Hangmatten mogen aan bomen worden gehangen in Utrechtse parken | De Utrechtse Internet Courant Hangmatten mogen aan bomen worden gehangen in Utrechtse parken | De Utrechtse Internet Courant

Hangmatten mogen aan bomen worden gehangen in Utrechtse parken

Hangmatten mogen aan bomen worden gehangen in Utrechtse parken
De hangmatten worden bevestigd. Op de foto is er nog geen gebruik gemaakt van een bescherming. Foto: Archief DUIC
Na twee jaar proefdraaien mag het eindelijk: een hangmat of slackline ophangen aan bomen in een Utrechts park. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo is er vooraf toestemming nodig van de gemeente en moet er boombescherming worden gebruikt.

Na twee jaar proefdraaien mag het eindelijk: een hangmat of slackline ophangen aan bomen in een Utrechts park. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo is er vooraf toestemming nodig van de gemeente en moet er boombescherming worden gebruikt.

De PopUp Hangplek, van Arjan Visser, mocht in de zomer van 2018 al een pilot doen met zijn hangmattenproject. De gemeente was er echter nog niet zeker van dat er geen schade aan de bomen zou ontstaan door hangmatten en slacklines (een kabel tussen twee bomen om op te balanceren).

De proef werd daarom verlengd tot de zomer van 2019, omdat eventuele schade aan bomen mogelijk pas later zichtbaar zou zijn.

Geen schade

De wethouder schrijft nu dat er bij geen van de gecontroleerde bomen (zichtbare) schade is geconstateerd. Het is daarom vanaf nu mogelijk toestemming aan de gemeente te vragen om een hangmat of slackline aan een boom te bevestigen en kan er per e-mail toestemming worden gegeven.

Het ophangen is toegestaan in alle parken en plantsoenen van de gemeente Utrecht, maar er moet wel boombescherming onder de ophangbanden worden gebruikt. Verder moeten de bomen onder meer in het gras staan, een stamomtrek van tenminste 95 cm hebben en alleen een eik, populier, iep, linde, wilg en tamme kastanje mogen gebruikt worden.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Marko

  De foto toont in tegenstelling tot het onderschrift dus geen boomvriendelijk ophangsysteem. De boombescherming is hier afwezig.

 2. Theo

  Ik zie geen boombescherming op de foto.

 3. Zuilen 030

  Weer een stap dichter bij de totale verloedering van parken.

 4. Willem

  Dat wordt natuurlijk een drama. Denk maar niet dat de matophangers het verschil kennen tussen wel en niet toegestane bomen, denk maar niet dat die boombeschermers worden gebruikt, denk maar niet dat er gehandhaafd gaat worden. Er móet en er zál pret gemaakt worden in deze gemeente.

 5. Don

  En gaan we dit dan wel handhaven en zo ja hoe dan. Krijgen we hangmat politie. Weet niet wie dit verzonnen heeft maar ik zou een raampje open zetten op die afdeling mogelijk dat een beetje frisse lucht de realiteitszin weer doet terugkeren.

 6. Elsje van Ree

  Volkomen idioot, zo’n plan. Wat is er mis met gewoon zitten en liggen in het gras. Laten we in vredesnaam zuinig zijn op onze bomen. Schade aan bomen openbaart zich pas op langere termijn.

 7. James

  Ik ben van plan om de komende zomer naar het park te gaan en in het gras te gaan zitten. weet iemand of ik hier schriftelijk toestemming voor moet vragen en binnen wat voor termijn? Mocht ik eventueel willen gaan liggen heb ik dan nog een aanvullende vergunning nodig? Ben ook benieuwd wat voor een invloed dit heeft op het gras, zijn hier studies naar gedaan?

 8. MJPD

  De Millennials moeten natuurlijk overal kunnen “chillen”…

 9. Binnenstadbewoner

  De gemeente verbiedt om een vogelhuisje aan een gemeenteboom te bevestigen. Hier is zelfs een gemeenteverordening over. Maakt niet uit op welke wijze dit wordt bevestigd, wat voor boom het is, waar die boom staat etc.. En hangmatten mogen dan wel?

 10. peter

  Pizza’s, BBQén, hangmatten…..
  Zal mij niet verbazen als gemeente speerwerpen en fakkelgooien toe gaat staan.

 11. Maria

  Pretpark Utrecht

 12. wollie

  @binnenstadbewoner misschien mag een vogelhangmatje inmiddels wel

 13. Koel Hoofd

  Bizar verhaal.
  Inderdaad, vogelhuisjes mogen niet van de gemeente, maar millennial hangmatjes wel?

  Ach, het is zo weer afgelopen als een millennial door een eigen domme actie uit (of door) de hangmat valt en dan huilend op de EHBOpost de hangmat de schuld geeft. Want dan zijn hangmatten ineens levensgevaarlijk in de beleving van millennials.

 14. Yves

  Ik ben zelf een millennial en superchill met deze maatregel. Waarom altijd zo zuur hier? Koop een hangmat en ga chillen in ‘t park.t mag

 15. Katja

  Tijd voor het afsluiten van parken. Laat alles nou eens met rust daar !

 16. Kadoendra

  Omscholingstraject; hangjongeren worden hangmatjongeren.

 17. Angelique

  Het mag of het mag niet, wat is dat nou weer voor bureaucratisch geneuzel met toestemming…

 18. HArry

  1 April is vroeg dit jaar. Gelijk alle planeetreddende boom knuffelaars de boom in. 😀😀😀

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).