Herinrichting Socrateslaan in Utrecht met minimaal 10 maanden vertraagd Herinrichting Socrateslaan in Utrecht met minimaal 10 maanden vertraagd

Herinrichting Socrateslaan in Utrecht met minimaal 10 maanden vertraagd

Herinrichting Socrateslaan in Utrecht met minimaal 10 maanden vertraagd
Bron: Gemeente Utrecht
De herinrichting van de Socrateslaan in Utrecht is met minimaal 10 maanden vertraagd. Volgens de gemeente zijn er meer ingrijpende werkzaamheden nodig dan vooraf bekend was. De uitvoering van de herinrichting stond vanaf 3 juli op de planning, maar wordt nu uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2024. 

De herinrichting van de Socrateslaan in Utrecht is met minimaal 10 maanden vertraagd. Volgens de gemeente zijn er meer ingrijpende werkzaamheden nodig dan vooraf bekend was. De uitvoering van de herinrichting stond vanaf 3 juli op de planning, maar wordt nu uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2024. 

De Socrateslaan wordt, net zoals de aangrenzende ‘t Goylaan, ingericht als stadsboulevard. Dit betekent dat er minder ruimte komt voor auto’s, meer ruimte voor fietsers en voetgangers en ook meer groen wordt toegevoegd. 

Ingrijpende werkzaamheden

De gemeente heeft dinsdag laten weten dat de herinrichting is vertraagd. Tijdens de voorbereidende gesprekken tussen de gemeente en de nuts- en telecompartijen, die eigenaren zijn van de kabels en leidingen die onder de grond lopen, bleek dat meer ingrijpende werkzaamheden nodig zijn. Bij eerdere gesprekken ging de gemeente ervan uit dat deze extra werkzaamheden niet nodig waren.

De impact van het vervangen van het riool en het aanleggen van wadi’s (plekken waar water tijdelijk wordt opgeslagen tijdens hevige neerslag) op de kabels en leidingen is door zowel de gemeente als de partijen onderschat. Zo moet er eerst een waterleiding worden verlegd en vervangen. Ook moet het grondoppervlak tachtig centimeter omlaag worden gebracht om de wadi’s aan te leggen, waardoor de aanwezige kabels en leidingen moeten worden verlaagd. Nadat deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, kan de herinrichting pas starten. 

“Op basis van wat we nu weten verwachten we dat de nuts- en telecompartijen ongeveer 10 maanden nodig hebben voor de voorbereiding en uitvoering van de kabels- en leidingenwerkzaamheden”, aldus het Utrechtse college. De start van de herinrichting wordt daarom uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2024. 

Andere projecten

Ook zoekt de gemeente de komende tijd welk effect de vertraging van de herinrichting van de Socrateslaan heeft op andere projecten, zoals de herinrichting van de Europalaan Noord van februari tot en met september 2024. “Omdat beide projecten tot verkeershinder leiden, is een afweging nodig of de werkzaamheden samen kunnen vallen of dat we de werkzaamheden gefaseerd moeten uitvoeren. Dit zou kunnen betekenen dat de herinrichting van de Socrateslaan mogelijk nog later plaatsvindt dan over de genoemde 10 maanden.” 

Onder meer omwonenden zijn op de hoogte gesteld van de vertraging via een wijkbericht en uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Als verontschuldiging biedt de gemeente de bewoners van de Socrateslaan, de directe omgeving en de betrokken bewonersgroep een bloemenbon aan. Het college komt in het vierde kwartaal van 2023 met meer informatie over de vernieuwde planning. 

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. karel

  Een pleehuisje staat er al bij de bushalte!

 2. Wim

  Je verwacht dat niet hè… 🤭

 3. arbeider

  En weer zinloos geld over de balk gooien vd Utregse burgers,om eigen partijbelang ( lees GroenLinks/ D66) er doorheen te drukken. Ondertussen worden de files in En uit Utrecht steeds groter…maar dat maakt Lotte van Hooydonck niet uit, dan maar even niet inclusief!

 4. Hans

  Even ‘arbeider’ bijlichten:

  het stadsbestuur is een op democratische wijze door de kiezer tot stand gekomen orgaan.
  Daar hoort beleid maken en knopen doorhakken bij.
  Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u verplicht bent om blij en tevreden te zijn met elk besluit wat onze stadsregering neemt. Zo werkt dat in een democratie.

 5. W

  Tijd dat @arbeider een keer z’n auto uit komt en op de fiets stapt.

 6. Pragmatist

  Hoe zit het met de buslijnen die daar rijden, met name 34 richting de uithof?

 7. Adrie

  OV lijnen 1 en 34 gaan lekker in de file staan met alle auto’s…want een busbaan daar hebben ze even niet aangedacht. Dus hop de auto maar weer in….Want niet iedereen kan fietsen wat GroenLinks en zo maar steeds denkt.
  En wat betreft stemmen op deze groene partijen is niet de keuze van de echte Utrechters maar van de import

 8. FrankP

  Totaal niet verrassend die kortzichtige GroenLinks bashing. Het gedeelte van de westelijke stadsboulevard wat al klaar is, ziet er al heel goed uit, alleen in de spits duurt het iets langer. @Arbeider, verzin eens iets originelers en hou op met personen te demoniseren.

 9. wizard030

  Hopelijk maken ze de afslag naar de Rijnlaan (zeker vanaf Beneluxlaan/Socrates Laan) wat beter, want ik sta daar bijna altijd onnodig lang te wachten om naar links te kunnen. Daarom dat veel mensen een stuk van de rijbaan in andere richting pakken om over de brug te komen naar het stoplicht. Als hier ook nog groen komt dan is het feest wel klaar lijkt me 🙁

 10. Rivierenwijk

  @wizard030
  Het wordt een eenbaansweg zonder voorsorteervak, zoals nu het geval is vanuit de Socratesbrug.

  Zie hier het ontwerp: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/verkeer/verkeersprojecten/socrateslaan/2022-11-socrateslaan-definitief-ontwerp-nieuwe-inrichting.pdf

 11. Hans

  Hey Adrie: “En wat betreft stemmen op deze groene partijen is niet de keuze van de echte Utrechters maar van de import”.

  A. Iedereen die in Utrecht een vast adres heeft is ‘een echte Utrechter’.
  En B:
  Vertel eens waar heb je die wijsheid vandaan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).