De transformatie van het Willem C. van Unnikgebouw op het Utrecht Science Park is een stap dichterbij. De Universiteit Utrecht heeft gekozen voor het ontwerp van architectenbureau Mecanoo, dat nu ook aan het hoofd staat van het ontwerpteam. De transformatie moet begin 2029 af zijn.
Het Unnikgebouw is met 75 meter het hoogste pand van de universiteit. Het is bijna zestig jaar oud en dat is te merken. Aan de gevel hangen al jaren groene doeken die afbrokkelende delen van de gevel moeten opvangen. Sinds de vondst van asbest een kleine tien jaar geleden staat het gebouw grotendeels leeg. Volgens DUB zei de toenmalige rector magnificus Bert van der Zwaan in 2009 “dat men beter een bom onder het gebouw kon leggen.”
Het besluit om het gebouw toch op te knappen werd in 2019 door de universiteit genomen. Sindsdien zijn er laagbouw aan de oostzijde en loopbruggen naar de bibliotheek gesloopt. De binnenkant van het gebouw moet voor het einde van dit jaar volledig zijn gestript. Daarna kan de renovatie beginnen.
Tekst loopt door onder de foto.

Ontwerp
Met de bekendmaking van architectenbureau Mecanoo als hoofd van het ontwerpteam is de langgekoesterde wens van de transformatie dus een stap dichterbij. Het project heeft de naam Uniek, en het doel is om zowel het gebouw als het omliggende gebied in een nieuw jasje te steken. De herontwikkeling zal gebeuren met circulaire bouwtechnieken en het gebouw moet energieneutraal worden.
Het Unnikgebouw zelf moet weer plaats gaan bieden aan onderwijs, onderzoek en kantoren. Voor de ruimte om de toren heen wordt ingezet op een campusgebied met ontmoetings- en werkplekken, en horeca. Dit met het doel een omgeving te creëren die ontmoetingen tussen studenten, docenten en onderzoekers stimuleert.
Op het schetsontwerp van Mecanoo is een gebouw te zien dat doet denken aan een kruising van Wonderwoods en de Syp, twee torens rond het Jaarbeursplein. Ook om het gebouw wordt het nodige veranderd en gebouwd, maar de buitenkant van het educatorium en Grand Café The Basket lijken intact te blijven.
Grote projecten
Mecanoo is ook het architectenbureau achter de toekomstige grootschalige ontwikkeling rondom stadion Galgenwaard, het hoogbouwproject AIR bij station Leidsche Rijn en een gebouw in de Carthesiusdriehoek. “We hebben het volste vertrouwen dat ze ons zullen helpen om onze ambities waar te maken”, aldus Margot van der Starre, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit. “Mecanoo’s balans tussen creativiteit, duurzaamheid en functionaliteit sluit perfect aan bij onze doelen.”
8 Reacties
ReagerenBijna 60 jaar? Vorige maand is ie 55 geworden…
Is het niet veel goedkoper om die flat neer te halen en opnieuw te bouwen?
Dat werkt in de Bijlmer ook prima.
Hoogbouwproject AIR was slechts één van de inzendingen voor Leidsche Rijn, het is echter MARK geworden, een project van Architecten Cie.
Hoe kom je erbij je kind de voorletters W.C. te geven?
Even een misverstand ophelderen (#Marcel): in de jaren 90 is een deel van de flats volledig gesloopt, en veelal vervangen door laagbouw, en een ander deel gerenoveerd.
Met het uurtarief van een bouwvakker van ten minste €55 ex BTW moet je heel slim herontwikkelen wil slopen & opbouwen niet de betere optie zijn. Maar goed, velen reken zich ‘CO2 rijk’ rondom het niet hoeven storten van nieuw beton. Dat kan ook hier een factor van betekenis in de besluitvorming zijn geweest. Oude gebouwen zijn vaak overmatig stevig gebouwd en als je daar een nieuwe, goed geïsoleerde buitenkant op zet, ben je al redelijk ver. Zie oa het Vitens kantoor langs de A2.
Kortom, zo voor een buitenstaander valt er niks zinnigs te zeggen over de betere optie. Mecanoo is een gerenommeerde club. Maak er iets moois & functioneels van zou ik zeggen!
De artist impression lijkt kale veriant Wonderwoods.
Of groeit dat groen nog uit tot een soort klimoptoren?
Goed tegen de zon.
Het zou wel mooi zijn als er nog wat beeld bepalende innovatieve architectonische torens langs de A27 & A28 zouden komen.
Met groot de letters licht letters UTRECHT SCIENCE PARK er op.