Hekken geplaatst om 170 jaar oude monumentale beuk - De Utrechtse Internet Courant Hekken geplaatst om 170 jaar oude monumentale beuk - De Utrechtse Internet Courant

Hekken geplaatst om 170 jaar oude monumentale beuk

Hekken geplaatst om 170 jaar oude monumentale beuk
Er zijn hekken om de monumentale beuk in het Wilhelminapark geplaatst. Het gaat steeds slechter met de beuk en er is kans dat takken afbreken. Het is gevaarlijk om direct onder de boom te zijn.

Er zijn hekken om de monumentale beuk in het Wilhelminapark geplaatst. Het gaat steeds slechter met de beuk en er is kans dat takken afbreken. Het is gevaarlijk om direct onder de boom te zijn.

De hoge hekken zijn donderdag geplaatst om de bruine beuk in het Wilhelminapark. De boom ontwikkelt nieuwe zwammen waardoor de stam steeds slechter wordt en er zware takken uit de kroon kunnen breken. Het is volgens de gemeente nu gevaarlijk om direct onder de boom te zijn. Met de hekken wordt voorkomen dat mensen te dicht bij de boom komen. De hekken blijven voor langere tijd staan.

In 2014 werd ontdekt dat er een schimmel in de boom zit. De gemeente heeft toen samen met buurtbewoners maatregelen genomen om de conditie van de beuk te verbeteren en de boom te behouden. Later ontdekte men ook een parasitaire reuzenzwammen op de boom.

Deze zwammen zijn pas boven de grond zichtbaar als ze onder de grond al onherstelbare schade hebben aangericht aan de wortels. De boom was eind vorig jaar nog wel sterk genoeg en hoefde niet gekapt te worden, maar het gaat nu toch weer slechter met de beuk. Het is onzeker hoe snel de sterkte van de boom afneemt. In de beuk zitten enkele zware takken die zijn afgestorven.

8 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Zonde! Goed van de gemeente dat ze er een hek omheen zetten, hopelijk kunnen ze dit vervangen door een mooi houtenhekje (met bordje) en gaat er niet preventief de bijl in (wat normaliter de standaard reactie lijkt te zijn :)).

 2. Fred

  Of de bijl er in moet zal er vanaf hangen, op een gegeven moment zal die boom bij een flinke storm gaan omwaaien, en je wilt niet weten wat een klap dat gaat geven als een boom van die omvang valt.
  Iedereen die wel eens een flinke boom om heeft zien gaan zal dit weten, het geeft een serieuze (plaatselijke) aardbeving, dus niet best voor de omliggende bebouwing.

 3. Adeline

  Heb afgelopen weekend nog onder de boom gelopen, zag dat er allemaal kleine blaadjes aan de takken zaten. Misschien is er toch nog hoop voor deze prachtige, oude boom. Laten we er met z’n allen heel voorzichtig mee zijn!

 4. joop gerritse

  Is er een bouwproject in de buurt? Meestal is dat het geval als een boom ineens “pnherstelbaar” blijkt…

 5. Erik

  Ik begreep dat het te maken heeft met de grondwaterstand enkele jaren geleden door een kapotte duiker.

 6. mic

  Kan die boom niet gewoon meteen weg? Die hekken zijn echt lelijk en dan kan er ook meteen een nieuwe gaan groeien.

 7. Ger

  Dit wordt en lijdensweg, komt niet meer goed en is niet om aan te zien. Jammer dat de boom op is maar dan ook niet langer aarzelen dus kappen. Er staat al een nieuwe boom klaar.

 8. Koel Hoofd

  Het is een prachtige boom geworden na 170 jaar ongestoord mogen groeien. Het is werkelijk een wonder dat deze boom dat heeft mogen halen, want de gemiddelde levensduur van een boom in Utrecht is 35 jaar en dan moet de bijl erin van de gemeente. Maar, hij is oud en ziek en daarmee nu een gevaar voor de omgeving geworden, dus boom uit lijden verlossen en preventief kappen. Want heel Utrecht is echt te klein wanneer hij omvalt terwijl er iemand onder staat. Dan zijn die bomenknuffelaars die nu de gemeente prijzen voor hekken plaatsen, ineens spontaan gemeentehaters en verwijten deze nalatigheid, terwijl de gemeente hekken plaatst om de bomenknuffelaars te plezieren. Er staat al een nieuwe boom klaar om een poging te doen om daar ook 170 jaar te mogen staan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).