Half jaar vertraging voor Uithoflijn, Rabobrug, bus- en tramhaltes | De Utrechtse Internet Courant Half jaar vertraging voor Uithoflijn, Rabobrug, bus- en tramhaltes | De Utrechtse Internet Courant

Half jaar vertraging voor Uithoflijn, Rabobrug, bus- en tramhaltes

Half jaar vertraging voor Uithoflijn, Rabobrug, bus- en tramhaltes
Door een verloren bezwaarprocedure van Park Plaza en NH Hotel bij de Raad van State over een nog te bouwen HOV-viaduct, hebben grote projecten als de Uithoflijn en de Rabobrug een half jaar vertraging opgelopen. Zolang de procedure liep mocht er niet gebouwd worden. 

Door een verloren bezwaarprocedure van Park Plaza en NH Hotel bij de Raad van State over een nog te bouwen HOV-viaduct, hebben grote projecten als de Uithoflijn en de Rabobrug een half jaar vertraging opgelopen. Zolang de procedure liep mocht er niet gebouwd worden. 

In de nieuwe planning start de verbouwing van het tijdelijke busstation aan de Jaarbeurskant naar een definitief busstation na de zomer van 2015. Deze is dan in het voorjaar van 2016 klaar voor gebruik. Hierdoor is er meer tijd en ruimte om de werkzaamheden aan de bovenliggende stationshal af te ronden. In juni 2016 verhuizen dan de bussen van binnenstadskant naar Jaarbeurskant.

Na de verhuizing van de bussen wordt begonnen met de aanleg van het nieuwe bus- en tramstation aan de binnenstadskant. Ook verschuift de in gebruikname van de Rabobrug nu naar december 2016. Medio 2018 is de Uithoflijn klaar om reizigers te vervoeren.

6 Reacties

Reageren
 1. Hans

  2 woorden, 9 letters…

 2. Duc

  @Hans Bier halen? 😉

 3. Willem

  Wat heeft de Rabobrug te maken met het HOV-viaduct ? De Rabobrug is toch afhankelijk van het project Doorstroom Station Utrecht van ProRail. Dat was tenminste altijd het verhaal. Voor mij volkomen nieuw dat het ook afhankelijk is van andere projecten. De Rabobrug is ondertussen wel het meest vertraagde project in het stationsgebied vermoed ik.

 4. Krakeling

  Ietse-pietsie meer info over de verloren bezwaarprocedure zou wel handig zijn lijkt me.

  – Met welk bezwaar zijn de twee hotels naar de Raad van State gestapt?
  – Wat was precies het probleem?
  – Blijkbaar hebben ze gewonnen. Wat was de uitspraak?
  – Hoe gaat de gemeente daarmee om? Wat gaat er veranderen?

 5. Toine Goossens

  @ Krakeling,

  Ik denk dat dit het persbericht van de gemeente over de vertraging in de uitvoering n.a.v. de overigens glansrijk gewonnen procedure bij de RvS. Zie:

  http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=80980&summary_only=&q=Plaza+utrecht

  Park Plaza en NH Hoteles met gebouweigenaar Breevast, ws. Corio, hebben de procedure in beginsel gevoerd om de gemeente te dwingen hen een hoge planschadevergoeding toe te kennen. Park Plaza claimde € 7,5 Mjn. De claim van NH is niet vermeld.

  Daartoe zijn allerlei bezwaren geuit tegen ruimtelijk ordeningsaspecten van besluiten van de gemeenteraad. Die zijn allemaal naar de prullenmand verwezen.
  Op de tekst van een artikel kregen de klagers gelijk, maar die omissie is door de RvS zelf hersteld; juridisch: ‘Klagers hadden (op een ondergeschikt punt) gelijk, de klacht was gegrond, maar de RvS heeft beslist dat het gegrondzijn geen rechtsgevolgen zal hebben. De gemeente kan dus direct beginnen.

  Een van de klachten was zeer opmerkelijk. Breevast (Corio) stelde dat de planschadeclaim van Plaza en andere voor dit plangebied nog te verwachten claims, zo hoog zouden zijn, dat: ‘de economische uitvoerbaarheid van het plan niet vast staat’. Daarvan stelde de RvS vast dat de voorziening die Utrecht daarvoor heeft getroffen voldoende is.
  Dus drijf je claim zo hoog mogelijk op en stel dan dat het plan op grond daarvan niet meer uitvoerbaar is. Gekker kunnen we het niet maken.

  Ik ben benieuwd naar de grootte van de schade die de burgers van Utrecht leiden nu de ten onrechte ingediende klacht tot een vertraging van zes maanden leidt. Laten we onze claims op Plaza en Breevast bundelen en overdragen aan de gemeente Utrecht. Zij kan dan onze claim verrekenen met de planschadevergoeding die Plaza en Breevast toekomt.

 6. Jan Scherjon

  Dat is normaal in Utrecht dat bijna alles te laat wordt opgeleverd ,brengt weer geld op !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).