Hangende hoveniers dalen af langs Wonderwoods in Utrecht voor de eerste onderhoudsbeurt Hangende hoveniers dalen af langs Wonderwoods in Utrecht voor de eerste onderhoudsbeurt

Hangende hoveniers dalen af langs Wonderwoods in Utrecht voor de eerste onderhoudsbeurt

Hangende hoveniers dalen af langs Wonderwoods in Utrecht voor de eerste onderhoudsbeurt
Foto's: Bas van Setten
Het ‘verticale bos’ dat zo’n twee maanden geleden langs de gevel van Wonderwoods in Utrecht werd geplant kreeg dinsdag de eerste onderhoudsbeurt. Twee hoveniers klommen over de reling. Terwijl ze aan de touwen hingen, haalden deze flying gardeners het onkruid weg en snoeiden ze de bomen.

Het ‘verticale bos’ dat zo’n twee maanden geleden langs de gevel van Wonderwoods in Utrecht werd geplant kreeg dinsdag de eerste onderhoudsbeurt. Twee hoveniers klommen over de reling. Terwijl ze aan de touwen hingen, haalden deze flying gardeners het onkruid weg en snoeiden ze de bomen.

Er wordt nog volop gebouwd aan de twee torens van Wonderwoods. Het deel aan de zijde van de Croeselaan is straks 105 meter hoog en wordt, naar ontwerp van Stefano Boeri Architetti, rondom helemaal voorzien van groen. Al deze planten en bomen die in grond aan de gevels en balkons worden geplaatst wordt ook wel ‘vertical forest’ genoemd.

De tweede toren gaat 70 meter de lucht in en komt aan de kant van bioscoop Kinepolis. Dit deel wordt gekenmerkt door de voor MVSA Architects typerende rondingen in de gevels. Het ontwerp heeft veel groen aan de binnenzijde; zo krijgt de toren een groot atrium en wintertuinen langs de gevels.

Tekst loopt door onder afbeelding

Hangende hoveniers

Remco Verbiesen en Marcel Gresnigt van de Koninklijke Ginkel Groep zijn twee van de naar eigen zeggen ‘hangende hoveniers’ die het groen van Wonderwoods bijhouden. “Vandaag halen we het onkruid weg, snoeien we waar het nodig is en verankeren we de bomen zodat deze tijdens een stevige wind goed op hun plek blijven staan”, zegt Verbiesen.

Boven wordt aan de reling een kleine kraan geplaatst waar met karabiners – een soort veiligheidshaken – de touwen aan vastzitten waarlangs de hoveniers zichzelf naar beneden laten zakken. Bij elke verdieping stoppen ze en voeren ze de nodige werkzaamheden uit. Wanneer de hoveniers met beide benen op de grond staan ontkoppelen ze zichzelf, pakken ze de lift naar boven, verplaatsen ze de kraan een paar meter en herhaalt het proces zich weer.

Tekst loopt door onder afbeelding

Onweer

Gresnigt vertelt dat het werk alleen in uitzonderlijke omstandigheden niet door kan gaan. “Als het heel hard waait gaan we alsnog naar boven om te kijken hoe de omstandigheden langs de gevel zijn. Het kan namelijk voorkomen dat het plekje waar wij moeten werken zich in de luwte bevindt. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat er op straatniveau weinig wind is, maar dat het langs de toren juist wel hard waait. Regen heeft geen invloed op ons werk, maar bij onweer klimmen wij niet over de reling.”

De bouw van Wonderwoods startte in 2020 en als alles volgens planning verloopt wordt het gebouw volgend jaar opgeleverd. In de beginperiode, wanneer het laatste groen net in de grond staat, zal er iets vaker onderhoud plaatsvinden, maar het is de bedoeling dat de hoveniers op langere termijn vier keer per jaar aan de slag gaan langs de gevel. Daarbij speelt ook mee dat de beplanting automatisch water krijgt via een systeem met slangen die door de bakken lopen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Wonderwoods

Wonderwoods bestaat uit 167 koopappartementen en 252 huurappartementen, waarvan zestig in het middenhuursegment. Ook komen er daarnaast onder andere 14.000 vierkante meter kantoorruimte, een dakpark met restaurant, sportschool, fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. Via Funda zijn nog een aantal woningen te koop, maar daar hangen wel flinke prijskaartjes aan. Het gaat hierbij om woningen van tussen de 1,7 en 2,7 miljoen euro. Eerder werden er ook appartementen verkocht voor 342.000 euro.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Peter van Zoest

  Bar en boos daar! Continu keiharde wind tussen al die hoge gebouwen daar. Het is er buiten niet te harden. Wie bedenkt zoiets?

 2. wollie

  is dit ook hoe de bewoners hun appartement betreden?

 3. Joris

  Het ziet er nu al mooi uit. Wordt een mooi stukje Utrecht

 4. Wies

  Prachtig dat Utrecht zon bouwwerk krijgt. Snap dat het premium real estate is, maar voor mij wat te duur. Als bewoner van Utrecht kan ik er van buiten wel mooi naar kijken.
  De eerste factuur voor de nieuwe bewoners ligt al klaar.

 5. uuuuuuuuuuuu

  vraag mij af wat de service kosten daar zijn

 6. Don

  @Wies en na de 5e factuur denken de mensen woooh dat is veel geld voor groen dat ook nog eens het uitzicht belemmerd. Ben bang dat het dan een stuk minder groen gaat worden.

 7. Leon

  Leuk.

 8. buurtbewoner

  prestigieus project maar eenmaal je voordeur uit is die allure ver te zoeken haha, en op weg naar de zuidas met trein blijkt de roltrap het weeeeer niet te doen!

 9. MarcB

  De flats van 1,7 – 2,7 miljoen nog niet verkocht? Ik denk dat de ontwikkelaar dacht dat zijn bomen aan de gevels tot aan de hemel zouden groeien…. wie wil er nu voor zoveel geld in n flat wonen? En dan inderdaad waarschijnlijk per maand ook paar honderd euro aan service kosten aftikken. Maar ja, als je 2,7 mio kan betalen kijk je daar niet van op

 10. Pee

  Naast de service kosten komt er zeker ook gevarengeld bij kijken, naast alle schimmel en ongedierte wat je er gratis bij krijgt.

 11. Mooi Project !

  Och… het valt niet mee merk ik wel de veranderingen in Utrecht voor vele die reageren. Een dynamisch grote stad is in beweging en heeft ambities. Dat betekend dat je ook nieuwe wegen inslaat, zoals groene gebouwen. Iets wat op nu al meer in grote wereld steden gebeurt, en we alle over 10 jaar heel normaal vinden. Want we hebben dit klimaat technisch nodig om de ” urban city het stress” te lijf te gaan.
  Goed dat Utrecht in de voorhoede van urban ontwikkeling blijft.
  Er zijn snel meer groene gebouwen nodig.
  De kosten van een appartement is heel simpel, er is wel of geen markt voor.
  In het hogere segment zijn juist heel weinig appartementen te koop in Utrecht.
  In Kuala Lumpur woonde ik in een prachtig appartement op de 32 verdieping waarvan ik zou willen dat deze in Utrecht verkrijgbaar was!

 12. Utrechtvoorutrecht

  @Pee Bent u van de rubber tegels? Ook daar zitten pissebedden onder he.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).