‘Health hacker’ van UMC Utrecht komt met idee dat verplegers dagelijks vier uur werk scheelt ‘Health hacker’ van UMC Utrecht komt met idee dat verplegers dagelijks vier uur werk scheelt

‘Health hacker’ van UMC Utrecht komt met idee dat verplegers dagelijks vier uur werk scheelt

‘Health hacker’ van UMC Utrecht komt met idee dat verplegers dagelijks vier uur werk scheelt
Foto: UMC Utrecht
Een haak die het mobiele infuussysteem van een patiënt in een handomdraai aan het bed bevestigt, dat is het idee van ‘health hacker’ Pieter Bakker. Hij is verpleger in het UMC Utrecht en won een ‘extra, niet officiële prijs’ met het prototype.

Een haak die het mobiele infuussysteem van een patiënt in een handomdraai aan het bed bevestigt, dat is het idee van ‘health hacker’ Pieter Bakker. Hij is verpleger in het UMC Utrecht en won een ‘extra, niet officiële prijs’ met het prototype.

Patiënten die in het UMC Utrecht in bed liggen, worden in veel gevallen aangemoedigd om te lopen als dat kan. Ze hebben dan een mobiele infuuspaal, waar pompen en zakken aan hangen. Maar moeten ze in bed naar bijvoorbeeld een andere afdeling worden gebracht, dan moet het infuussysteem aan het bed worden gehangen. Dat mag alleen een verpleger doen. Medewerkers van het patiëntenvervoer mogen de pompen en zakken niet aanraken.

Het kost de verplegers aardig wat tijd op een dag om het infuussysteem van patiënten aan de bedden vast te maken. “Een grove schatting leert dat de verpleegkundigen in ons ziekenhuis hiermee dagelijks gezamenlijk vier uur bezig zijn. Die tijd besteden ze dus niet aan daadwerkelijke verpleegkundige handelingen”, zegt Mandy Lanting, projectleider van het Innovatielab van UMC Utrecht.

Haak

Een team van ‘health hackers’ ging aan de slag met dit probleem. Hoe kunnen de medewerkers van het patiëntenvervoer het infuussysteem zelf aan het bed vastmaken? Ze bedachten daarvoor een speciale haak.

Verpleegkundig coördinator Joy-Ann Duursma legt het uit: “Een collega van patiëntenvervoer plaatst de infuuspaal – mét pompen en zakken eraan – achter het bed. Daar zet hij of zij het bed een stukje omhoog, waarna de paal via het ophangsysteem automatisch aan het bed komt te hangen. De collega van patiëntenvervoer raakt pompen en zakken daarbij niet aan.”

Prototype

De raad van bestuur heeft zich ‘enthousiast uitgelaten’ over het idee. Wordt het ophangsysteem van Pieter Bakker meteen in gebruik genomen? Dat is nog niet helemaal zeker. Mandy Lanting: “Wij zijn ook blij, maar het is alom bekend dat de weg van prototype naar product en daadwerkelijke ingebruikname lang en hobbelig is en helaas niet altijd met succes wordt afgelegd. Dutch Hacking Health heeft duidelijk gemaakt dat in korte tijd een oplossing kon worden gevonden, maar nu is het tijd voor diepgang en onderzoek naar haalbaarheid.”

14 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Wat een poeha om niets.

    “Een grove schatting leert dat de verpleegkundigen in ons ziekenhuis hiermee dagelijks gezamenlijk vier uur bezig zijn.”

    Het UMC heeft volgens mij honderden verpleegkundigen. En dan daar een gezamenlijke tijdsbesparing van slechts 4 uur in totaal op? Waar hebben we het nou over…? Een tijdsbesparing van een minuut of twee minuten per verpleegkundige per dag? Dat gaat toch helemaal nergens over?

    En een stokje met haak? That’s it? Wat is daar de innovatie precies aan? En wat heeft dit met ‘health hacking’ te maken, een begrip dat een totaal andere betekenis heeft, dan een stokje uitvinden om zakjes op te tillen zonder ze aan te raken?

    En daar win je dan nog een prijs mee ook?

  2. Baliekluiver

    Dit klinkt nou echt als belachelijk ver doorgevoerde regelzucht, helemaal losgezongen van de harde realiteit in de zorg. Is zo’n speciale haak die met een hoop gemanoeuvreer aan het bed moet worden ‘gekoppeld’ nou echt veiliger dat een patiëntenvervoerder die dat gewoon zelf met zijn eigen handjes doet?

  3. Scherpschutter

    De lof die je wel niet krijgt voor het uitvinden van een stok met haak, die in totaal hooguit 4 uurtjes tijd bespaart, verdeelt over honderenden verpleegsters die het UMC rijk is.

    Het is niet best gesteld met de innovatie in de Nederlandse zorgsector als dit de prijswinnaars zijn.

  4. Maurice

    Man hou toch o met dat achterlijk gedoe in regeltjes land.Gewoon met de hand ophangen
    die handel en als t de heren regelgevers niet aanstaat weer een personeelslid minder,zijn ze zo genezen.Stelletje malloten.

  5. Rob H.

    Daar gaan ze weer, de toetsenbordridders.

    Medicijndosering luistert heel nauw, daarom mag een niet gekwalificeerd persoon niet aan die pompen komen.

    Los daarvan, de regels rond het transport en de bevestiging zijn niet voor niets vrij strikt. Het is wel eens voorgekomen dat zo’n paal niet goed vast zat en omviel tijdens transport. Dan sneuvelen pompen, maar erger, alle infuusleidingen worden uit de patiënt getrokken, met alle gevolgen van dien. De overgang bij het in- en uitrijden van de lift, kan dat al veroorzaken.

  6. Gijs

    Fijn dat deze mensen vooruit denken en ook het leven van de patiënten makkelijker maakt !

  7. Kwakzalverschutter

    Heel goed idee. De meesten die hier negatief reageren, hebben duidelijk geen verstand van procesverbeteringen. Met 100 van zulke ideeën kom je een heel eind. De zorg is morgen niet overbodig, dus genoeg tijd om ze allemaal toe te passen. Elke besparing is goed. Ze hebben niet allemaal tijd om niets te doen zoals de reageerders hier.

  8. Marjan

    Jammer dat er altijd maar over verplegers gesproken wordt, blijkbaar is het woord verpleegkundige nog altijd lastig 😉

  9. J.Pal

    Wauw!

  10. W

    Gefeliciteerd!

  11. Fred

    4 uur per dag mag volgens de toetsenbordridders weinig lijken, op jaarbasis is dat bijna 1500 uur, oftewel: een verpleegkundige vrijgespeeld. Waardoor er meer aandacht aan patienten gegeven kan worden. Wie is daar nou op tegen?!

  12. jan

    Wat heb ik toch een hekel aan het misbruiken van het woord hacker.

  13. Kees

    Ik geloof niet dat een boel mensen hier iets van de werkdruk in de ziekenhuizen en zorginstellingen in het algemeen begrijpen

    Er is niet voor niets leegloop in de ziekenhuizen

  14. Kees de Hakker

    @ Jan

    Dan moet je eens de oorspronkelijke term van het engelse woord hacken opzoeken. Met computerhacken heeft dat in de basis niks van doen. Sterker nog, computerhackers hebben de term gehackt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).