De herinrichting van de Kanaalstraat in Utrecht duurt naar verwachting een paar weken langer omdat er asbest is aangetroffen in de rioolbuizen die vervangen moeten worden. Volgens de gemeente is er geen direct risico voor de volksgezondheid.
De herinrichting van de Kanaalstraat is in oktober 2022 van start gegaan. Het riool wordt vervangen en de stoep, de fietspaden én de weg komen er anders uit te zien. Momenteel wordt gewerkt in het deel tussen de Ouderijnbrug en de J.P. Coenstraat. De aannemer heeft in dit gebied asbest gevonden.
Kit
Het materiaal is aangetroffen in de kit die de oude rioolbuizen aan elkaar verbindt. Deze lijmsoort werd vroeger weleens gebruikt om verbindingen waterdicht te maken. Omdat asbest een gevaar kan zijn voor de gezondheid gelden strenge regels voor het werken met het materiaal. “Dit heeft invloed op de werkzaamheden”, schrijft de gemeente.
Uit voorzorg moet de aannemer het gebied waar gewerkt wordt afzetten met zwart/geel lint. Deze plek is nu al afgezet met bouwhekken. Ook moeten de werknemers beschermende kleding dragen en de rioolbuizen waar asbest in zit moeten worden afgevoerd in afgesloten containers.
Weken
Dit alles zorgt ervoor dat de werkzaamheden langer duren dan gepland. De verwachting is dat het werk tussen de Ouderijnbrug en de J.P. Coenstraat een paar weken langer duurt en ook dat het werk aan de rest van de straat later wordt afgerond.
Tot slot benadrukt de gemeente dat er geen direct risico is voor de gezondheid van omwonenden. “De vezels kunnen alleen loskomen als de kit lange tijd verhit wordt, maar dat gebeurt niet bij het verwijderen van de rioolbuizen. De situatie in de Kanaalstraat valt in de laagste risicocategorie voor asbest.”
Gekoppelde berichten
Herinrichting Kanaalstraat van start: deel tussen Billitonkade en J.P. Coenstraat eerst op de schop
De herinrichting van de Kanaalstraat is maandag 31 oktober van start gegaan. De werkzaamheden beginnen…
Definitief plan voor de Kanaalstraat in Utrecht bekend: eenrichtingsverkeer, 30 km/u en bredere stoepen
De gemeente Utrecht heeft het definitieve ontwerp voor de Kanaalstraat en Damstraat bekendgemaakt. In de…
3 Reacties
ReagerenDus er wordt begonnen met het vervangen van riolering Kanaalstraat,beginnende leidsebrug.Zij beginnen met de verwijdering van het eerste buis +/- 4a5 meter lang,en zien asbest verdacht materiaal.De werkwijze moet dan zijn,stop werkzaamheden,eerst asbest verdacht materiaal laten testen in labarotaria(asbest verdacht materiaal is met het oog niet goed te herkennen.Pas na bevestiging van lab.dan pas mag de rest naar het J.P.Coenstraat gesloopt worden en volgens regels van asbest verwijderd moeten.Dit verwijderen mag je in een afgesloten tent(luchtdicht en geklimatiseerd) gaan doen om de deeltjes asbest niet door de lucht te laten dwarellen.
Dan kan je wel alles afzetten met lint en hekken maar dan moet je die deeltjes asbest wel effe vertellen dat niet voorbij de hekken en linten te gaan.
Werkwijze van nu gaat niet goed en is een gevaar voor omliggende bewoners gezondheid,maar he dat merken ze over dertig jaar pas als die asbest diep gewortelt in longen en huid zit.Maar dat is weer zoals altijd de verantwoording vooruit schuiven.
@Marcus
Wordt in de laatste alinea van het artikel behandeld. Bij deze lijmsoort is er geen gevaar dat de deeltjes loskomen tenzij ze voor langere tijd verhit worden. Dus deze deeltjes asbest blijven keurig tussen de hekken en linten.
Ik heb in mijn jonge jaren ook met asbest te maken gehad , tijdens mijn werk in de garage , toen haalden we het asbest nog van de remschoenen af, na dat we eerst de remtrommels met ‘n luchtslang schoon bliezen , en dit alles gewoon met onze blote handen , en zonder maskers of iets dergelijks , wij wisten toen gewoon nog niet dat het überhaupt ongezond was , wat we deden …ik ben inmiddels bijna 77 ….en nog steeds redelijk goed gezond hoor …