Grote parkeerproblemen Rijnsweerd: “De gemeente weet het maar neemt gewoon geen besluit” | De Utrechtse Internet Courant Grote parkeerproblemen Rijnsweerd: “De gemeente weet het maar neemt gewoon geen besluit” | De Utrechtse Internet Courant

Grote parkeerproblemen Rijnsweerd: “De gemeente weet het maar neemt gewoon geen besluit”

Grote parkeerproblemen Rijnsweerd: “De gemeente weet het maar neemt gewoon geen besluit”
Het parkeerprobleem in Rijnsweerd is volgens bewoners buitengewoon groot. Wethouder Lot van Hooijdonk van verkeer en mobiliteit komt daarom vandaag naar de wijk voor een gesprek met bewoners. Begin 2015 zal dan een parkeerdrukmeting kunnen volgen voor betaald parkeren.

Het parkeerprobleem in Rijnsweerd is volgens bewoners buitengewoon groot. Wethouder Lot van Hooijdonk van verkeer en mobiliteit komt daarom vandaag naar de wijk voor een gesprek met bewoners. Begin 2015 zal dan een parkeerdrukmeting kunnen volgen voor betaald parkeren.

Evert van Amerongen, een bewoner aan de Louis Bouwmeesterlaan in Rijnsweerd, wordt gek van de geparkeerde auto’s. “Ze weten bij de gemeente al lang wat de problematiek is, maar ze nemen gewoon geen besluit.” Volgens Van Amerongen is het niet zo moeilijk om te bedenken dat betaald parkeren de oplossing is voor het probleem. De straten raken te vol en lopen vast. Verkeer kan elkaar nauwelijks passeren door de vele geparkeerde auto’s en dat levert gevaarlijke situaties op.

Evert van Amerongen iov. NMT
Evert van Amerongen

De wijk ligt ingesloten tussen bedrijven, De Uithof en de vernieuwde Komhoutkazerne. Vooral de bedrijven in Rijnsweerd-Noord verhogen de parkeerdruk sterk voor de bewoners om de hoek. “Ik heb ze wel eens in pak over een hek zien klimmen om vervolgens ook niet om te hoeven lopen”, aldus Van Amerongen zichtbaar geërgerd.

Betaald parkeren

Het parkeerbeleid van de gemeente is er al jaren op gericht om de binnenstad zoveel mogelijk vrij van autoverkeer te houden. Directe consequentie van dit beleid is dat de omliggende wijken worden gebruikt als parkeerplaats. Vanaf de Louis Bouwmeesterlaan is het op eerste gezicht een aardig stuk lopen om op de werkbestemming of zelfs in het centrum van de stad te komen. “Lange tijd hebben hier fietsen aan de boom vast gestaan waar ze dan gewoon opstapten om te gaan werken. Te treurig voor woorden natuurlijk.”

Van Amerongen snapt dat betaald parkeren niet voor alle wijkbewoners een populaire oplossing is, maar volgens hem is dat in elke wijk het geval. “Wat de gemeente ook doet, er moet nu in ieder geval op korte termijn duidelijkheid komen. Zo kan het niet langer.”

Eigen ogen

Vandaag komt wethouder van Hooijdonk langs om met de bewoners het parkeerprobleem met eigen ogen te aanschouwen. Dan hebben ook de bewoners de kans om mee te praten over de problematiek en kan worden gesproken over oplossingen. Begin 2015 zal er vervolgens een parkeerdrukmeting worden gedaan. Daarna zal pas een draagvlakmeting voor betaald parkeren mogelijk zijn.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

19 Reacties

Reageren
 1. Mikel

  Bah wat een zeikerds zeg. In het weekend staat er geen auto. En doordeweeks werkt toch iedereen? Of tja het is de goudkust daar dus iedereen zal wel genoeg geld hebben om de hele dag thuis te zitten en door de luxaflex te gluren.
  De gewone hard werkende man wordt weer flink genaaid.

 2. Ronald

  Of je verlaagt de parkeertarieven in de binnenstad, zodat mensen hun auto parkeren waar ze eigenlijk hadden willen zijn.
  Ohnee, dat is extra vrijheid, dat moeten we niet willen. Liever extra repressie.

 3. Utrechter

  Boehoe de elite heeftvook last van geparkeerde auto’s. Overal in Utrecht hebben ze er last van maar de patsers moeten in de krant met hun probleempje. Kan de wethouder ook niet eens een kijkje nemen in het Ondiep bijvoorbeeld? Nee natuurlijk niet want dat is een tokkie wijk en daar houdt geen hond rekening mee.

 4. UTREG

  Utrecht is een drama voor inwoners: fietsers en autorijders … Openbaar vervoer is slecht… Maar Evert is de mooiste [email protected]!

 5. Joris

  Wat heeft het inkomen of waar men woont hier nou mee te maken onderbuikreaguurders?

 6. R.Dijkhuis

  Ik woon in Rijnsweerd en heb nog niet één keer mijn auto buiten mijn eigen straat hoeven te parkeren, ook niet meer dan 50m van mijn huis. Ik houd het parkeren graag gratis!

 7. Ulco

  Ik schat de kans ongeveer 99% dat ‘ie of door de gemeente óf door een parkeerbedrijf betaald wordt. Geeft in het stuk zelf al aan dat je met betaald parkeren het probleem alleen maar verplaatst. Dat is géén oplossing…

 8. Sjaak B.

  Het is gewoon het vreemde beleid dat er een overboeking op zakelijke parkeerplekken zit. Heb je 100 medewerkers? Dan krijg je 60 plekken. Blijkbaar werkt dat niet in Rijnsweerd want het was 10-14 jaar ook al een probleem in de buurt van de Daltonlaan e.d.

  Voor de medewerkers van die bedrijven is het ook niet heel handig als je aankomt en weet dat je de auto ergens anders kwijt moet maar het is niet dat ze het ding maar weer thuis voor de deur gaan zetten en opnieuw gaan reizen met het OV.

  Dus of er moet wat aan de zakelijke plekken gebeuren of mensen uit de auto en het OV of de fiets stimuleren, ook in Rijnsweerd.

 9. janhedriks

  Wat een gemekker zeg.Tover 1 vd vele leegstande kantoorpanden in Rijnsweerd om tot parkeerfaciliteit, probleem opgelost. Ik denk zelf trouwens dat t probleem vooral bij de bewoners zit die gemiddeld drie autos per huishouden hebben en vaak ook nog een eigen oprit, oftewel een ordinair luxeprobleem, next.

 10. Geologic

  De redactie van DUIC laat zich weer fantastisch voor het karretje van “een boze burger” spannen. Als ze dat zouden doen inclusief hoor- en wederhoor, prima. Maar dit is gewoon meneertje Van Amerongen met een op-ed – maar er staat “redactie” boven het “artikel”. En wat voegt die verschrikkelijke foto van Van Amerongen nou precies toe? Graag een reactie van de schrijver.

 11. Inhoudelijk

  Kunnen die constante en zeer vermoeiende ad hominems van Geenstijl worden verwijderd uit de reactiepanelen, want dat voegt natuurlijk niets toe. Zie jullie eigen voorwaarden voor het reageren.

 12. inge

  Met het geregeld langsfietsen door de wijk, vallen me ook de geparkeerde auto’s op. Vooral aan de rand ri. Uithof. Maar die zijn ook allemaal weer weg, voor/rond 17.30 Dus ik zie het probleem niet zo voor bewoners..
  Verder eens met wat hierboven eerder genoemd wordt; in de hele stad zijn er auto’s. Waarom is dat daar een groot probleem? Je hoeft daar geen km (of meer) om te rijden om terug op zelfde plek te komen om te proberen nog een keer een plekje te vinden..
  Al dat betaald parkeren verplaatst inderdaad ten eerste het probleem. en is ten tweede niet niet heel goedkoop voor bewoners ook. (of ja, waarschijnlijk voor hen wel, maar niet voor de niet-vergunninghouders)

 13. Tja…...

  Goede foto’s ook, ik tel gewoon lege parkeerplekken op de foto’s. Welk probleem ook alweer?

 14. Dulk

  Als bewoner van Rijnsweerd zuid constateer ik inderdaad dat op maandag,dinsdag en donderdag de parkeerders van buiten in grote getale aanwezig zijn.
  De andere dagen is dat al een stuk minder.
  Tot heden heb ik als bewoner nog nooit moeite gehsd om mijn eigen auto voor de deur of directe omgeving te parkeren.
  Hadden we al 2 jaar geleden niet een bijeenkomst met de gemeente over dit onderwerp?
  En hebben we toen de beloofde reactie gehad van de gemeente?
  NEEN dus.
  Geen betaald parkeren!
  Hoogstens een blauwe zone van werkdagen 6.00 uur tot 10.00.
  Maar beter is gewoon niets doen op dit moment.
  Zeker geen betaald parkeren !!

 15. Frans

  @Mikel, als je hier niet woont, ? internet vervuiling is jouw commentaar. Je weet dus kennelijk niet waarover je het hebt.

 16. Frans

  @Utrechter, als we een beetje opbouwend zijn dan gaan we daar anders mee om. Rijnsweerd bestaat uit de brons- , zilver- en de Goud-kust. In de volksmond. Wel, geen domme dingen roepen maar er zijn 310 appartementen die ‘s-avonds niet weten waar hun auto naar toe moet door overlast vanuit de opdringende parkeermeter uit de stad maar ook overdag omdat de gemeente de bedrijven zo’n strakke parkeernorm heeft opgelegd dat GROENLINKS denkt dat zij ons kunnen opleggen hoe wij ons moeten gedragen. Kantoren en de Kromhout moeten er werken en komen van dichtbij of ver af. Maar de norm voor auto’s die mee komen naar het werk is veel te laag. De gehele dag staan er auto’s van inhuurbedrijven met reclame en al en anderen in de wijk de weg te blokkeren terwijl het inhurende bedrijf niet zorgt voor een parkeerplaats..
  Dus ff geen oordelen meer in deze discussie.
  Daarnaast heeft de gemeente een wijk ontworpen met woonerven en veel te weinig parkeerplaatsen. En dat heeft allemaal niets te maken met poen maar gewoon iemand die ergens woont en zijn auto kwijt wil als hij thuiskomt.Als hier 24 uur betaald parkeren zou zijn dan is het probleem voorbij.
  Maar omdat wij de laatste wijk zijn voor de Bilt, dan stopt iedereen te denken en is er ineens geen bereidheid betaald parkeren in te voeren. Ja, nu verschuilen we ons achter of de parkeerdrukmeting of de draagvlakmeting en als dat niet genoeg is de combinatie ervan. Dus Utrechter, niet ook gaan brallen maar kijk zelf eens op dinsdag ochtend om 10 uur als je de Archimedeslaan op rijdt om de wijk Rijnsweerd Zuid in te rijden.
  Let op, geeft ruimte aan de fietsers . De weg is door het parkeren heel smal geworden. Ik wens je veel wijsheid in het herzien van je oordeel.

 17. Frans

  @R. Dijkhuis, rij eens verder van huis en op andere tijden. Dan zal het duidelijk zijn.
  Of heeft u een oprit van 50 meter? Plaats niet meer dit soort onzinnig commentaar als je niet weet waarover het gaat in de wijk. Kijk eens verder dan de eigen oprit en voortuin.

 18. Mikel

  Ik fiets 2 keer per week overdag door deze babyboomwijk. En er is zat ruimte. Ruimte om te fietsen en ruimte om te parkeren. Misschien is het druk in 1 straat maar om de hoek is er weer zat ruimte.
  En het is vrij normaal in Utrecht dat er in een straat aan beide zijde wordt geparkeerd. Doodnormaal eigenlijk.

 19. Hans Boterbloem

  Wat een zure reacties en opmerkingen van mensen die zelf blijkbaar geen probleem hebben, en de problemen van een ander bagatelliseren omdat zij zelf niets hebben of bezitten.
  Volgens mij losers op de fiets.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).