De herinnering van Netty de Jong-Dorland: ‘Een zegen voor de dominee’ | De Utrechtse Internet Courant De herinnering van Netty de Jong-Dorland: ‘Een zegen voor de dominee’ | De Utrechtse Internet Courant

De herinnering van Netty de Jong-Dorland: ‘Een zegen voor de dominee’

De herinnering van Netty de Jong-Dorland: ‘Een zegen voor de dominee’
Netty de Jong-Dorland (64) bad voor een manier om met de Domkerk op spiritueel vlak meer te betekenen voor de stad Utrecht. Foto's: DUIC / Robert Oosterbroek
Utrecht is een decor van mooie, ingrijpende, grappige of ontroerende herinneringen. DUIC gaat met Utrechters terug naar hun memorabele momenten.

Utrecht is een decor van mooie, ingrijpende, grappige of ontroerende herinneringen. DUIC gaat met Utrechters terug naar hun memorabele momenten.

Herinnering van

Wie? Netty de Jong-Dorland (64), predikant van de Domkerk
Herinnering: het prille begin van Night of Light, een maandelijks evenement in haar kerk

Antwoorden op verlangens komen onverwachts. Tijdens het middaggebed in de dagkapel van haar Domkerk spreekt dominee Netty de Jong-Dorland dagelijks in stilte haar wens uit: ze wil graag als kerk meer betekenen voor de stad Utrecht. Niet als toeristische attractie, maar op spiritueel vlak.

Bij haar aantreden in 2006 treft ze goed lopende kerkdiensten en een goed draaiende open kerk aan, dagelijks toegankelijk en met elke zaterdag een gratis concert. Toch mist er iets. Ze stelt de vraag: hoe kunnen we meer jonge mensen de gelegenheid bieden om naar het huis van God te komen, om daar eventueel in contact met God te komen of iets van hem kunnen ervaren? De spirituele betekenis van de kerk voor de stad kan volgens haar nog explicieter worden. Jaren zonder antwoord gaan voorbij, maar Netty wacht geduldig.

In de herfst van 2011 is ze met haar man Arjen in Keulen, als ze buiten op straat wordt aangesproken door een jong meisje met een mand vol waxinelichtjes. “Möchten Sie vielleicht eine Kerze in der Kathedrale beleuchten?” Netty en Arjen pakken een lichtje uit de mand en lopen een donkere Dom St. Peter und Maria binnen, over een met kaarsen verlicht pad dat hen naar het altaar leidt. Daar gaan ze zitten, steken ze het kaarsje aan en luisteren ze zwijgend naar de muziek. Er zijn mensen in gebed en op het altaar staat een monstrans met daarin een hostie.

In gedachten ziet Netty een kaarsenpad dat naar het hoogkoor van de Utrechtse Domkerk leidt

Het geheel, dat Night Fever heet, maakt indruk. “Dit is het antwoord op mijn gebed.” Mensen die een kaarsje kunnen branden in de kerk, zonder verdere verplichtingen. In gedachten ziet Netty een kaarsenpad dat naar het hoogkoor van de Utrechtse Domkerk leidt. Ze deelt haar gevoelens met Arjen, die direct enthousiast is. Maar dan komen er vragen: hoe gaan we dit in Utrecht doen? De kerk in Keulen is Rooms-Katholiek, hoe kan dit een protestants concept worden?  

Dat is voor later. Netty gooit haar idee in de kerkelijke groep en in 2014 is het zover: de kerkenraad stemt in met de start van ‘Night of Light’, elke derde zaterdagavond van de maand. Een team van jonge kerkleden werkt het uit en ook studenten van vereniging Navigators dragen een steentje bij. Zoals Netty had bedacht, loopt het pad naar het hoogkoor, waar een groot kruis komt met een Paaskaars en rode en witte banieren.

Gezegend
Op de avond van de eerste Night of Light, in oktober 2014, is Netty gespannen. Na een gezamenlijk diner met de crew gaat ze voor in gebed, waarin ze vraagt om Gods geest, nabijheid, creativiteit, gastvrijheid en durf in ‘ons hart’. Durf om mensen op straat aan te spreken. Willen zij die op weg zijn naar kroeg, film of verjaardag, hun weg wel onderbreken voor een kerkbezoek? Telkens gaan twee teamleden met lichtjes de straat op.

Voorbijgangers denken met enquêteurs of verkopers te maken te hebben en zijn verbaasd. “Een lichtje branden? Gratis?” De avond wordt met 750 bezoekers een groot succes. Dat er ook vrijgezellenfeestvierders binnenkomen of stoere jongens die knielen met in de ene hand een kaars en de andere een biertje, is alleen maar mooi.

Er is één dingetje: Netty zelf heeft aanvankelijk geen rol. Mensen kunnen niet in gesprek komen met haar. In Keulen konden bezoekers biechten, maar dat is iets katholieks. Ze vindt een oplossing. In de dagkapel geeft ze mensen die dat willen een zegen. Tientallen bezoekers wenden zich tot haar: verslaafden, zieken, mensen die iemand hebben verloren, een ernstig ziek kind hebben of met relatieproblemen kampen. Maar ook blije mensen, zoals verliefde stelletjes en mensen op hun eerste date.

Netty maakt bijzondere dingen mee, zoals een moslimman die zich door een christelijke vrouw laat zegenen. Het meest opvallende is wel een vrouw die voorstelt de dominee zelf een zegen te geven. Netty zegt direct ja en wordt emotioneel. Arjen is op dat moment ernstig ziek en in een zware periode kan Netty wel een zegen gebruiken.

In de vele derde zaterdagen van de maand die volgen, ziet Netty dat het evenement inderdaad het antwoord is op haar vraag. Gelovigen en ongelovigen maken kennis met de kerk, luisteren naar livemuziek, bidden en branden een kaarsje. De Domkerk biedt op zo’n avond het beste van wat zij heeft. Night of Light is een blijvertje en krijgt navolging in den lande. Mensen verlaten de kerk met een blij of opgelucht gevoel. Ze zien het als een presentje van de kerk. Een cadeau dat begon met een stil verlangen.

Schrijver: Tim de Hullu

Tim de Hullu legt herinneringen vast in boeken: biografieschrijven.nl

1 Reactie

Reageren
  1. Lachende Frans

    Prachtig

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).