Grote verschillen in gezondheid tussen Utrechtse wijken | De Utrechtse Internet Courant Grote verschillen in gezondheid tussen Utrechtse wijken | De Utrechtse Internet Courant

Grote verschillen in gezondheid tussen Utrechtse wijken

Grote verschillen in gezondheid tussen Utrechtse wijken

De gezondheid van Utrechters in de wijken Noordwest, Overvecht en Zuidwest is de afgelopen jaren verslechterd. Het verschil tussen de wijken en de rest van Utrecht is gestegen. Dit blijkt uit de Volksgezondheidsmonitor 2014, die dinsdag werd gepresenteerd door wethouder van Volksgezondheid Victor Everhardt.

Uit de monitor blijkt dat gemiddeld 78% van de Utrechters zichzelf gezond noemt. In de wijk Overvecht is dit 63%. Daarnaast is de levensverwachting in Overvecht lager dan in welvarendere wijken als bijvoorbeeld Utrecht Oost en Leidsche Rijn.

Sociaal-economische positie bepalend voor gezondheid

De gemeente ziet een sterke relatie tussen de sociaaleconomische en sociaal-culturele positie van Utrechters en hoe gezond zij zijn of zich voelen. Utrechters met een lage opleiding, kinderen uit gezinnen met een lage gezinswelvaart of van gescheiden ouders, Utrechters met een allochtone achtergrond, mensen zonder partner en ouderen hebben volgens de monitor vaker problemen met hun gezondheid.

Overgewicht afgenomen

Toch staan er ook positieve geluiden in de monitor. Zo is het aantal kinderen met overgewicht de laatste jaren sterk afgenomen. Had 10 jaar geleden nog 18 procent van de 5- en 6-jarigen overgewicht, nu is dat 9 procent. Ook eten de Utrechtse kinderen gezonder en bewegen ze meer.

5 Reacties

Reageren
  1. Anoniem

    Hoe verklaar je dat? Dat mensen met een lage opleiding minder gezond zijn dan mensen met een hoge opleiding?

  2. bork

    @ anoniem, bijna goed: ze leven minder gezond, lees maar: https://www.google.nl/search?q=lage+inkomen+ongezondere+levensstijl&oq=lage+inkomen+ongezondere+levensstijl&aqs=chrome..69i57.10359j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8#q=lage+inkomen+ongezonde+levensstijl&spell=1

    bijvoorbeeld de derde vermelding.

  3. Gustav

    Zuidwest is ook Dichterswijk, Transwijk en de Rivierenwijk, dit zijn nou niet de wijken waar weinig geld zit. Kanaleneiland is de grootste wijk die het gemiddelde naar beneden trekt. Ook wil ik wel eens weten wie de enquete heeft ingevuld.

  4. Jasper Fastl

    In wijken met veel sociale huurwoningen wonen verhoudingsgewijs meer mensen met een ongezonde leefstijl. Helaas is het zo, dat mensen met een laag inkomen, of een lagere hoogst behaalde opleiding ongezonder eten. Daarom ook dat er in Overvecht bijvoorbeeld zo veel aandacht wordt besteed aan overgewicht bij kinderen. Om in de toekomst de gewoonte van ongezond eten geen vanzelfsprekendheid te laten zijn. Daarbij komt de complicerende factor kijken dat er ook tegen de andere eetcultuur van veel allochtonen moet worden opgebokst. Suiker!

    Lager opgeleiden verrichten overigens veel vaker fysiek werk, met alle gezondheidsnadelen van dien.

    Een andere verklaring van het verschil tussen wijken is dat mensen die vanwege ziekte in een situatie terecht komen dat ze geen goed betaald werk kunnen krijgen of anderszins veel vaker hun heil moeten zoeken in de sociale huursector. Oftewel, de toestroom van minder gezonde mensen in dergelijke wijken is groter.

    Nog een puntje, Overvecht kent als enige Utrechtse wijk een voor Nederland gemiddeld percentage ouderen. Alle andere wijken zitten daar (ruim) onder. En zoals gezegd en bekend, ouderen kampen vaker met gezondheidsklachten.

    Msg,

    Jasper Fastl
    voorzitter Wijkraad Overvecht

  5. Anoniem

    Jasper,

    Bedankt voor je waardevolle reactie, erg leerzaam!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).