‘Hé jij, zal ik je pijpen?’, Utrechtse burgemeester kijkt toe hoe mannen worden nageroepen op straat ‘Hé jij, zal ik je pijpen?’, Utrechtse burgemeester kijkt toe hoe mannen worden nageroepen op straat

‘Hé jij, zal ik je pijpen?’, Utrechtse burgemeester kijkt toe hoe mannen worden nageroepen op straat

‘Hé jij, zal ik je pijpen?’, Utrechtse burgemeester kijkt toe hoe mannen worden nageroepen op straat
Mannen die op vrijdagmiddag over de Stadhuisbrug liepen, hebben daar misschien niet zo’n prettig gevoel aan overgehouden. Zij kregen de ene na de andere schunnige opmerking naar hun hoofd geslingerd. Dat gebeurde onder toeziend oog van de pers en burgemeester Sharon Dijksma.

Mannen die op vrijdagmiddag over de Stadhuisbrug liepen, hebben daar misschien niet zo’n prettig gevoel aan overgehouden. Zij kregen de ene na de andere schunnige opmerking naar hun hoofd geslingerd. Dat gebeurde onder toeziend oog van de pers en burgemeester Sharon Dijksma.

“Hé jij, in die strakke spijkerbroek en dat witte shirtje! Heb je een beetje zin? Jij bent linksdragend, hè? Dat kan ik wel zien. Zal ik je pijpen?”, galmt de vrouwenstem over de Stadhuisbrug. Bij geen reactie gaat ze verder: “Vind het je het niet leuk dat ik tegen je praat? Hè? Homo!” De man in kwestie loopt haastig, maar lachend, naar de zijkant van het plein. Uit het oog van de camera’s.

Want de pers, lokaal en landelijk, is massaal uitgerukt voor het schouwspel op de brug voor het Stadhuis. Enkele mannelijke voorbijgangers lopen ietwat angstig over straat, niet wetende of ze eruit gepikt gaan worden. De actie van de gemeente Utrecht schuurt. “Het móet schuren. Dat is precies de bedoeling”, laat burgemeester Sharon Dijksma weten.

Tekst loopt door onder de foto

Zomaar belaagd

Een aantal mannen loopt met een boog om het pratende scherm heen. “Het kan ook zeker eng zijn, als je op straat zomaar belaagd wordt”, legt Dijksma uit. “Het helpt niet om alleen met de slachtoffers in gesprek te gaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit te doen, net als in Londen.”

Twee jongens staan aan de zijkant van de Stadhuisbrug om toe te kijken, maar krijgen dan ook de volle laag. “Laat je spierballen eens zien? Mag ik je nummer?” Ze doen er lacherig over en gaan er verder niet op in. “Het is ongemakkelijk, maar we snappen wel waarom ze deze actie doen”, is hun reactie.

Straatintimidatie

De gemeente Utrecht is begonnen met een nieuwe aanpak van straatintimidatie, waarvan de actie op de Stadhuisbrug een onderdeel is. De nieuwe aanpak moet zich vooral gaan richten op de daders. Ook moet er aandacht voor straatintimidatie komen bij onder meer sportclubs en in het onderwijs. Daarnaast werkt de gemeente samen met het uitgaansleven, jongerenwerk en met studentenverenigingen.

Met de campagne wil de gemeente verder benadrukken dat het belangrijk is om straatintimidatie te melden. Dat kan via een speciale website van de gemeente. Met de gegevens van die website kan de gemeente later zien op welke plaatsen veel straatintimidatie plaatsvindt. “Zo kan de gemeente bepaalde plekken in handhavingsrondes opnemen, de verlichting aanpassen of het gesprek aangaan met een dadergroep die daar in de buurt bekend is.“

53 Reacties

Reageren
 1. Joop

  Sharon besteedt gemeenschapsgeld aan nuttige dingen

 2. Joop

  Investeer in armoede bestrijding en veel te hoge gemeente belastingen

 3. Scherpschutter

  Schandalig dat je als nietsvermoedende burger op deze onsmakelijke en totaal bargoense wijze wordt bejegend en lastiggevallen op straat…door nota bene je gemeente.

  Het bestuur van Utrecht is compleet de weg kwijt.

 4. N.

  Misschien allemaal nog eens kijken naar de misschien inmiddels enigszins gedateerde, maar niettemin ook nog actuele film “De stilte rond Christine M.” Maakt aan de goede verstaander heel goed duidelijk wat vrouwen soms wordt aangedaan en hoe daarop — voor de goede verstaander weer begrijpelijkerwijs — op gereageerd kan worden.

 5. Eddy

  Dus onschuldige passanten worden gebruikt om te laten zien dat iets fout is?! Het zou zomaar kunnen dat daar een man tussen loopt die echt geweld heeft ondervonden door vrouwen.

  Zo weet ik er nog wel een: Zet op de Stadhuisbrug een groepje homo’s. En dan zodra er een man en vrouw hand in hand lopen laat je die groep homo’s het (hetero)stel helemaal in elkaar trappen. Dit met het doel om aandacht te geven aan geweld tegen homo’s.

  Geweld, en dus ook verbaal geweld, is in geen enkel geval goed te praten. Niet tegen vrouwen, niet tegen mannen. Ook niet als het moet dienen om een probleem aan de kaak te stellen. Dit is eigenlijk zelfs erger, want dit gebeurt onder het goedkeurend oog van een gezagsdrager wiens taak het is om de burgers juist te beschermen. Deze actie is niets ludiek aan.

 6. Samira

  Beetje wereldvreemd dit. Fellatio aanbieden, aangeven dat iemand spierballen heeft, om een nummer vragen. Dit soort opmerkingen zijn enorme complimenten, in elk geval voor de gemiddelde patriarchale snotneus die zich probeert te bewijzen. Zegmaar het macho type dat zich vaak schuldig maakt aan nasissen.

  Als je wilt schuren (en dat wilden ze uiteindelijk toch niet echt volgens mij), had je vol in moeten inzetten op homoseksuele voorstellen, waarbij je de voorbijganger vooral in de vrouwelijk rol plaatst. Dan weten ze ongeveer hoe het voelt.

 7. WvR

  Geweldig toch.
  Met overheidsgeld mensen (sorry: mannen) belagen.
  Dat is precies waarvoor gemeentes in het leven zijn geroepen.

 8. WvR

  Trouwens een leuke kop.

  “Utrechtse burgemeester kijkt toe hoe mannen worden nageroepen op straat”.

  In iedere normale stad is dit niet een kop waar je als burgemeester op zit te wachten, en schakelt je PR team onmiddellijk over op damage control modus.

 9. JdV

  Ik neem aan dat als ik als reactie op deze digitale vuilspuiterij de betreffende apparatuur een corrigerende tik verkoop dat geen enkel probleem is?

 10. passalacqua

  smakeloos en totaal niet doeltreffend, op deze wijze mannen bejegenen zoals vrouwen worden bejegend werkt niet, hooguit op de lachspieren.

 11. Realist

  He pssst, gemeente, psssst, verkeerde doelgroep.

 12. Willem

  Helemaal mee eens met Samira.

 13. Anke

  Zoiets moet je uitbesteden aan een Dries Verhoeven. Dit is zo slecht doordacht.

 14. Isabelle

  Dijksma en D66 drijven elkaar weg van de realiteit. Totale waanzin dit!

 15. Willow

  Triest. Eens met de andere inzendingen. Alsof dit gaat een verschil maken. Zelfde denkwijze die werd gebruikt met Poetin. Gaat niet werken. Undercover agenten rondsturen om heren die vrouwen lastig vallen op te sporen en die mannen opsluiten.

 16. Lekke Band

  Schijtgedrag en proberen een statement te maken voor het grote publiek. Laat mij niet lachen.
  Pak het probleem bij de wortel aan ipv dit.

 17. Realist

  @Samira. Als ze hadden willen schuren hadden ze deze actie in specifieke buurten opgetuigd. Dit bestuur wil het probleem helemaal niet oplossen, dit is een blamage voor alle betrokkenen.

 18. Paul

  De doelgroep om deze spiegel voor te houden zit vooral in kanalenland en Lombok.

 19. Timbo

  Ik lees veel reacties waarbij mensen het niet eens zijn met deze actie.

  Ter beeldvorming: Ik liep daar zelf langs en was niet persoonlijk aangesproken, maar ik voelde me er enorm ongemakkelijk door. Een bepaald gevoel van ongemakkelijkheid op straat wat ik nog nooit had ervaren. Vervolgens heb ik het er nog met verschillende vrienden over gehad. Hierdoor kwam perfect de dialoog opdrijven.

  Die ongemakkelijkheid op straat voor mannen is ontzettend goed om empathie te creeeren voor onder meer vrouwen. Zij ervaren dit al jaren en zolang mannen dit niet zelf ervaren kan dit probleem veel moeilijker opgelost worden. Een hele goede actie van de gemeente, ga zo door!

 20. jan

  Je kan beter ‘je moeder je moeder’ uit de boxen laten knallen en ‘vieze kech’. Dan heb je meteen de juiste doelgroep die normaliter de overlast veroorzaakt

 21. Jankanerwatvan

  @Timbo

  Maar weerhoudt het jou en je vrienden ervan in de toekomst vrouwen na te roepen op straat?

 22. Wim

  Aangifte gedaan tegen de gemeente vanwege ongewenst gedrag!!

 23. JP

  De reacties van alle mannen laten précies zien waarom dit hard nodig is. Erg goede actie van de gemeente.

  En als vrouw kan ik je vertellen dat het niet alleen de ‘Kanaalstraat types’ zijn die je naroepen.

 24. Moniek

  Totaal naief dat men het probleem o.a. met deze flauwekul denkt op te lossen.

 25. Willem

  It’s okay to be gay! Waarom gebruikt de gemeente ‘homo’ hier als scheldwoord? Is de gemeente van mening dat de lgbtiq+ nog niet voldoende nageroepen en uitgescholden wordt op straat en wilde de gemeente er nog een schepje bovenop doen.? Onbegrijpelijk dit. Misschien hadden de campagnemakers even moeten kijken naar de docu van Nicolaas Veul “Pisnicht, de movie” voordat ze besloten om het woord ‘homo’ hier als scheldwoord te gebruiken.

 26. Twojays

  Het gaat bergafwaarts ook bij de gemeente. Het taalgebruik is buitensporig, maar ook zeker afspiegeling van de maatschappij. Hoever gaan we nog verder zinken met de linkse rakkers? Je verlagen tot dit taalgebruik slaat nergens op. Dit probleem zou meer aandacht verdienen, maar daar is een mentaliteit verandering voor nodig. Helaas veel te laat!!!!!!!

 27. Realist

  @Timbo. Hahaha, u werkt bij de gemeente? Whats next, we gaan willekeurige mensen in elkaar slaan om meer aandacht te vragen voor zinloos geweld?

 28. Realist

  @JP. Maar natuurlijk… U bent een susser, vooral het probleem bij kern wegsussen.

 29. m

  Ik denk dat ik met mijn zoontje die plek even vermijd. Klinkt als taalgebruik wat niet echt geschikt is voor een kind… Gebeurt dit echt op klaar lichte dag..?

 30. Bert

  Trieste bedoening dit en zeer eens met Samira. Pak hetkwaaf bijde wortel. Doe onderzoek en handhaaf

 31. Timbo

  @Realist,

  Nee daar werk ik niet, maar om gedragsverandering te realiseren is bewustwording een eerste stap. Dat is precies waar dit project op aanslaat heb ik het idee.

 32. Timbo

  @jankanerwatvan

  Naar mijn idee doe ik dat niet, maar zoals ik eerder tegen realist zei is dit een eerste stap voor de mensen die dat wel doen.

 33. Don

  Verbijsterend om te zien dat de gemeente utrecht er elke keer weer in slaagt om voor ieder probleem weer een niet werkende onbegrijpelijke oplossing te verzinnen. Hier zijn natuurlijk weer projectgroepen stuurgroepen en klankbord groepen druk mee geweest en kost weer bakken met gemeentelijk belasting geld en kost enorm veel tijd. Kortom druk druk druk geen tijd om zo’n niet werkende maatregel eens te evalueren en er achter te komen dat het weer weggegooid geld is geweest. Nee gelijk door naar het verzinnen van de volgende niet werkende onbegrijpelijke kostbare oplossing. Hebben we nog iets van een gemeente raad die hier ook maar enigszins op toeziet of sudderen die hun tijd lekker uit op het pluche.

 34. WvR

  @JP:

  “Erg goede actie van de gemeente.”
  Ah.

  Dus naroepen, intimideren en beschimpen van burgers is een gemeentetaak.
  Zorgen dat “…mannelijke voorbijgangers [lopen] ietwat angstig over straat [lopen], niet wetende of ze eruit gepikt gaan worden…” is iets wat de gemeente graag op zich neemt.

  Wist ik niet.

  Aan de andere kant:
  Schept wel een hele boel ruimte om naar aard, geslacht religie of afkomst gesubsidieerd mensen uit te schelden of beledigen. Je noemt het gewoon een bewustmakingsactie. Je hoeft ze naderhand alleen maar even apart te nemen.

  “En als vrouw kan ik je vertellen dat het niet alleen de ‘Kanaalstraat types’ zijn die je naroepen.”

  Dat geloof ik graag.
  Maar doet niks af aan het feit dat dit een volslagen debiele actie is.

 35. Walter

  Utrecht nog krankzinniger,dan A dam bestuurlijk,linksaf naar Altrecht!!

 36. Jos Stelling

  Onfatsoen met onfatsoen bestrijden: alleen regenten komen op zulke ideeën

 37. Bernhard

  Zet deze installatie in Overvecht, Kanaleneiland en aan ASW en Kanaalstraat.

 38. Gerard vd vecht

  Op het Zandpad en de hardeballen straat werd je altijd al nageroepen

 39. Berend

  In de verkeerde wijk, lekker je doelgroep missen

 40. Michiel

  Volgende week: door de gemeente ingehuurde tasjesdieven, zakkenrollers en overvallers om een statement te maken tegen argeloos winkelpubliek.

 41. Michiel

  @Willow: misschien eerst eens gewoon niet undercover agenten daadwerkelijk zichtbaar op straat laten begeven. Het aantal keer dat ik in 15 jaar in Utrecht een agent op straat heb gezien zijn op één hand te tellen.

 42. Jolanda

  Wat een geldverspilling. Aandacht en publiciteit levert het wel op, maar welk bureau adviseert dit, wie bedenkt dit, het lijkt me dat Sharon genoeg adviseurs heeft of heb ik het mis? Wat een domme zet van de gemeente. Plaatsvervangende schaamte.

 43. Fokko S.

  Samira slaat de spijker op de kop. Dit is geen omgekeerde intimidatie, dit zijn complimenten. Zeker voor de doelgroep die zich zelf schuldig maakt aan straatintimidatie. Deze jongens voelen zich écht niet geintimideerd als een vrouwenstem vraagt ‘zal ik je pijpen’, maar die voelen zich stoer.
  Totaal verkeerd effect dus. Actie mislukt

 44. Open mind

  Top actie! Kijk alleen al de reactie van Timbo! En met JP eens: het zijn echt niet altijd de types die men hier in de reacties graag onder de bus gooit…

  @m Ik neem aan dat deze vraag gaat over het gedrag waar vrouwen behoorlijk vaak mee in aanraking komen, niet deze specifieke actie…? Ja: ook op klaarlichte dag en op plekken waar je dat niet zou verwachten gebeurt het. Lijkt me heel goed om dat rondje met je zoontje juist wél te maken. Een prachtige aanleiding om eens over het onderwerp te praten en bewustwording te creëeren voor hij zelf op de leeftijd komt dat hij dat soort gedrag gaat vertonen (buiten jouw zicht en weten om, want ‘mijn zoon doet dat soort dingen niet hoor’) en hier niet op gecorrigeerd wordt.

  @Timbo: dank voor je open houding en eerlijke reactie. Ik denk dat dit precies is wat met de actie bedoeld werd. 🙂 Helaas zitten sommige reaguurders nogal vast in hun ‘gelijk’ met hun beperkte visie en inlevingsvermogen.

 45. Martin

  Door deze actie doet de gemeente alsof alle mannen dit soort gedrag vertonen. Ik wil niet aangesproken worden op de daden van anderen, die daden vind ik zelf ook vreselijk.

 46. Tom de Laat

  Oog om Oog, Tand om Tand. Wat een bizarre prehistorische manier van probleem oplossing. Je creëert een zwakke samenleving. Het adagium moet zijn: Sticks and stones may break my bones, but words will never hurt me. Straffen op nageroep kan niet in Nederland. Daar heeft de rechter een streep door gezet.

 47. Herman1963

  Bizar. Ik stel voor om als volgende doelgroep bijvoorbeeld wanbetalers van (gemeentelijke) belastingen op dezelfde manier te gaan beschimpen en belachelijk te maken.

 48. Nina

  Een overheidsinstelling die met gemeenschapsgeld (onschuldige) mannen verbaal seksueel intimideert.

  En er is niemand in de hele keten die dacht: “Dat is geen goed idee.”?

  Wat een armoe.

  En dan: heeft deze ellende ons eigenlijk gekost?

 49. Bert

  Dus we vatten even samen de gedachtengang samen:

  – kwaad met kwaad bestrijden
  – de gemeente die verantwoordelijk is voor veiligheid, gaat zelf mensen belagen.
  – alle mannen kunnen we over één kam scheren. Misandrie bestaat niet.
  – dit is een nuttig besteding van belastinggeld door een gemeente met miljardenschuld

 50. arbeider

  De doelgroep die dit doet weten we allemaal, ik zal het deze x niet benoemen want dan word je reactie niet geplaatst. Dit is Nederland anno 2022, we hebben een deugpolitie die bvb Johan Derksen vd buis wil hebben voor zijn vrouwonvriendelijke verhalen, maar niet op tv durft te zeggen welke bevolkingsgroepen zich schuldig maken aan dit gedrag.

  We gaan vrolijk verder met weg kijken ,en gooien met toestemming vd EU de grenzen nog verder open!

 51. BdV

  Het is al gezegd, Samira heeft gelijk. Het heeft geen zin, hoewel je nog zou kunnen hopen op toegevoegde waarde door onschuldige voorbijgangers te laten beleven hoe het is om slachtoffer te zijn. Daarmee raak je de daders niet, maar misschien zit er iemand bij die gaat nadenken over een oplossing, die vervolgens blijkt te werken. Misschien een beetje aan de optimistische kant, maar het zou toch kunnen.

 52. Laura

  Je kunt zeggen wat je wilt over de actie, en de vraag is inderdaad of je de personen die daadwerkelijk op eenzelfde manier anderen op straat aanspreken en ‘belagen’ ermee aanpakt, maar wat blijt uit deze comment-sectie: het maakt wel de tongen los.

  Oog om oog maakt heel de wereld blind-
  misschien kan een volgende actie bestaan uit: mensen die onprettige ervaringen hebben met straat intimidatie, op camera, close-up laten vertellen wat het met hen doet. Kwetsbaarheid tonen. Zachtheid laten zien.

  “Als je mij dingen naroept, word ik herinnerd aan de woorden die mijn verkrachter tegen me riep”. “Als je me aanspreekt op mijn uiterlijk, word ik onzeker en voel ik me onveilig, zou je dat ook je zus/moeder/neef/opa gunnen?”

  Einstein zei ooit, meen ik, dat het getuigt van stupiditeit om met dezelfde acties een andere uitkomst te verwachten. Wat willen we zine in de wereld? Meer liefde? Meer begrip? Meer openheid? Betere communicatie? Meer compassie? Laten we dan het goede voorbeeld geven.

 53. Nina

  @Laura
  Het maakt de tongen los, omdat het een heel domme actie is. Dat haalt juist de aandacht weg van de kern van het probleem. Verder helemaal met je eens.

  @ arbeider
  Johan Derksen bekent een verkrachting op tv. Ik heb dat nog nooit iemand anders zien doen. Logisch dat dat gevolgen heeft, want dit valt nl. niet onder de vrijheid van meningsuiting. Dat hij zelf (en velen blijkbaar met hem) verbaasd is over de reacties op deze bekentenis – waar hij ook nog een oud-keeper bij betrekt -, is dan ook vreemd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).