht naar het noorden trokken. Daar valt dus ook de meeste regen.
Omdat de aarde is opgewarmd, verdampt er ook meer water. Omdat er meer water in de lucht zit, kan er ook meer regen vallen. Daarom zien we de laatste jaren steeds vaker overstromingen, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.
Honderden of tientallen?
Dit is het wanbeleid van de gemeente en provinciën, dat bij een regenbui de regen overlaten opengaan en rioolwater op het oppervlaktewater loopt. Doordat deze gemeente hun waterbeleid niet op orde heeft en geen voldoende gescheiden rioolsysteem heeft in hun gemeete, zoals veel gemeente al wel hebben aangelegd, dat regenwater en vuilwater gescheiden zijn. Daardoor gaat niet bij iedere regenbui de regen overlaat open en kan het vuilwater gewoon naar de waterzuivering en het regenwater naar de oppervlakte water. (dit is gewoon milieu vervuiling wat allang niet meer mag voorkomen, bij een regenbuitje)
@W
dat is dan hetzelfde Hoogheemraadschap dat de handen ineengeslagen heeft met de gemeente Utrecht om de waterkwaliteit te verbeteren.
Een standaard Hollands pittig buitje en het riool kan het niet meer aan?
Gaat lekker bij HDSR.
Waarom is dit nieuws? Koop even wat nieuwe voorns, brasems en snoekjes bij een kweker en alle man-made waterstelseltjes zijn weer aangevuld met nieuwe bewoners. Probleem opgelost.
Die paar visjes…Who cares.
@van puffelen: wederom heb je geen kennis van zaken. Noch de gemeente noch de provincie heeft hier mee van doen, maar het hoogheemraadschap.
Sj@@@ Ik weet niet waar je deze onzin vandaan heb, maar ik heb 25 jaar bij Gemalen, Rioleringen en bij het Buitenwater Gewerkt en weet als geen ander waar ik over praat!!!!
Maar ik leg het nog eens uit, het buitenwater is in +/- 1995 naar Hooghiemstra gegaan en ze durfde het met het hoogwater van toen niet eerder overnemen, maar pas bij het zakken van het water, de bulldozers stonden klaar om de dijk bij Wijk van Duursteden weg te halen, als de dijk bij Utrecht het zou gaan begeven, (kostenplaatje), maar dat terzijde.
Rioleringen is een taak van de gemeente en van de Provinciën/rijk, rioleringen binnen de stadsgrenzen zijn voor kosten van de gemeente en buiten de stadsgrenzen van de provinciën en bij snelwegen een taak van de overheid. Het vuilwater wordt door gemalen (pompen) iedere keer naar een hooggelegen riool/ gebied getransporteerd en net zo vaak tot dat het bij de waterzuiveringsinstallatie van Hooghiemstra aankomt, om het te zuiveren en dan gezuiverd op het oppervlaktewater wordt gestort, (in de stad Utrecht is dat de Vecht en voor Vleuten de Meern is dat de Leidsche Rijn en de waterzuivering op de Proostwetering stort zijn water op de plassen van dat industrietrein Lage Weide en Leidsche Rijn). Zo werk dat bij iedere gemeente, veel gemeente heeft een regenwaterriool aangelegd naast de vuilwaterriool, om bij veel regen dat er valt het buitenwater zo veel mogelijk wordt getransporteerd naar het oppervlaktewater, overstorten zijn er als er toch te veel water in het vuilwater riool komt om het veel te velen water direct naar het oppervlaktewater te lozen, om schade bij huizen te voorkomen anders komt het water via de wc en gootsteen bij de burgers er uit spuiten, vandaar de regen overlaten, maar bij een klein regenbui gelijk overgaat naar het oppervlaktewater is gewoon dat de gemeente zijn water huishouding niet op orde heeft, maar slaap lekker verder!!!!!
@Van Puffelen
“Dit is het wanbeleid van de gemeente en provinciën,”
Inderdaad. Ze zijn verantwoordelijk van al die regen. Schandalig. Waar zouden we zijn zonder uw messcherpe analyses?
@Scherpschutter
Het gaat natuurlijk niet alleen om de dode vissen maar ook om ongezuiverd rioolwater in het oppervlaktewater, met alle potentiële kwalijke gevolgen van dien.
He he,! Al vele malen eerder gemeld en nu zijn ze er achter.tenminste,! Ze kunnen het niet meer ontkennen. Dit gebeurd ook bij de waterzuivering in Overvecht .zet de schuiven maar open!! Linea rectea de vecht in jongens! Er moet snel opgeschaald worden dit gaat vaker voorkomen. Dit is al de 4de keer het afgelopen jaar.
Volgens mij is de Titel van het artikel niet correct.
“Grote hoeveelheden neerslag leiden tot honderden dode vissen in centrum van Utrecht.”
Dit zou moeten zijn…..
“Door riool overstort op oppervlakte water wederom veel dode vissen.”
Dat is de oorzaak.
@Moniek 21:39
Maakt allemaal niets uit Moniek. Er is al sinds 1980 in relatieve zin nauwelijks nog belasting van het oppervlakte water door rioolwater. Is allemaal geen enkel probleem.
Niks aan het handje. Laat je toch niet gek maken door al dat milieugewap.
Dit is niet het gevolg van wanbeleid, onwil of onkunde. Het vervangen van riolering door een gescheiden systeem kost veel geld, heel veel geld. Gemeenten hebben dat geld gewoon helemaal niet.
Rioleringsstelsel die vanaf de zestiger jaren zijn aangelegd zijn meestal, als deze niet onderhevig zijn aan verzakkingen, solide genoeg om tot 100 jaar mee te gaan. Pas in de negentiger jaren werden de eerste gescheiden stelsels aangelegd. In Utrecht voor het eerst op grote schaal in de toen nieuwe wijk Lunetten.
In de meeste gevallen is het vanwege de ruimte niet mogelijk om een regenwaterafvoer naast de bestaande riolering aan te leggen. Dus moet dan ook het bestaande riool, de vuilwaterafvoer, worden vervangen.
In oude wijken in Utrecht met smalle straten zal het vaak helemaal ontbreken aan de ruimte om een dubbel stelsel aan te leggen. Nog even afgezien van de discussie die ontstaat als daardoor bomen gekapt moeten worden.
Kijk maar eens in je eigen straat naar de putdeksels. Bij een gescheiden stelsel zie je vaak twee putdeksels bij elkaar met de opschriften “Vuilwater” en “Regelwater”. Het zal dan ook nog tientallen jaren gaan duren, voordat overal gescheiden stelsels liggen.
@Van Puffelen
Dan ga jij zo niet blij zijn met de initiatiefwet Bromet(GL)/De Groot(D66)
https://unievanwaterschappen.nl/eerste-kamer-stemt-in-met-initiatiefwetsvoorstel-geborgde-zetels/
De politiek heeft de macht bij waterschappen overgenomen (kiezers zijn immers eenvoudig te misleiden met mooie/enge praatjes) en gaat bepalen wat er met het water gebeurd. Dit is slechts een prelude op wat er komen gaat: toenemende overlast, stijgende onkosten en meer groene deugwaanzin. Precies wat er al 20 jaar in Utrecht gebeurt.
Koel Hoofd@@@ Iedereen wil dat we de goed omgaan met de natuur, alleen de partijen die u noemt vergeten dat we langzaam aan het omschakelen zijn en juist GL en D66 wil het direct/gelijk en dat is voor veel mensen onbetaalbaar en dat vergeten ze vaak bij die partijen. De rijke kunnen het wel betalen en de arme onder ons krijgen alles vergoed met toeslagen door te nivelleren, maar de mensen die net iets meer verdienen, (veel cursussen volgen om hoge op te komen), zijn steeds de pineut, (ik vraag me wel eens af waarom mensen nog zich verder ontwikkelen, het levert niks of nauwelijks iets op in dit land), dat ze alles voor hun kiezen krijgen en niks vergoed wordt voor deze mensen, maar wel verplicht zijn om duur huis te kopen of te huren en vaak onder de streep minder geld overhouden dan de arme onder ons, (op papier verdienen ze meer, alleen op papier, want na het nivelleren zijn ze de arme rijken), dan de mensen die allerlei toeslagen krijgen en goedkoop kunnen huren, (socialenwoningbouw).
@Scherpschutter
Er komt toch maar ‘mooi’ door die vissterfte boven water dat er regelmatig sprake is van door riolen vervuild water. Dat gaan we steeds meer zien. Klimaatverandering weet u? De oorzaak daarvan kent u ook? Deze vervuiling heeft potentieel wel degelijk risico’s. Pijnlijk voor de beheerders van de systemen. Als u dat milieugewap noemt, bagatelliseert u de zaken enorm.
Oeps; “Regelwater” moet natuurlijk “regenwater” zijn. Kon het water het maar zelf regelen.
@Van Puffelen
Je snapt ‘m.
Ik ga voor de exit strategie, kan het niet meer aanzien.
@Moniek 14:34
Als gecertificeerd waarzegger kan ik u gerust stellen, Moniek. Niets nieuws onder de zon. Ik zal u een groot geheim met u delen. Als u de ‘nature of reality’ goed bekijkt (en dan bedoel ik echt heel goed), dan ziet u dat werkelijk alles in deze realiteit verloopt in cycli. Niet doorvertellen! Ons geheimpje… 😉
@Scherpschutter
Letterlijk onnavolgbaar.
@Moniek 09:40
Ik zei al dat u eerst goed moet kijken.