Hekken bij de Muntsluis gaan ook deze zomer ’s nachts dicht Hekken bij de Muntsluis gaan ook deze zomer ’s nachts dicht

Hekken bij de Muntsluis gaan ook deze zomer ’s nachts dicht

Hekken bij de Muntsluis gaan ook deze zomer ’s nachts dicht
De Muntsluis bij Utrecht
De hekken op de landtongen bij de Muntsluis in Utrecht gaan ook deze zomer weer ’s nachts dicht. De gemeente heeft dat besloten omdat de afsluiting er vorig jaar toe leidde dat omwonenden minder overlast hadden van recreanten.

De hekken op de landtongen bij de Muntsluis in Utrecht gaan ook deze zomer weer ’s nachts dicht. De gemeente heeft dat besloten omdat de afsluiting er vorig jaar toe leidde dat omwonenden minder overlast hadden van recreanten.

Medewerkers van een beveiligingsbedrijf en toezichthouders van de gemeente gaan de hekken dit recreatieseizoen dan ook weer afsluiten. In april en mei gaan de hekken ’s avonds om 22.00 uur dicht. In juni, juli en augustus is dat op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond een uur later, om 23.00 uur.

De hekken werden vorig jaar tijdens het recreatieseizoen geplaatst, omdat omwonenden van de Muntsluis last hadden van rondhangende recreanten die ook vaak afval achterlieten. Omwonenden zeggen nu – in tegenstelling tot jaren dat de landtongen niet werden afgesloten – minder last te hebben van rumoer, opstootjes en afval.

Volgens toezichthouders en handhavers gaven recreanten vorig jaar goed gehoor aan de vraag om te vertrekken als de hekken dichtgingen. De gemeente en de politie kregen vorige zomer ook minder meldingen uit het gebied. Uit de gegevens van de politie is volgens de gemeente niet af te leiden dat de overlast zich verplaatst heeft naar andere plekken in de omgeving.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

21 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Jongeren zijn niet gewend dat er regels, beperkingen en tegenslagen bestaan, dat zagen we ook al bij de pandemie maatregelen. Rekening houden met anderen is ze gewoon nooit aangeleerd. Zo’n simpel hek is dan kennelijk een voor hun begrijpelijk signaal dat er iets ‘niet mag’. Ergens is dat toch ook nog best wel een beetje hoopvol, of ben ik dan erg naïef?

 2. Henk

  Sneu

 3. erwin

  en waarom zou het “niet mogen” beste Baliekluivert?
  Omdat het druk is? omdat mensen geluid maken? omdat mensen plezier hebben?
  Wat is de volgende stap? Het Griftpark sluiten, Wilhelminapark sluiten? Neude sluiten? Het is een stad, er wordt hier geleefd!

 4. JdV

  Jammer! Er moet ook plek zijn voor vertier in de stad. Zo betuttelend. Jammer van die dorpsbewoners aan de sluis.

 5. Jochem

  En vergeet niet dat uit de evaluatie ook naar voren kwam dat het overgrote deel van de recreanten zélf meer dan begrip heeft voor de hekken.

 6. MteU

  De hekken werken echt, de overlast is een stuk minder. Helaas voelen veel mensen uit zichzelf niet aan dat ze overlast veroorzaken en is zo’n hek nodig. Ook overdag is er nog vaak versterkte muziek te horen. Laat die bluetooth speakers svp thuis en hou wat meer rekening met elkaar.

 7. Confusius

  @ Erwin

  Het “mag” niet, omdat de meeste mensen, zeg zo’n 95% van de mensheid, slaapt ‘s nachts en mensen dat biologisch gezien ook nodig hebben. Anders gaan ze dood.

  Een tekort aan slaap en goede nachtrust zorgt voor stress, obesitas, hart-en vaatziekten, een verhoogde kans op beroertes en tia’s en je functioneert er slecht door overdag. Ook zul je er geen zonnestraaltje door zijn en vergroot de kans op psychische aandoeningen x1000. Ook zul je fouten maken op je werk die grote gevolgen voor anderen kunnen hebben. Kinderen worden uit hun slaap gehouden, en kunnen daardoor minder goed functioneren op school. Ouderen in slechte gezondheid worden uit hun slaap gehouden met alle gevolgen van dien.

  Moet ik nog even doorgaan? Jouw incidentele nachtelijke overlast in de zomer, is op een plek als deze voor deze mensen dagelijkse overlast van het voorjaar tot het najaar bij mooi weer. Dag in dag uit. Daarom.

 8. Baliekluiver

  @Erwin: Griftpark en Wilheminapark afsluiten, bijvoorbeeld na 23.00 uur is zeker een goed plan. De Neude lijkt me praktisch wat lastig, maar Lepelenburg hoort ook zeker in het rijtje thuis. De omwonenden (die ook in deze stad leven) zullen je erg dankbaar zijn!

  @MteU: Die bluetooth speakers zijn inderdaad heel asociaal, maar ook gewoon verboden. Want dat is inderdaad versterkte muziek en daar heb je dus een vergunning voor nodig.

 9. Mark

  @erwin, het Julianapark is gewoon dicht na zonsondergang. Het speeltuingedeelte van het Griftpark trouwens ook. Zo gek is het niet dat mensen s’nachts rust willen. Overdag kan er plezier gemaakt worden, zoveel mensen willen.

 10. Jeroen

  Recreanten hadden wel meer overlast van de hekken

 11. de hovenier

  daar zijn hekken nou eenmaal voor waarom zou je immers een hek plaatsen en het niet dicht doen. deze wijsheid heb ik van mijn moedertje betreft het tuinhekje.

 12. Herman

  Onder mom corona worden heel wat maatregelen die “eenmalig/tijdelijk” genomen waren definitief ingevoerd.
  Onze vrijheid wordt danig beperkt.

 13. Massegast

  Prachtige foto! Mijn screensaver voor de komende tijd

 14. [email protected]

  Ook in een grootte stad moet je rekening met elkaar houden,en respect hebben voor elkaar.

 15. Liza

  @ Herman

  Je mocht er al niet komen. Mensen deden dat toch, omdat mensen stom zijn. Nu staan er hekken. In hoeverre wordt je vrijheid extra beperkt dan? Het mocht al niet.

  En er zijn juist heel veel terrassen bij gekomen die er eerder niet waren en die mogen soms blijven staan. Hoe rijm je jouw rare wereldbeeld?

 16. Jeanne

  Er heerst hier een enorme afkeer van mensen die plezier hebben in het leven en ervan genieten. Dat trekken de meeste boomers hier niet. Dus weg met Roost, parken afsluiten, toegang verbieden en meer hekken. Dat zal de levensgenieters leren!!

 17. Don

  Misschien een raar idee hoor maar je zou ook kunnen gaan handhaven. Overlast gevers verwijderen zodat mensen die hier gewoon en rustig willen zitten na 23.00 uur van de steeds minder wordende stukjes groen kunnen genieten. Maar ja handhaven is in utrecht een vies woord.

 18. JdV

  Een mooie eerste stap. Nog beter zou het zijn dat de hekken ook overdag dicht gaan. Dat zal zorgen voor nog veel minder overlast, echt waar !

 19. Baliekluiver

  @ Jeanne: die afkeer betreft de overlast die de in zichzelf gekeerde dwangmatig hedonistische feestvierders veroorzaken door parken te bezetten, er een enorme puinhoop van maken en omwonenden van hun nachtrust te beroven. Genieten van het leven en plezier hebben ten koste van anderen is volgens mij gewoon asociaal gedrag.

 20. Jeanne

  @baliekluivert: door steeds meer plekken af te sluiten creëer je vanzelf problemen met drukte op andere plekken. Lijkt me nogal logisch.
  Hoop dat je s nachts weer lekker kan slapen boomer!

 21. Confusius

  @ Jeanne

  Wat heeft plezier maken in hemelsnaam ooit met OVERlast te maken (lees even goed, dus geen last maar OVERlast)?

  De mensen die daar wonen hebben bij een beetje mooi weer van het voorjaar tot het najaar zo’n beetje iedere avond (en nacht) dus zoveel geluid dat ze niet meer kunnen slapen. Iedere avond en nacht. Wat mankeert er aan mensen dat ze dit maar niet willen begrijpen. Probeer maar eens 7 dagen te kort te slapen (of niet te slapen), benieuwd of en hoe je dan nog functioneert eigenlijk.

  Waarom heerst er bij sommige (nadruk op sommigen) jongeren een soort opvatting/ misvatting dat zij het recht hebben om andere mensen hinderlijk te storen, alleen maar voor een eigen pleziertje. Je bent nu eenmaal niet alleen op de wereld.

  Er was nog eens tijd vroeger als je bij een café of club in een woonstraat in het centrum was; en je stond even buiten te roken ofzo, dat je tot fluisterstilte werd gemaand door de beveiligers na 23 uur. Had je daar schijnt aan, kwam je de kroeg of club gewoon niet meer in. Wat je ook probeerde. Ook al hing je jas nog binnen. Je kon dan ook maar beter maken dat je wegkwam uit de betreffende straat.

  Dit heeft niks met jong versus oud te maken trouwens. Dit gaat gewoon over hondsaso zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).