Herinrichting Maria Majorplein bij Pandhof Sinte Marie in Utrecht bijna van start Herinrichting Maria Majorplein bij Pandhof Sinte Marie in Utrecht bijna van start

Herinrichting Maria Majorplein bij Pandhof Sinte Marie in Utrecht bijna van start

Herinrichting Maria Majorplein bij Pandhof Sinte Marie in Utrecht bijna van start
Foto: Chantal Spaan
De herinrichting van het Maria Majorplein bij de Pandhof Sinte Marie gaat op maandag 31 januari beginnen. De werkzaamheden duren tot half april.

De herinrichting van het Maria Majorplein bij de Pandhof Sinte Marie gaat op maandag 31 januari beginnen. De werkzaamheden duren tot half april.

Het ontwerp voor het nieuwe plein is gemaakt door Stichting Pandhof Sinte Marie, samen met landschapsontwerper Mintske Sijsma. In het nieuwe ontwerp komen het hekwerk en de bestrating met de plattegrond van de Mariakerk mooier terug, er komt extra groen op het plein en rondom de bomen en twee bomen worden verplaatst naar de buitenkant van het plein. Eén boom wordt verplant in het Willemsplantsoen.

Op het hekwerk wordt straks een bank gemaakt en op het plein komen losse stoelen, waarvan sommige verplaatst kunnen worden. En ook aan kunst is gedacht. Beeldhouwer Tom Kalle heeft voor het plein een bijzonder waterwerk ontworpen en er komt nieuwe verlichting waarmee de historische omgeving verlicht wordt.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Impressie: gemeente Utrecht

Werkzaamheden

De aannemer begint op 31 januari met opruim- en graafwerkzaamheden. Ook wordt de plaatsing van het hek en het waterwerk voorbereid. De bomen die verplant worden, gaan meteen naar hun nieuwe plek en de paden in de tuin worden opnieuw bestraat.

Begin maart worden dan het nieuwe hekwerk en het waterwerk geplaatst. Daarna komt de nieuwe bestrating op het plein. Stichting Pandhof Sinte Marie zorgt zelf voor de nieuwe beplanting.

Overlast

De werkzaamheden van de aannemer zijn volgens de gemeente op werkdagen van 7.00 tot 16.00 uur. De aannemer gebruikt licht elektrisch materieel om overlast van geluid en trillingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Pandhof Sinte Marie is tijdens de werkzaamheden afgesloten, waardoor voetgangers niet over het plein kunnen lopen. In maart gaat de aannemer de stoep aan de buitenkant van de hekken opnieuw bestraten. Voetgangers worden tijdens die dagen tijdelijk omgeleid via de overkant van de straat.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  De vaste bezoekers van het Pandhof – drugsdealende, blowende hangjongeren en daklozen – zullen de stichting en gemeente dankbaar zijn. Meer stoelen om op te chillen en dan nog wat kunst erbij maakt het helemaal af.

 2. Mark

  Hopelijk gaat de gemeente daar ook meer handhaven. Het is een super mooi plekje, maar de mensen mensen die daar rondhangen zijn niet prettig en vallen je ook lastig. Helaas wordt daar al jaren niks aan gedaan.

 3. Tinus

  Nog een koffiemachine erbij voor de hangende bezoekers en het plaatje is compleet.

 4. Paul

  Mooi dat er goede monumentale verlichting komt.
  Na Amsterdam heeft Utrecht de meeste monumenten, maar helaas zijn er erg weinig in de avond goed uit gelicht.

 5. Peter van Zoest

  Jammer dat er geen Mariakapelletje op het terrein werd ingericht. Dat was zo toepasselijk geweest. In heel Utrecht is buiten kerken geen dergelijk devotieplekje te vinden. En waar kon het nou mooier dan bij de pandhof van de voormalige Mariakerk aan de Mariaplaats?

 6. Han Davidse Gids 't Gilde

  Hoe heten de drie nieuwe geplante boompjes aan de buitenkant Mariaplaats?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).