5 juni feestelijke opening heringericht Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant 5 juni feestelijke opening heringericht Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant

5 juni feestelijke opening heringericht Vredenburgplein

5 juni feestelijke opening heringericht Vredenburgplein
Op woensdag 5 juni wordt het vernieuwde Vredenburgplein feestelijk geopend. Hiermee komt een einde aan de veelbewogen herinrichting die anderhalf jaar duurde. Tijdens de herinrichting werd er een mozaïek gelegd en werden er bomen geplant op het plein.

Op woensdag 5 juni wordt het vernieuwde Vredenburgplein feestelijk geopend. Hiermee komt een einde aan de veelbewogen herinrichting die anderhalf jaar duurde. Tijdens de herinrichting werd er een mozaïek gelegd en werden er bomen geplant op het plein.

Wethouder Victor Everhardt en Gijspiet van Os, voorzitter van de Marktcommissie Vredenburg, zullen woensdag om 11.00 het plein openen. Het plein wordt daarna weer ‘teruggegeven’ aan de marktkooplui.

Eén van de problemen die ontstonden tijdens de herinrichting was de zichtbaarheid van het mozaïek. Voor het mozaïek werden bijna een half miljoen tegels geïmporteerd van over de hele wereld. De gekleurde stenen vormen afbeeldingen van producten van de markt, zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven.

Echter bleek nadat het mozaïek af was dat de afbeeldingen niet duidelijk te zien waren. De kleuren van de tegels steken niet voldoende af tegen de rest van het plein. Ook werd duidelijk dat de tegels lastig schoon te houden zijn. Op dit moment wordt er onderzocht of er eventueel een speciale coating op de mozaïeken kan worden aangebracht om ze te beschermen tegen vervuiling.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Dakhaes

  Dure mislukking!

 2. BdV

  Voor aanvang en na afloop van het feest wel even zeer grondig schrobben.

 3. G.H.

  In plaats van het Preiplein is het het Grijsplein geworden, jammer!

 4. w

  dat zal een feest worden haha

 5. Maria

  Mooi ruimtelijk plein geworden. Fraaie steentjes. Jammer dat de kleuren niet goed overkomen,

 6. Y

  Pure geldverspilling daarmee had je duizenden arme mensen mee kunnen helpen.

 7. Frits

  Hele dure mislukking

 8. Jeroen

  Wanprestatie van de kunstenaar die én de gage terug zou moeten geven, én aansprakelijk gesteld zou moeten worden voor de schade. Is ze als het goed is wel voor verzekerd. Hoop ik voor haar..

 9. VincentZ

  NIet echt reden voor een feestje. Een falikant mislukte aanbesteding. Gemeenten die de publieke ruimte laten inrichten door kunstenaars gaan vaker de fout in, verblind door prestige en vrij van enige kennis. Ze kiezen dan voor een kunstenaar zonder enige materiaalkennis laat staan beheersing van het ambacht. Voor een plein toch wel essentieel.
  Voor de criticasters die het een lelijk ontwerp vinden: wees blij het is niet zichtbaar.
  Ondanks de mislukking: de steentjes kunnen eeuwen mee met de kwaliteit is niets mis.

 10. bee

  laat dat “feestelijke“maar weg uit feestelijke opening.

 11. Harry

  Dat wordt dan over een poosje een feestelijk her-opening van de herinrichting.

  BTW. Zijn we al vet over het budget heen zoals alle infrastructurele werken in dit dorp?

 12. Rikkie en Slingertje

  Vanaf heden omgedoopt tot het “ (vet) Vlekkenplein “

 13. Rob H.

  Weer een feestje! Mag dat wel van Gerard Brugmans?

 14. Jules

  Een stenen vlakte. Geen fontein, geen water. Een grote stenen vlakte. Wat. Een. Gemiste. Kans.

 15. Scherpschutter

  De halve gare die bedacht heeft om marmer op een plein te leggen, moet echt op staande voet ontslagen worden. Echt iedereen met een half functionerend brein weet dat dit tot grote problemen qua vlekken leidt.

  Dat het motief niet zichtbaar is: hate to say I told you so. Nog los van de kleuren die niet afsteken: je ziet het ook eenvoudigweg niet als je er overheen loopt door je te lage perspectief.

  Een compleet idioot project. Hoe je het ook bekijkt.

 16. Bill

  Hoe kan dit toch gebeuren, op het grootste plein van de stad?! En waar is de aansprakelijkheid van de kunstenares? Ze heeft toch echt een product geleverd dat niet aan de verwachtingen voldoet. Gang naar de rechter lijkt mij dan een juiste. Ook de verantwoordelijke op het stadhuis verdienen een veeg uit de pan.

  Tevens is dit doorgedrukt door de gemeente, voor de helft van het geld had men nieuwe tegels, een fontein én een goede inrichting gehad, maar de verantwoordelijke ambtenaren denken weer eens “iets leuks” in de stad te kunnen doen.

 17. Jelle

  Ach ja, stiekem ben ik allang blij dat er niet een of andere spuuglelijke hoop schroot is gestort, zoals een van de opties bij het referendum was.

 18. VincentZ

  scherpschutter het is graniet ofwel stollingsgesteente.

 19. Henny

  Eerst nadenken dan doen , is soms erg moeilijk bij deze gemeente.
  Het tenslotte ook pas het eerste plein ter wereld !!!!!.
  En de inwoners werden ook totaal genegeerd bij deze hele besluitvorming.
  Jammer het plein zal altijd een duur drama blijven.

 20. Hetty

  In tegenstelling tot veel andere feestjes is de kater er al VOORDAT het feest begonnen is.

 21. Maarten Wiesman

  Misschien wordt het weer eens tijd dat Trijn van Leemput weer in actie komt.

 22. Anne Marie ten Berge

  het plein teruggeven aan de marktkooplui ? Wat doet die bebouwing dan nog op dat plein ? De politici kennende moeten ze nu onder elkaar al afgesproken hebben: Even het zand in de ogen strooien van een feestelijke opening en morgen het bestemmingsplan veranderen van marktplaats in bouwplaats voor een torenflat met hotel en horeca.

 23. E westerhoff beekink

  Is dekunstenares van het vette vlekkenplein ook aanwezig met de heropening of blijft zij liever in 020 geld gekregen lekker weg blijven na het debacle op het vreeburgplein

 24. Lenny

  Plein Vredenburg is niet geworden wat men voor ogen had. De tegels zijn veel te flets.
  Plein Jaarbeurs is niet veel beter. Oogt mooi, maar de natuurstenen tegels gaan op veel plaatsen kapot, slechte kwaliteit tegels. De bovenlaag springt er van af.

 25. Hadjememaar

  24 reacties hierboven, allemaal even zuur. Volgens mij een record. Ik vind het plein best mooi geworden. Het staat me bij dat de kunstenaar in gekleurde klinkers had voorzien en dat de gemeente liever natuursteen wilde.

 26. Bill

  @Hadjememaar: En terecht toch?! Op een of andere manier lukt het “die daar op het stadskantoor” gewoon niet contact met de burger te maken en een project als dit zich te laten omarmen door de bevolking.

  Maar dat blijkt ook uit het feit dat er totaal niet geluisterd wordt naar b.v. de stem van een groot deel van de Utrechtse bevolking m.b.t. een fontein/water op het Vredenburg, dit was dé kans. Die optie zat dan weer niet bij de zg. keuze die de Utrechtse bevolking kon maken.

  Vooraf wist je gewoon al dat dit ging mislukken, en dat vind ik heel triest voor zo’n grote stad als Utrecht. Er zitten bij de afdeling “kunst, inrichting openbare ruimte en andere zaken” nou niet de mensen die Utrecht echt nodig heeft (zie kunstengallerij Croeselaan).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).