Heb jij een leegstaand pand in de Utrechtse binnenstad gezien? Geef het aan op deze kaart Heb jij een leegstaand pand in de Utrechtse binnenstad gezien? Geef het aan op deze kaart

Heb jij een leegstaand pand in de Utrechtse binnenstad gezien? Geef het aan op deze kaart

Heb jij een leegstaand pand in de Utrechtse binnenstad gezien? Geef het aan op deze kaart
Een van de leegstaande panden aan de Steenweg in Utrecht.
De leegstand in de Utrechtse binnenstad neemt toe. Althans, dat zeggen de gemeente en Centrummanagement Utrecht. Een overzicht van leegstaande panden ontbreekt bij beide organisaties. DUIC roept iedereen op om via onderstaande kaart leegstaande panden door te geven om zo een completer beeld te krijgen.

De leegstand in de Utrechtse binnenstad neemt toe. Althans, dat zeggen de gemeente en Centrummanagement Utrecht. Een overzicht van leegstaande panden ontbreekt bij beide organisaties. DUIC roept iedereen op om via onderstaande kaart leegstaande panden door te geven om zo een completer beeld te krijgen.

Sinds de coronacrisis heeft het centrum van Utrecht te maken met een daling van het aantal bezoekers. Hoewel het op sommige momenten nog heel druk is, zijn er over de gehele linie minder mensen. En hoewel sommige bedrijven profiteren van de coronacrisis zien veel winkels en horecabedrijven de omzet flink dalen.

Structurele leegstand

Een gevolg is dat de leegstand toeneemt. De gemeente waarschuwt al dat leegstand in straten als Steenweg, Bakkerstraat en Oudkerkhof structureel aan het worden is. Ook het Centrummanagment Utrecht ziet deze ontwikkeling.

Beide organisaties laten echter weten dat er niet een overzicht voor handen is van leegstaande panden in de binnenstad. Omdat DUIC deze ontwikkeling ook in kaart wil brengen vragen wij iedereen die in het centrum een leegstaand pand ziet dit aan te geven op onderstaande kaart.

Handig is als je de straatnaam en een foto (via mobiel of computer) daarbij uploadt, en eventueel ook het huisnummer en we vragen of je toevallig weet welke winkel of horecazaak eerst in het pand zat. Reacties worden gecontroleerd en daarom kan het even duren totdat deze te zien zijn.

48 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Leuk initiatief dit. Meer crowdsourcing journalism op DUIc!

 2. Ton

  Tellen de winkels welke tijdelijk gevuld zijn op basis van een maandcontract ook mee?

 3. erwin

  Het oude pand van Broese staat leeg.
  Literaire Boekwinkel op Lijnmarkt ook.
  En binnenkort nog veel- en veel meer: het is steeds oninteressanter om de binnenstad in te gaan aangezien het meerendeel van de winkels schoen- en kledingwinkels betreft (naast belwinkels). Dat kunnen we ook wel vanuit onze luie stoel bestellen, waardoor ook de resterende winkels het moeilijk gaan krijgen en het loodje gaan leggen.
  En dan worden we ook nog opgeroepen om niet op zaterdag naar de binnenstad te komen vanwege corona. Ja, dan houdt het wel een beetje op… Het goede nieuws is dat veel winkels omgebouwd kunnen worden tot horeca-zaak of woning.

 4. Karla

  Ruimte dus voor woningen, werkplekken, ateliers, pop-up winkels, galeries, fietsenstallingen en misschien is een plek waar je pakjes kunt ophalen en verzenden ook wel een goed idee. O jee, vind ik zojuist het Postkantoor uit? 🙂

  En als er dan ook nog wat van de overtollige dertien-in-een-dozijn-horeca omvalt dan wordt de binnenstad wellicht weer echt leefbaar. Want dan blijven die horden dagjesmensen en de overlastzuipers ook weg.

  Ik kan niet wachten!

 5. Jeroen

  Ludieke actie van DUIC, maar liever zie ik dat de journalisten kritische vragen stellen aan de gemeente en aan Centrummanagement Utrecht waar zij hun bevindingen,conclusies, inzichten etc, op baseren.
  Als je geen overzicht hebt, hoe kun je dan zeggen dat de leegstand toeneemt? Of dat het structureel aan het worden is?
  En waar baseren deze organisatie hun beleid, budget en uitvoering dan precies op?

 6. Marcel de Korte

  @Karla | Goeie ideeën!

 7. Inez

  Nou zeg, kunnen deze organisaties niet wat medewerkers op pad sturen om dit overzicht te maken? Lekker op de fiets of wandelend, is nog gezond ook.

 8. RJ

  Naast het juridisch loket bij het moreelsepark/hoog Catharijne

 9. Scherpschutter

  Hulde. Het lijkt me op zn minst nuttig om de Staat en de Gemeente te laten zien wat voor een economisch wasteland aan het ontstaan is door het rampzalige coronabeleid, want kennelijk heeft men -erstig genoeg- geen flauw benul als je de bevolking moet inschakelen om tot inzicht in leegstand te komen…

  Nogmaals en voor de goede orde: ‘we’ doen dit dus allemaal om 50.000 ernstig zieke 70+’ers te beschermen, hetgeen tot overmaat van ramp niet eens lukt…Want hoe spijtig ook, ook dit griepseizoen zullen er weer 5.000 tot 10.000 sterven, zoals ieder jaar. Met corona. Niet aan corona. Aan corona sterven er misschien 250.

 10. Koel Hoofd

  De gemeente en centrummanagement UTrecht zit stampvol met hoog opgeleiden in goed betaalde banen. En ze hebben geen benul van de leegstand noch hoe dit in kaar te brengen? Wat hebben ze dan op de hogescholen en universiteiten geleerd?
  Kennelijk niet geleerd om eventjes gewoon aan het werk te gaan en gegevens van diverse bestanden te koppen, en daarna een lijsje met vraagtegens uit te draaien om dat aan een stagiair met een fiets te geven met de simpele opdracht: ga jij even kijken of dat pand leeg is en schrijf daar een verslagje over…

  Daarnaast, leegstand is al sinds de vorige crisis een probleem, maar dat boeide de gemeente CMU niet want die vond pop stores en eco horeca met niet te vreten eten een leuke duurzame trend…

  De gemeente weigert structureel al sinds 1995 om in te zien is dat indien je zoveel mogelijk kostbare drempels (parkeerkosten, beperkt parkeren, onbereikbaarheid) opwerpt voor consumenten, waarvan de helft steeds minder te besteden heeft, mensen hun heil ergens anders gaan zoeken.

  Men blijft sytsematisch vallen voor leuke marketingbabbels van marketing bobos van grote bedrijven die ze de sterren aan de hemel beloven, om vervogens niets te presteren…Ik noem dat sociale intelligentie wat achterlijkheid verhuld.

  Ik heb iin 2014 al gewaarschuwd dat hudsons bay kapot zou gaan, maar bij de gemeente wist men het beter… Hudsons bay zou DE grote publiekstrekker komen en alle bezoekers zouden enkel met de trein en fiets komen.
  Dat bezoek bleef weg, hudsons bay zakte in andere landen al in de shit weg VOOR dat ze naar NEderland kwamen.
  Een jaarverslag lezen is kennelijk te veel moeite en veel te moeilijk voor die hoog opgeleide gemeente en CMU piepeltjes?

 11. Petrus

  @Karla: Mee eens! Utrecht al jaren op weg om ‘Klein Amsterdam’ te worden compleet met rolkoffers en al.
  Grappig je nieuwe/oude Postkantoor. Daar heb je zeker een punt: .

 12. Judith

  We hebben veel leegstand, een grote woningopgave en een college dat graag binnenstedelijk wil bouwen. Ik hoop dat het college nu ook snap dat dit een gemakkelijke rekensom is (enkel even het bestemmingsplan wijzigen ;))

 13. Ruudi

  Weet toevallig iemand waarom op de vleutenseweg panden al jaren leegstaan , maar niet in de verhuur gaan maar gewoon aftakelen ? Terwijl het juist een aanwinst voor lombok en nieuw Engeland kan zijn de plekken te vullen ? Denk aan vishandel Andaloes en de tapijt winkel..

 14. NietHandig

  Heel handig voor krakers de uitwijk locaties zijn ook bekend.

 15. Willem

  @ruudi: is andaloes niet op last van de burgemeester gesloten aangezien ze daar meer dan alleen vis verkochten..?
  Volgens mij kan je dan niet gelijk een andere toko in het pand beginnen

 16. paul

  @scherpschutter – een walgelijke reactie. “laten we ons ontdoen van de zwakken, want zij zitten ons in de weg”. ik vind dit echt stuitend.

 17. Geert

  @Karla
  Helemaal met je eens. Zorg voor voorzieningen voor de inwoners. Grijp deze kans aan om te voorkomen dat we net zo’n naargeestige – op toeristen en horeca gerichte – stad worden als Amsterdam. Het kĂĄn nu nog. ……

 18. erwin

  Scherpschutter zit er (wederom) naast aangezien de leegstand in de binnenstad geen gevolg is van corona en coronabeleid maar een ontwikkeling die al jaren gaande is.

 19. Anne Marie ten Berge

  Ik begrijp het goed ? Het college van B&W, de gemeentelijke organisatie heeft geen overzicht, geen benul over de ongewenste leegstand ? Niet gaan kraken, dat mag niet bij wet. Maar zeggen dat je de gemeente helpt (onbewaakte) leegstand tegen te gaan door er tijdelijk te gaan wonen. Het pand Catharijnesteeg 7, is op deze manier tot gewenste leegstand omgevormd.

 20. dorine

  Dus CMU krijgt een miljoen per jaar van ondernemers en dan weten ze nog niet welke van hun “leden” het bijltje er bij neer hebben gegooid? Dat vind ik wel stuitend.

 21. Yoshua

  @Ruudi,

  Dat weet ik.
  Het is de bedoeling dat op beide plekken nieuwbouw gaat komen met winkelruimte en tot acht appartementen er boven.
  Alleen de gemeente werkt niet mee.

 22. Esrin W.

  Precies Erwin! Alle knalgele schreeuwerige borden SALE! SALE! SALE! UITVERKOOP! 80% KORTING! zijn de voorbode van de hieropvolgende faillissementen en laten precies zien hoe het ECHT gaat met ondernemend Nederland.

 23. Jeroen

  @karla en @geert, de maakbare samenleving bestaat niet. De markt bepaalt. Als je dat niet wilt dan moet je kiezen voor een overheid gereguleerde markt, maar dat is niet mijn ding. Ik voel er weinig voor om te betalen voor een socialistische heilstaat. Als laatste is mijn vrijheid mee ook nog wat waard.

 24. cas

  Stuitend hoe erg mensen hier denken dat ze vastgoed kunnen claimen voor nutteloze en onrendabele dingen. Dit is gewoon bezit van mensen maatschappijen die proberen er zoveel mogelijk uit te halen. Zij zijn ook niet gebaat bij leegstand. Als het niet verhuurt/verkocht wordt zullen ze de prijs moeten laten zakken. De markt lost dit wel op. En ook ooit weleens gehoord van frictieleegstand?
  De overheid moet hier absoluut niet in gaan roeren.

 25. Hadjememaar

  @Jeroen, de rechtstaat garandeert onze burgerlijke vrijheden. Die rechtstaat is het ultieme voorbeeld van een “maakbare samenleving”. Als jouw gevoel van vrijheid leidt tot de teloorgang van onze rechtstaat, wacht ons niks dan tirannie.

  Liberalen snappen niks van vrijheid. Het zijn de nieuwe anarchisten, die de vrijheid van anderen om in vrede te leven aan hun laars lappen. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

 26. Hadjememaar

  @cas, waarom hebben “eigenaren” het recht om hun winst te maximaliseren? Winst optimaliseren OK, maar winstmaximalisatie kan ook leiden tot maatschappelijk onrecht of uitputting van natuurlijke hulpbronnen. De tijd van roofridders is niet meer. Als je beslag legt op maatschappelijke ruimte of middelen dien je daarvoor een vergoeding te betalen. Leegstand leidt tot afbreuk aan de publieke ruimte. De publieke ruimte is maatschappelijk bezit. De gemeente vertegenwoordigd het maatschappelijk belang (als het goed is) en mag wel degelijk ingrijpen in private zaken als het maatschappelijk belang daar mee gemoeid is.

 27. Berend

  Teller er bij en wanneer een jaar niet gebruikt kraken die hap!

 28. Katja

  @Karla, hear hear !!!

 29. wollie

  winkelgebied indikken, lijnmarkt en oudkerkhof weer woonstraten maken.

 30. van hoorn,h

  Laat huren zakken.Zet er leuke wi kektjes in voor kleine zelfstandigen.Onlangs was ik Deventer,daar geen leegstand,wel leuke kleine winkeltjes van allerlei pleumage.We hebben niet alleen Hiig Catharijne er is nig veel meer.De binnenstad is uniek,Hoog Catharijne niet,er is zoveel op dat gebied.Dus koester de oude binnenstad!

 31. Esther

  @Karla, werkplekconcept voor het toenemende aantal zzp-ers en freelancers juich ik met name toe, met een goede koffiebar erbij! Zie ik sowieso wel een toekomst in, gecombineerde winkelconcepten. Horeca als ‘onderdeel van’. FIG probeert dat al te doen in de sportschool-hoek, de Boekenbar, en zo zijn er meer.

  Wat ik fijn zou vinden is als er meer winkels zouden zijn van branches waar je echt even naartoe wilt – je kunt haast zo binnenlopen – omdat je naar specifiek advies op zoek bent, bijvoorbeeld over je CV-installatie (Langerak is een goede, maar zit niet in het centrum), duurzaamheidsoplossingen en wat al niet meer. Idee is dan wel dat je voor het advies betaalt, want dat is dan de verkoopwaar, evt. aangevuld met accessoires of dergelijk. Maargoed, win dat maar eens van Youtube. 🙁

 32. R

  Vrijwel ĂĄlle verdiepingen boven winkels aan beide zijden van de Oude gracht tussen stadskasteel Oudaan en de Domtoren staan leeg. Waarom? Omdat de trap naar boven ten koste ging van 1m etalage aan de straatzijde. Honderden appartementen kun je daar maken, als je een manier vindt om er weer boven te komen. Wonen Boven Winkels is in diverse steden zoals Amsterdam en Groningen een succesvol project geweest. Utrecht heeft er helaas nooit een poging toe gedaan.

 33. Bromsnor

  Bromsnor ziet allemaal leuke kantoortjes voor flexwerkers en zzp’ers

 34. karel

  De reden, waarom dit soort panden leeg staan is vanwege de enorme ‘overwaarde’ die in de boeken staat. Beter een pand dat leeg staat, dan dat je bij de financiers moet bedelen om de lening af te schrijven…..
  Meer achtergrond: https://www.youtube.com/watch?v=NdfmMB1E_qk

  Het enige wat gedaan kan worden is door de BGHU is een afwaardering van de WOZ waarde, i.v.m. leegstand, echter dat gaat ook niet gebeuren omdat dan de OZB inkomsten inzakken…..

 35. Iefke

  @karel

  Interessant filmpje, keek hem ook nog echt helemaal of ondanks dat die 16 min is. Maar gezien dit filmpje zou het legaliseren/tolereren van kraken niet een oplossing zijn? Zou denk ik echt een oer-Hollandse methode zijn om het verdienmodel uit leegstand van winkelgebied te halen zoals beschreven in je filmpje. Nadeel zou kunnen zijn dat het misschien nieuwe (Amerikaanse) investeerders/Hudson bay’s afschrikt, ivm cultuurshock en angst om geld te verliezen, maar uiteindelijk zou de winkelstraat (onder voorwaarde) wel gevuld kunnen zijn met winkels waarbij er een verbeterd ondernemersklimaat kan zijn voor de MKB. Of zit ik maar wat te roepen?

 36. Bromsnor

  @ karel en Iefke, zoals Bromsnor al zei, hij ziet allemaal leuke TIJDELIJKE kantoortjes voor flexwerkers en zzp’ers.

 37. Iefke

  @ Bromsnor

  Als kraken inderdaad zou werken, zou dat wel de ideale manier zijn ja. bv producten stallen van zzp’ers in etalages van winkels die leegstaan, en overige ruimte vullen met kantoren. Kunnen mensen die moeilijk thuis kunnen concentreren ook ergens naartoe. Dit kan georganiseerd in de anti-kraak scene (bv een bedrijf huurt tegen gereduceerde/gesubsidieerde prijs een leegstaand pand). Dit kan tikkeltje anarchistisch in de kraakscene (maar zou wel kraken legaal maken mits er aan voorwaarden zijn voldaan). Of is dit niet wat je bedoelt?

 38. Bromsnor

  @Iefke, Bromsnor denkt aan tijdelijke huur/anti kraak. Geen leegstand en geen afwaardering.

 39. Rutger

  Interessant kaartje. Voor de adressen waarvan onduidelijk is wat er gezeten heeft kan je dat heel makkelijk via Google Street View achterhalen. Je kan namelijk ook oudere opnames in Street View bekijken.

 40. Scherpschutter

  @Hadjememaar 10:55

  “Waarom hebben “eigenaren” het recht om hun winst te maximaliseren?”

  De vraag is hoe u in hemelsnaam kunt denken denken het ‘recht’ te hebben de eigenaar van iets waar u helemaal geen eigenaar bent te verbieden om winstmaximalisatie na te streven…

  “De tijd van roofridders is niet meer.”

  You could have fooled me, aangezien u geld/bezit wil afpakken dat niet van u is….

  “Als je beslag legt op maatschappelijke ruimte of middelen dien je daarvoor een vergoeding te betalen.”

  Aan jezelf?! De maatschappij…ben jij. Begrijpt u wel wat u zegt? Je betaalt geen vergoeding aan de maatschappij. Je betaalt een vergoeding (boete) aan overheden. Een overheid en de maatschappij zijn twee volstrekt verschillende zaken…

  “Leegstand leidt tot afbreuk aan de publieke ruimte. De publieke ruimte is maatschappelijk bezit.”

  Weer zo’n rare kreet. Leegstand leidt tot afbreuk van de publieke ruimte? Wat betekent dit in hemelsnaam? Het lijkt wel een mantra of toverspreuk. Nee. Nee. Nee. En nog eens nee. Het pand dat leeg staat is geen publieke ruimte. Het is privaat eigendom. En staat dus helemaal los van de publieke ruimte. Hoe kan iets dat geen onderdeel van de publieke ruimte is afbreuk doen aan de publieke ruimte? Schiet mij maar lek…

  “De gemeente vertegenwoordigd het maatschappelijk belang (als het goed is) en mag wel degelijk ingrijpen in private zaken als het maatschappelijk belang daar mee gemoeid is.”

  Dat mag ze inderdaad. Van zichzelf…. En het maatschappelijk belang (whatever the hell dat is, alleen een individu kan een belang hebben..) hoeft er niet eens mee gediend te zijn. De Gemeente mag wat ze van de Gemeente mag. Het is het precies het soort ‘mogen’ dat de maffia zich permitteert wanneer men een greep uit de portemonnaie van een slachtoffer neemt in ruil voor bescherming…. tegen diezelfde maffia. Gehoorzaam…of anders.

  U zou zich eens moeten realiseren dat woorden exacte en concrete betekenissen hebben en niet de betekenis die u er tussen uw linksomdraaiende semantisch-gehersenspoelde oortjes bij fantaseert…

 41. Hadjememaar

  @Scherpschutter, onze denkbeelden over een rechtvaardige samenleving staan diametraal tegenover elkaar. Ik denk niet dat we snel tot een vergelijk zullen komen. U komt op voor de rechten van het individu, ik kom op voor een rechtvaardige samenleving waar ook plaats is voor mensen die niet zo zelfredzaam zijn als u en ik.

  Er is een tijd geweest dat ik minstens zo radicaal liberaal was als u. Ik mijn jeugd, aan het begin van mijn carriĂšre. Ik heb veel en lang in het buitenland gewerkt (AziĂ« en Afrika) en in de loop van de tijd heb ik ontdekt dat het in Nederland fijn is, omdat we een samenleving hebben waarin ook de kwetsbaren enige bescherming genieten. Ja, ik ben een bekeerling en ja ik geloof niet heilig in de socialistische heilstaat, ik geloof dat de meeste mensen deugen en dat er geen rechtvaardigheid kan zijn in een “Winner Takes All” maatschappij.

  U hebt recht op uw mening, maar u heeft geen recht om mijn mening belachelijk te maken omdat die u niet zint. Voelt u zich bedreigd door mijn pleidooi voor rechtvaardigheid? Voelt u angst om beoordeeld te worden naar de maatstaf waarop u zelf anderen beoordeeld? Ik kan uw standpunt wel begrijpen, maar het fanatisme waarmee u uw standpunt verdedigd komt mij verdacht voor. Bent u stiekem bang dat er diep van binnen toch een rechtvaardig persoon in u schuil gaat en probeert u koste wat het kost de doorbraak van het lieve, bescheiden en hulpvaardige Scherpschuttertje te onderdrukken? Ik ben benieuwd.

 42. Cris

  Ik vind het vaag waar dit lijstje voor gebruikt zal worden.
  Zelf mis ik een kaartje met alle airbnb-adressen in de binnenstad en de bezetting hiervan. Ook mis ik een kaartje van horeca die allemaal van Ă©Ă©n en dezelfde eigenaar is. Een lijstje van winkels die zich specifiek richten op toeristen (bv pindakaaswinkels, souvenirwinkels etc.) Als we allemaal goed gaan nadenken, missen we nog veel meer lijstjes.

 43. Bromsnor

  Bromsnor vind dat Cris daar een punt heeft. Bromsnor wil wel weten waar alle reageerders op Duic wonen 🙂

 44. Joepie

  @ Hadjemaar

  Mooi gesproken.

  We moeten het toch echt samen met elkaar doen.
  Er met gestrekt been ingaan, zoals Scherpschutter doorgaans doet, draagt daar niet aan bij.

  Hij eist respect, maar geeft weinig respect.

  Iemand die zichzelf alwetend vindt is eng (en ergens gewoon gevaarlijk). Dat mag gewoon benoemd worden hoor.

 45. Rose

  -Didi op de Oudegracht
  -pand tussen Sascha en Esprit op ‘t Vredenburg

 46. wollie

  @joepie we kunnen allemaal wel eens een knuffel gebruiken.

 47. Yoshua

  Scherpschutter haalt weer eens een keer links en rechts door elkaar.
  De gemeente is onderdeel van de overheid zoals de fiscus dat ook is.
  Ik ken in mijn sociale netwerk geen rechtse mensen.
  Wij linkse mensen houden van de overheid en dat die met ons meedenkt om alles leuk te houden voor de mensen.
  In mijn linkse kennissenkring zitten vrij veel vastgoedverhuurders.
  Leegstand is fiscaal aantrekkelijk.
  Verhuren tegen een gereduceerd tarief kost geld.
  Dit hebben we met zijn allen afgesproken als maatschappij.
  Binnen mijn familie zitten we in een Spaans centro comercial, dat sinds de oplevering een doodpaard bleek te zijn.
  Door jaarlijks Europese subsidies te verstrekken en een bijdrage van de Spaanse regio aan de eigenaren blijft de schade beperkt.
  Scherpschutter kan maar niet begrijpen dat de overheid die hij als maffiosi ziet mensen geld afhandig maken wegens privaat bezit.
  Juist die mensen ondersteund door ze voordeeltjes te gunnen en subsidies te verstrekken in alle soorten en maten.
  Ook rechtse mensen zullen gebruik maken van deze mogelijkheden.
  Ik geloof niet dat alle rechtse mensen zijlijn schreeuwers zoals scherpschutter die bij subsidies verstrekken direct schreeuwen dat het hun belastinggeld is, maar ondertussen zelf ontvanger zijn in vorm van toeslagen.

 48. Lexus

  Ik vind het spijtig dat door mensen als Scherpschutter de discussie steeds weer een andere richting uitgaat dan het artikel waarop gereageerd wordt. Feit is dat we te maken hebben en steeds meer krijgen van leegstand in het centrum. Die kan niet worden opgelost door de markt alleen. Het is dus goed dat de gemeentelijke overheid met regelgeving werkt aan de oplossing van het probleem nadat eerst vastgesteld is wat de burgers willen (daarvoor hebben we een gekozen gemeenteraad). Overigens heeft de Werkgroep Herstel Leefbaarheid al in de jaren zeventig van de vorige eeuw — dus een halve eeuw geleden! — gepleit voor wonen boven winkels. Nu zullen we wat mij betreft moeten ook moeten gaan werken aan wonen tussen winkels en/of aan inkrimping van de winkelgebieden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).