Herdenking tramaanslag: ‘Utrecht is op die dag haar onschuld kwijtgeraakt’ Herdenking tramaanslag: ‘Utrecht is op die dag haar onschuld kwijtgeraakt’

Herdenking tramaanslag: ‘Utrecht is op die dag haar onschuld kwijtgeraakt’

Herdenking tramaanslag: ‘Utrecht is op die dag haar onschuld kwijtgeraakt’
Foto's: Isis Bartels
Utrecht heeft maandagmorgen de tramaanslag herdacht. Nabestaanden, slachtoffers, hulpverleners en andere betrokkenen kwamen samen rondom het 24 Oktoberplein. Vandaag precies vijf jaar geleden vond de aanslag plaats waarbij vier mensen om het leven kwamen en meerdere gewonden vielen.

Utrecht heeft maandagmorgen de tramaanslag herdacht. Nabestaanden, slachtoffers, hulpverleners en andere betrokkenen kwamen samen rondom het 24 Oktoberplein. Vandaag precies vijf jaar geleden vond de aanslag plaats waarbij vier mensen om het leven kwamen en meerdere gewonden vielen.

Vijf jaar geleden gebeurde op deze plek het onvoorstelbare. In sneltram 61 begon een man om zich heen te schieten”, sprak burgemeester Sharon Dijksma vanochtend. De herdenking startte om 10.30 uur met een toespraak van Dijksma.

De burgemeester zei onder meer: “Voor veel van de betrokkenen is het nog iedere dag 18 maart 2019. Nabestaanden die met verjaardagen en feestdagen een lege plek aan tafel hebben. Ooggetuigen en hulpverleners die worstelen met nachtmerries, met beelden die ze nooit meer vergeten en nog altijd het openbaar vervoer mijden. De impact van de tramaanslag was – én is – niet te onderschatten.”

Verder zei ze over 18 maart 2019: “Utrecht is op die dag haar onschuld kwijtgeraakt. Opeens was daar het besef dat een terroristische aanslag niet alleen iets van ver weg is. Op een plek waar je jezelf veilig zou moeten voelen, gebeurde het ondenkbare. Wat we niet voor mogelijk hielden, gebeurde hier echt.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Om 10.43 uur volgde er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers waarna vier klokken van de Domtoren luidden. Na de minuut stilte werden er bloemen neergelegd bij de herinneringsplek.

Het was de laatste jaarlijkse officiële herdenking. Voortaan vinden de officiële herdenkingen van de tramaanslag iedere 5 jaar plaats. De eerstvolgende is op 18 maart 2029.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  ‘Onschuld kwijtgeraakt’ is totaal verkeerde woordkeuze want dat impliceert een schuldvraag terwijl het duidelijk is wie de dader is: een moslimfundamentalist die westerlingen haat.
  Naiviteit is wel correcte woordkeuze, want niemand in Utrecht had gedacht dat er een dergelijke bloeddorstige terrorist ook onder óns zou kunnen zijn…

 2. BW

  Bij vrijwel ieder artikel kijk even in de reacties om te zien of Koel Hoofd de plank weer komt misslaan en hij stelt zelden teleur.

 3. M.

  De herdenking kan er ons aan herinneren dat op ieder moment weer een terreuraanslag kan worden gepleegd zo lang de rancune bij de moslims tegen het Westen en de westerse politiek niet gevoed wordt, zoals ook nu weer rond Israël en Gaza het geval is.

 4. Dymph

  Ik vind de woorden ‘onschuld kwijtraken’ ook nogal cliché. Net alsof er daarvoor niets ergs gebeurde in Utrecht. En inderdaad, zo’n aanslag betekent niets voor Utrechts schuld/onschuld. Overigens was het een indrukwekkende herdenking.

 5. peter

  Inderdaad een rare zin van deze burgervrouw…

  Wat denk je van de Mocro maffia, de plofkraak bende, rellen in de achterstandwijken etc.etc…

  We zijn al een hele tijd onze “onschuld” kwijt!

 6. Gré Braadslee

  niks van gehoord op het nationale nieuws. Zelfs niet bij hart van Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).