Herinrichting Utrechtse straten vertraagd door coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant Herinrichting Utrechtse straten vertraagd door coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant

Herinrichting Utrechtse straten vertraagd door coronacrisis

Herinrichting Utrechtse straten vertraagd door coronacrisis
De Voorstraat. Foto: Robert Oosterbroek
De herinrichting van straten in het centrum van Utrecht loopt vertraging op door de coronacrisis. Het werk aan Nachtegaal- en Burgemeester Reigerstraat is stilgelegd en de verwachting is dat ook de werkzaamheden aan de Voor- en Wittevrouwenstraat worden vertraagd.

De herinrichting van straten in het centrum van Utrecht loopt vertraging op door de coronacrisis. Het werk aan Nachtegaal- en Burgemeester Reigerstraat is stilgelegd en de verwachting is dat ook de werkzaamheden aan de Voor- en Wittevrouwenstraat worden vertraagd.

Het werk aan de Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat is op 16 maart stopgezet. Voordat de gemeente aan de herinrichting kan beginnen, moet eerst bij omwonenden in huis aanpassingen gemaakt worden aan de aansluitingen op het gas- en warmtenetwerk.

De  werkzaamheden, die door nutsbedrijven werden uitgevoerd, zijn stilgelegd omdat het niet mogelijk is bij mensen binnen te werken.

Centrum

De herinrichting van de Voorstraat en Wittevrouwenstraat zou op 4 mei starten. De gemeente vreest dat ook al zou er op een veilige manier gewerkt kunnen worden, er problemen kunnen zijn met het op tijd aanvoeren van materialen. “Zaken als natuurstenen banden komen van buiten Nederland en de levertijden daarvan zijn sterk opgelopen.” aldus de gemeente.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. S.H.

  Jammer, maar begrijpelijk dat de bouw vertraagt. Nu de straten zo leeg zijn was dit misschien een kans geweest om de werkzaamheden versneld uit te voeren!

 2. Koel Hoofd

  Hoe minder fietstsstraten als racebanen hoe beter voor het milieu (onderhoud is heel veel minder belastend dan herinrichten) en verkeersveiligheid.

  Maar hoezo moeten er aanpassingen komen voor de aansluitingen op het gas en warmtenetwerk voor de omwonenden? Worden die gelijk maar van het gas afgehaald en op stadsverwarming aangesloten?
  Daar is nog wel een kanttekening bij te plaatsen.
  Sinds die biomassacentrale op Lagweide in gebruik is genomen stinkt het in de stad. Een hele weeige zurige lucht die echt misselijk makend is. Dus dat wordt met ramen dicht slapen deze zomer, oftewel een extra nodeloos milieubelastende airco kopen om te kunnen slapen. Moraal verhaal, die biomassa centrale zet uiteindelijk aan tot hoger energiegebruik, wat nodeloos milieubelastend is maar zeer lucratief voor het energiebedrijf.

  Daarom heb ik zo een hekel aan dat circulaire groene geneuzel, het is “vestzak broekzak denken” wat TEN KOSTE gaat van het milieu en klimaat. Ook al zijn het windmolens of zonnecellen of warmtepompen, het is allemaal slechts op papier groen want in werkelijkheid is het een aanslag op milieu, klimaat en leefbaarheid. Het zou echt allemaal zoveel beter kunnen als mensen hun hersens zouden gebruiken in plaats van naar hun emoties te luisteren.

 3. Erwin

  Wellicht dat er dan alvast begonnen kan worden met de herinrichting van de Kaatstraat – daar hoeven immers geen aansluitingen vervangen te worden…

 4. Jos

  @ we gaan ook van het gas af vanwege de productie in Groningen die zo goed als stil gelegd gaat worden en om minder afhankelijk te zijn van bepaalde regimes.

  De meeste aardgasvrije woningen worden vooral ook omgezet naar zonne-energie. Koken op inductie. Ook verwarming kan electrisch. Goede batterijopslag. Goede huisisolatie.

  Je kritiek op dat biomassa niet zo duurzaam en efficient is deel ik. Je kritiek op marktpartijen die vooral geld willen verdienen aan groen ipv echt groen bezig zijn deel ik ook. Neemt niet weg dat we als samenleving nog echt moeten omschakelen naar echt groen.

  De vieze lucht herken ik niet. Je aversie tegen fiesstraten begrijp ik niet. De Prijins Hendrik laat prima zien hoe goed het kan werken, mits goed aangelegd.

 5. Lombokker

  Veel particuliere (ver)bouwprojecten draaien volgens mij gewoon door. Dat zijn denk ik ZZP’ers die kennelijk niet al te veel vertrouwen hebben in de toegezegde financiële compensaties. Ik neem aan dat dit is toegestaan zolang je met maximaal 3 mensen aan het werk bent.

 6. Scherpschutter

  Heel veel geplande herinrichtingen zullen vertraging oplopen of afgeblazen worden de komende jaren. De economische gevolgen van de coronacrisis zullen nog jaren door dreunen. Zo reëel moeten we zijn. De ramingen op dit moment laten al een daling van het BNP van 10-20% zien en dan zijn we er nog niet…

  De staatsschuld loopt bovendien momenteel in een gigantisch tempo op. Momenteel met ongeveer 20 tot 30 miljard….per maand. Mogelijk nog meer naarmate de crisis langer duurt… Faillissementen nemen toe. Minder inkomsten voor de overheid, hogere schulden en een economie die schreeuwt om impulsen. En dat is alleen nog maar in Nederland. Het zuiden van de EU gilt om geld…Als de regering zo dom is om te tekenen voor Eurobonds dan zijn we hier helemaal de sigaar en zal een groot deel van onze welvaart (en leencapaciteit) richting het zuiden gaan en zitten we economisch gevangen…

  De vele in Utrecht geplande herinrichtingsprojecten en ook verduurzamingsprojecten zullen jaren vertraging oplopen, zo niet gedwongen afgesteld moeten worden. Zoals we weten genereert een overheid geen eigen inkomsten, maar is ieder dubbeltje in haar handen onttrokken aan de economie (de belastingbetaler). Wel, van kale kippen is het slecht plukken…

  De komende jaren gaan niet langer over verduurzaming of herinrichting tot fietsstraten. Wij kunnen ons dit soort dure hobby’s niet langer permitteren. De economie moet compleet opnieuw worden opgebouwd. De overheid kan het zich eenvoudigweg niet permitteren om geld aan de economie te onttrekken, zeker niet voor hobbyisme als fietspaden en zonneweides.

  De economie (burgers en bedrijven dus) heeft de komende jaren ieder dubbeltje ZELF nodig om weer opgebouwd te kunnen worden. De overheid zal driest moeten snijden. Niet alleen in dit soort hobbyprojecten, maar ook in haar personeelsbestand.. De overheid zal terug moeten naar een minimaal bestaan.

  Het zal tijd worden….

 7. Willem

  @ Koel Hoofd
  En wat vooral stinkt zijn die houtkacheltjes waar de stad langzamerhand mee vol gezet wordt.

 8. S.H.

  @Koel Hoofd: hoe haal jij uit dit artikel nu uit dat men hier van het gas af moet? Misschien gaat het gewoon om noodzakelijk onderhoud of vernieuwing.

  Ik vind het trouwens knap dat je dit artikel aangrijpt om af te geven op ‘circulair groen geneuzel’. Ik zie de link niet. Even je hersens gebruiken en niet teveel vanuit emotie reageren 😉

 9. Frank van Laar

  De winkels en woningen in de Nachtegaalstraat aan de even kant tussen nrs.62 en 94
  zijn niet of zeer slect bereikbaar door de hoge hekken.
  De 1.50 meter AFSTAND HOUDEN is zelfs onmogelijk.

  Gaarne aktie!

 10. Peter R. Jansen

  @ Jeweetwel

  Na deze crisis zouden we juist ons hele systeem en het economische systeem moeten omgooien in plaats het met wat lapwerk proberen te redden. En ja, dat gaat slachtoffers kosten, maar wel slachtoffers onder de allerrijksten in plaats vakslachtoffers onder de meerderheid van de bevolking en de allerarmste. Keuze zou snel genaakt moeten zijn lijkt mij.

  Na iedere crisis lappen we dat wat een probleem is op met stickertjes/ ducktape en is het alleen maar wachten/ uitstellen tot de volgende crisis.

  We hadden een deel van de banken helemaal niet moeten redden en ons verlies moeten nemen.

  Een systeem wat alleen maar op groei geënt is dat ten koste gaat van mens en wereld is geen deugdelijk systeem. Er wordt mensen brood sn spelen voorgehouden, alsof dat hetgeen is waar het in het leven om draait.

  De echte onmisbaren in de samenleving: de vuilnismannen, de verpleegkundigen, de politie, de leraren verdienen het minst en betalen de hoogste prijs.

  De nutteloze beroepen (we missen ze niet echt momenteel) gaan er met “ons” geld vandaar.

  Ons hele financiële stelsel deugt voor geen meter en is er slechts op gericht de rijken steeds rijker te laten worden, onder meer door het steeds verhogen van de schuldenberg. Vreemd genoeg wordt systeem in stand gehouden door het midden en rechts van het midden. Keer op keer. Ook door klein rechts. Kijk maar eens naar hun daadwerkelijke stemgedrag. Waar ook ter wereld, Zij zijn de dienaren van het neo-liberalisme en het grootkapitaal. De aandacht van de ware ziekte, de ware problemen wordt verdoezeld door van migratie het grootste probleem te maken. De dieperliggende oorzaken (die ook vaak oorzaken van migratie zijn), armoede in de wereld, onrechtmatige verdeling welvaart, gebruik maken van slavenarbeid, op grote industriële schaal vernietigen van leefomgeving van mens -en dier, het voeren van onrechtmatige oorlogen in delen van de wereld, worden verdoezeld door een paar agendapuntjes.

  De meerderheid van de mensen moet daar voor betalen en boeten. Ook nu/ straks weer gaat het belastingintwijkende deel van de multinationals overeind gehouden worden door de overheid. Het merendeel van de bevolking mag dit gaan betelan. En waarom? De vleigtuigmaatschappijen (en vliegvelden) gaan gered worden, terwijl daar juist natuurlijke selectie moet plaats vinden. Er moet minder gevlogen worden, vliegen moet duurder worden. Het systeem van alsmaar groei in de luchtvaartsector is niet haalbaar. Het vertyft de planeet.

  We gaan zo slecht met de wereld en het milieu om dat we er niet bij kunnen dat we nu over een deel van de natuur weinig tot geen controle hebben (virus).

  Daarnaast is het ook nog eens zo dat alle zeer besmettelijke ziektes de laatste decennia van dier op mens zijn overgedragen en te wijten zijn aan hoe schandalig wij met dieren omgaan (veeteeltsector), door dieren slechts als product, als ding te zien waar geld aan verdient moet worden. Vandaar dus ook het massaal ophokken van beesten in megastallen, waar besmettingen door zwakke dieren razendsnel rondgaan. HIV, SARS, Vogelpest, varkenspest, Q-koorts, Mond en klauwzeer en nu weer Corona. Allemaal dier op mens, waarvan een groot deel afkomstig is uit grootschalige veebedrijven.

  Overigens is het niet opvallend dat in de gebieden waar de meeste stikstof-uitstoot: In NL Noord-Brabant, Noord-Limburg (gebieden met grootschalige veeteelt, kippen en varkens, gelegen naast het Ruhrgebied), gebieden met de laagste luchtkwaliteit in heel Europa, net als Noord-Italië, de meeste Coronabesmettingen en overlijdens hebben? Carnaval zal vast een rol spelen in de besmetting, maar in het ontwikkelen van de ziekte tot ernstig en het aantal overlijdens zou dit zomaar een rol kunnen spelen, aangezien Corona een longziekte is en de longen van de mensen in deze gebieden in de basis al ernstig aangetast kunnen zijn door de luchtverontreiniging en aanwezigheid van stik-en fijnstof. Ook gaat natuurlijk een snelwegcorridor vanuit het Ruhrgebied en Oost-Europa via Venlo en Noord-Brabant precies door Coronagebied richting haven van Rotterdam. Ook veel fijnstof uitstoot en luchtverontreiniging.

 11. Marie Verhoeff

  Vaak combineert de gemeente de herinrichting van een straat met werkzaamheden door de nutsbedrijven (Eneco bv), om zo de kosten te kunnen delen/drukken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).