De herinrichting van de Donaudreef in Utrecht loopt opnieuw vertraging op. De gemeente presenteerde in december 2021 de eerste plannen, maar de werkzaamheden zijn sindsdien meerdere keren uitgesteld.
De verkeersveiligheid voor met name fietsers en voetgangers op de Donaudreef moet worden verbeterd. Daarover heerst nu bezorgdheid en sommige delen worden als onveilig beschouwd door bewoners. De herinrichting is dan ook vooral bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten en een groenere leefomgeving te creëren, in de vorm van 1650 vierkante meter aan nieuwe groenvakken.
Ondergrondse kabels
Na eerdere uitstel zou dit voorjaar de eerste schop de grond in gaan. Eerst zouden ondergrondse kabels en leidingen worden verlegd, waarna de aannemer de straat opnieuw zou inrichten.
Eind januari kwam echter aan het licht dat de ondergrond van de Donaudreef complexer is dan verwacht. Dit bemoeilijkt het aanleggen van groenvakken en het planten van bomen langs één zijde van de straat. “Dat vormt nu een complexe hindernis voor het maken van de groenvakken en het toevoegen van de bomen uit het vastgestelde ontwerp aan één kant van de Donaudreef”, schrijft het college in een brief aan de raad.
“De verlegging van de kabels en leidingen vraagt extra onderzoek en dat betekent in ieder geval dat niet dit voorjaar al begonnen wordt met het werk.” Wel verwacht het college nog in 2025 te beginnen.
Gekoppelde berichten

Dit zijn de plannen voor de Donaudreef: veiliger, groener en onderdeel van hoofdfietsroute
De Donaudreef in de Utrechtse wijk Overvecht wordt als het aan de gemeente ligt opnieuw…

Plannen voor herinrichting van de Donaudreef in Utrecht zijn rond; werkzaamheden beginnen in 2024
De plannen voor de herinrichting van de Donaudreef in Overvecht zijn rond. In een raadsbrief…

Plannen voor herinrichting Donaudreef in Utrecht aangepast; werkzaamheden beginnen in 2025
De gemeente Utrecht heeft het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Donaudreef in Overvecht…
4 Reacties
ReagerenOmdat er daar regelmatig idioten veel en veel te hard rijden, gaat de gemeente dus van ons belastinggeld de hele weg herinrichten?
Volgens mij is dat de omgekeerde wereld.
Wordt er eindelijk gekeken naar de kosten die bij alle gemeentelijke projecten miljoenen meer kosten omdat de wethouder niet kan rekenen en voortijdig vertrokken is om een afgang niet mee te hoeven maken
Dat gaat allemaal weer wat extra kosten, maar waar is die donau?
Beter uitstellen dan de weg afsluiten terwijl er niets gebeurt: check de Koningsweg, dit jaar een 2e poging om een brug aan te leggen, weg afgesloten en een week gegraven en dat ligt nu al weer 3 maand stil. Terwijl het op de wegen eromheen enorm veel drukker is geworden.