Handjevol zelfstandigen zien kansen in het nieuwe Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Handjevol zelfstandigen zien kansen in het nieuwe Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Handjevol zelfstandigen zien kansen in het nieuwe Hoog Catharijne

Handjevol zelfstandigen zien kansen in het nieuwe Hoog Catharijne
Foto's: Robert Oosterbroek
Tussen het geweld van de grote winkelketens in het nieuwe Hoog Catharijne zijn er een paar zelfstandige ondernemers die ook in het gloednieuwe winkelcentrum een plekje willen bemachtigen. Ze zijn op een hand te tellen, maar zien wel mogelijkheden. Zo heeft Bob Bayer een gloednieuw pand, opende Manneken Pis aan het Stationsplein en ziet ook de eigenaar van Hagenouw Eten & Drinken de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ik denk dat er voor ons een plekje is.”

Tussen het geweld van de grote winkelketens in het nieuwe Hoog Catharijne zijn er een paar zelfstandige ondernemers die ook in het gloednieuwe winkelcentrum een plekje willen bemachtigen. Ze zijn op een hand te tellen, maar zien wel mogelijkheden. Zo heeft Bob Bayer een gloednieuw pand, opende Manneken Pis aan het Stationsplein en ziet ook de eigenaar van Hagenouw Eten & Drinken de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ik denk dat er voor ons een plekje is.”

Het is maandagmiddag en druk in Hoog Catharijne. Vanuit het Centraal Station richting de stad stroomt winkelend publiek door het vernieuwde winkelcentrum. De winkels waaraan ze voorbijlopen zijn bijna allemaal bekende, grote horecazaken of kledingwinkels die in elke grote stad te vinden zijn. Bijna alleen in het Godebaldkwartier zitten ze nog: de zelfstandigen. De Gasterij PP, Tamminga & Verweij, Tai Soen, Vishandel Volendam en Hagenouw Eten en Drinken. Het laatst overgebleven gedeelte dat nog herinnert aan het oude winkelcentrum. De rest van het winkelgebied is onherkenbaar veranderd of aan het veranderen. Soms met dwalingen van bezoekers tot gevolg, maar met een moderne uitstraling die past bij een grootstedelijk winkelcentrum.

Jan en Georgina Hagenouw in het Godebaldkwartier

Vroeger waren er meer zelfstandigen in het winkelcentrum. De verruimde openingstijden (verplicht zeven dagen in de week open en van maandag tot zaterdag tot minimaal 20.00 uur) en hoge huren maken het echter niet voor iedereen mogelijk om er nog iets te beginnen, of de huidige onderneming voort te zetten. Volgens Jan Hagenouw, eigenaar van Hagenouw Eten & Drinken, is dat een logisch gevolg van de huidige tijd en niet iets om te sentimenteel over te doen. “Soms is het jammer dat dingen veranderen, maar de maatschappij verandert ook. De tenten zijn allemaal vol en Hoog Catharijne is een bezoekersmagneet.” Hij ziet vooral een groei in bezoekers van buiten Utrecht. Dan bedoelt hij niet alleen de toeristen, maar vooral ook de dagjesmensen uit de rest van het land. “Utrecht wordt populairder. Het succes van de binnenstad is ook mede te danken aan het grote winkelcentrum dat ernaast ligt. Voor Utrechters was Hoog Catharijne misschien een beetje ingedut, maar in de nieuwe delen van het winkelcentrum is het ontzettend veel drukker geworden.”

Door de hoge huren is het niet voor alle ondernemers mogelijk op Hoog Catharijne iets te beginnen, of een onderneming voort te zetten

Volgende fase verbouwingen

Hagenouw is net als de andere ondernemers in het Godebaldkwartier in gesprek over de toekomst met de Franse eigenaar van het winkelcentrum, Klépierre – voorheen bekend als Corio. Eind dit jaar moet er een visie klaarliggen voor het ‘oude’ gedeelte en eind 2020 gaat het naar alle waarschijnlijkheid op de schop. Tot die tijd kan er nog van alles veranderen. De Vishandel Volendam in het Godebaldkwartier besloot het niet af te wachten en na 38 jaar te vertrekken. Zij openen een nieuwe winkel in Leidsche Rijn Centrum. Door de verbouwing van het winkelcentrum en de verruimde openingstijden, zagen ze geen andere mogelijkheid meer dan vertrekken. Die ziet Hagenouw wel. “Ik denk dat wij een goede aanvulling kunnen zijn op het huidige aanbod van horeca in Hoog Catharijne. Ik vermoed dat Klépierre het daar ook wel mee eens is. Wij doen het toch anders dan de horeca die er nu is.”

Of en op welke plek Hagenouw door zal gaan, wordt de komende periode duidelijk. De ambitie is er in ieder geval. Een andere Utrechtse ondernemer die de sprong heeft gewaagd is Bob Bayer. Na een aantal verhuizingen heeft de winkel zijn intrek genomen in een gloednieuw pand. Bob Bayer richt zich op duurdere merken als Armani, Versace of Moschino en vist daarmee niet in dezelfde vijver als H&M of Zara. Die meerwaarde zag Klépierre en Bob Bayer zelf ook.

Grootschalig

‘Een keten, maar dan wel een kleintje’, zo omschrijft Albert van Beek zijn Manneken Pis tevreden. Hij is eigenaar van de friteszaak met inmiddels vijf vestigingen (waaronder een in Amsterdam), maar onderscheidt zich wel van de andere fastfoodzaken in het gebied. “Als je de grootschaligheid ziet van de andere zaken op het Stationsplein zijn wij anders. We zijn specialistischer en kleinschaliger. Het is geen eenheidsworst. Dat merk je aan de kwaliteit. We zijn erg gericht op mensen – daar zoeken wij onze medewerkers ook op uit.”  Manneken Pis opende onlangs aan het Stationsplein en Van Beek is blij met de nieuwe snackbar. Van Beek zegt dat het Stationsplein een prachtige locatie is voor zijn zaak. “Vooral als het helemaal af is, moet het een echt verblijfsplein gaan worden. Dan zetten we ook ons terras neer en verwacht ik dat het gaat lopen. Nu zitten we nog even in een bouwput.” Hij vervolgt: “Ik snap wel dat veel zelfstandigen het niet kunnen. Je wordt geconfronteerd met hoge kosten waar je vooraf geen rekening mee houdt, daar heeft Klépierre veel ervaring mee. Daar moest ik ook even aan wennen.”

Hagenouw, tevens voorzitter van de belangenvereniging Hoog Catharijne, denkt dat ondernemers moeten veranderen in de huidige tijd. “Hoewel het een aantal jaar geleden is, lijkt 2010 wel een andere eeuw. Als je succesvol bent wil je niet veranderen, maar om succesvol te blijven zul je wel moeten.” De kritiek dat er weinig authentieke Utrechtse winkels te vinden zijn in de Utrechtse binnenstad of Hoog Catharijne veegt hij van tafel. “Er moet voldoende klandizie zijn. Er zat vroeger een hartstikke leuke winkel aan de Mariastraat: De Kaasboerderij. Maar druk was het er niet. Kóóp daar dan ook als je het belangrijk vindt dat zo’n winkel blijft, en bestel niet je boodschappen bij ‘Albert’.” Hij zegt lachend: “Ik had naast die Kaasboerderij een reisbureau. Een aantal jaar geleden zaten er wel veertig reisbureaus in de stad. Tijden veranderen.”

10 Reacties

Reageren
  1. Ras

    Hij bedoelt een zwerversmagneet. De zwervers hebben HC inderdaad weer in grote getallen bereikt, waardoor het verval eigenlijk ook alweer begonnen is tegelijkertijd, maar dat hebben de raskapitalisten nog niet door, zoals gebruikelijk.

  2. Fan

    In het Godebaldkwartier hebben de zelfstandigen een rechtzaak van Corio gewonnen over vertrekvergoeding. Als reactie verlengt Corio bij einde huur het huurcontract niet, maar zetten ze je er ook niet uit. Omdat er nu geen contract ligt, kan Corio elke zelfstandige ondernemer in het Godebaldkwartier eruitschoppen wanneer zij dat maar willen zonder contractbreuk (en dus geen vertrekvergoeding). Xenos moet weg, Toko Centraal moet weg. Allemaal met minimale onkostenvergoeding na 30+ jaren. Google even op “corio rechtszaak hoog catharijne”.

  3. Utrechter2

    Ondernemers onder elkaar: als je verliest, of beter gezegd je terugtrekt, dan ben je volgens andere ondernemers iemand die de ontwikkelingen niet heeft zien aankomen. Dan wordt je op één lijn gezet met reisbureaus die niet wisten wat internet was terwijl het bij vishandel Volendam daarentegen niet zo zeer om wegblijvende klanten ging, maar om openingstijden. Leuk voor horeca-bedrijven dat het hele centrum ‘s avonds verplicht open moet blijven maar niet leuk voor de andere branches die dan juist verlies draaien. Maar het moet helaas weer in de trant van eigen schuld, dikke bult. En natuurlijk het likken…. en het trappen…..

    Positieve afsluiter die niet cynisch bedoeld is: in zijn rol is het natuurlijk handig, sterker nog een eis, om een goede verstandhouding te hebben met de eigenaar.

  4. Yoshua

    @FAN, Xenos is onderdeel van het blokker concern en staat te koop.
    Helemaal geen zelfstandige onderneming maar onderdeel van een keten.
    Wordt Xenos niet verkocht dan heft Blokker Xenos op.

  5. Simon

    Beste Fan…. Xenos gaat gewoon weer open op achter Clarenburg net als de Blokker en zeeman

  6. Simon

    Yoshua, Xenos is inmiddels verkocht aan Case, een Spaanse vergelijkbare keten.

  7. Gas

    @Simon, Casa is van Blokker Holding, en van oorsprong een Belgisch bedrijf.

    @Ras, dat zwervers (daklozen) HC weer hebben ontdekt heeft niets te maken met het winkelbeleid, maar alles met maatschappelijke omstandigheden, wat moeten die Kapitalisten doen? Geuniformeerde bewaking? Hardhandig zwervers eruit?

  8. Fan

    Beste allen,
    Er bestaat zoiets als een franchise onderneming. Dan koop je de winkelformule, maar is een zelfstandige ondernemer wel eigenaar van die ene winkel. De keten, casa, blijft eigenaar van de winkelformule. Kan je met zekerheid zeggen dat die ene xenos winkel bij de Casa holding hoort, of een franchise is? Als dat zo is geef ik je gelijk. Toko Centraal is sowieso een kleine ondernemer die geforceerd weg moet.

  9. Trappelaar

    Kijk, meneer Hagenouw is tenminste iemand die kan relativeren. Dat sentimentele gemiemel over kleine ondernemers die geen plek meer hebben in HC ben ik wel een beetje klaar mee. Het is jammer dat sommige goede zaken hierdoor noodgedwongen verdwijnen, maar de tijd verandert. Als maatschappij willen we tegenwoordig 24/7 op elke straathoek een broodje kunnen kopen, dus daar moet een HC ook in mee gaan. Het zou mooi zijn als de lokale ondernemers die dergelijke openingstijden niet aan kunnen in een andere vleugel hun zaak kunnen houden, maar als dat niet kan is het wel begrijpelijk.

  10. Utrechter2

    @Trappelaar: ik dacht dat de klant altijd op de eerste plaats kwam in ondernemend Nederland. Maar als we betreuren dat het aanbod eenzijdig wordt dan zijn we als consument ineens “sentimentele miemelaars”. Altijd leuk die termen, een spindocter kan dat bedacht hebben. En leuk dat mensen die het voor Hoog Catharijne opnemen altijd als ‘sterkste’ argument hebben dat de “tijden veranderen”. Een open deur stelling die een achterliggende (onuitgesproken) stelling moet verbergen want dat de ‘tijden veranderen’ was voor Klépierrre geen reden om maar toe te zien hoe er trappen bij de Moreelsebrug zouden komen. Nee, toen was het ‘hakken in het zand’. Over drogredenen gesproken….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).