Grote schoonmaakactie tegen afvalproblematiek in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant Grote schoonmaakactie tegen afvalproblematiek in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant

Grote schoonmaakactie tegen afvalproblematiek in Kanaleneiland

Grote schoonmaakactie tegen afvalproblematiek in Kanaleneiland
Uitpuilende afvalcontainers in Utrecht. Archieffoto: DUIC
De gemeente Utrecht organiseert deze week een grote schoonmaakactie in Kanaleneiland. De actie heet Frisse Start en is een samenwerkingsproject met woningbouwverenigingen, scholen, organisaties in de wijk en actieve wijkbewoners.

De gemeente Utrecht organiseert deze week een grote schoonmaakactie in Kanaleneiland. De actie heet Frisse Start en is een samenwerkingsproject met woningbouwverenigingen, scholen, organisaties in de wijk en actieve wijkbewoners.

“Met deze actie willen we bewoners en ondernemers bewuster maken van het belang van een schone en opgeruimde wijk”, zegt wethouder Kees Geldof van Openbare Ruimte. “Daarbij willen we ook de rol van bewoners en ondernemers benadrukken. Zij kunnen ook zelf actief bijdragen aan een schonere wijk.”

Vorige maand was er voor bewoners van Kanaleneiland-Zuid een bijeenkomst over de afvalproblematiek in de wijk. Bewoners spraken met verschillende organisaties over onderwerpen als het pasjessysteem voor de ondergrondse containers, inzameling grofvuil, zwerfvuil in de wijk en de voorlichting over afval.

Afvalcoaches

Van dinsdag tot zaterdag zijn teams van de gemeente in de wijk aanwezig om zwerfvuil op te ruimen en zijn ook scholen, verenigingen, bewoners en organisaties in de wijk actief om rommel op te ruimen.

Ook de zogenaamde afvalcoaches zijn bij de actie betrokken. Sinds begin dit jaar zijn medewerkers van de gemeente als afvalcoach actief. Zij gaan op straat in gesprek met bewoners en ondernemers over afval en geven voorlichting om zwerfafval en het illegaal dumpen van afval bij ondergrondse containers te voorkomen. De afvalcoaches worden in Overvecht en Kanaleneiland ingezet, omdat daar veel plekken zijn waar veel afval illegaal naast de ondergrondse containers gedumpt worden.

3 Reacties

Reageren
  1. cas

    Een afvalcoach… ik krijg altijd de rillingen bij dit soort woorden…

  2. G. de Vries

    Op K’eiland noord werd twee jaar geleden, rond de zomer, een schoonmaakactie gehouden: er werden grote containers op de hoek van de straat gezet en men mocht het ‘grof vuil’ daar dumpen. Het was een groot succes! Men bracht/ dumpte spullen maar mensen namen ook weer spullen mee die ze konden gebruiken. Zodoende ontstond er een gezellige ruilhandelsfeer.
    Soms worden spullen tegenwoordig heel demonstratief bij de ondergrondse containers neergezet met als motto ‘voor wie wil’ en dan heb ik het niet over het zwerfvuil of kapotte troep.

  3. WvR

    @cas: Inderdaad.

    Aan de andere kant: Ik zie een gouden kans voor werkvoorziening:
    Voor verkeer:
    * “MaximumSnelheidscoach”
    * “GeefRichtingAanCoach”
    * “ZorgDatJeVerlichtingWerktCoach”

    Voor criminaliteit:
    * “SteelNietCoach”
    * “GeenGeweldCoach”

    Voor de buurt:
    * “DenkOokEensAanEenAnderCoach”

    En da’s slechts het tipje van de ijsberg.

    Ik zie ook veel toekomst in overkoepelende en/of Synergetische coach-organen, waarbij deel- of hybridecoaches ingezet kunnen worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).