Herstel werven kost bijna vier miljoen euro extra | De Utrechtse Internet Courant Herstel werven kost bijna vier miljoen euro extra | De Utrechtse Internet Courant

Herstel werven kost bijna vier miljoen euro extra

Herstel werven kost bijna vier miljoen euro extra
Archiefbeeld van herstelwerkzaamheden aan de Nieuwegracht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Het herstel van de werven en kluismuren langs de grachten gaat 3.85 miljoen euro extra kosten. Dat heeft wethouder Kees Geldof laten weten.

Het herstel van de werven en kluismuren langs de grachten gaat 3.85 miljoen euro extra kosten. Dat heeft wethouder Kees Geldof laten weten.

Reden voor de hoog uitgevallen extra kosten zitten hem in de gewijzigde aanpak om de waterstand in de bouwkuip te verlagen (2.2 miljoen euro), tegenslag bij Twijnstraat aan de Werf (1.05 miljoen euro) en 0.6 miljoen euro stagnatiekosten door nestelende eksters en evenementen als Koningsdag.

Tot en met 2020 worden alle werven langs de Utrechtse grachten hersteld om te voorkomen dat ze instorten zoals enkele jaren geleden al eens gebeurde bij de Bemuurde Weerd.

14 Reacties

Reageren
 1. Nicmig

  Want Koningsdag kwam onverwachts?

 2. Red de stad

  Stadsboulevardje of 30 km-straatje minder aanleggen en het geld is gevonden.

 3. Arjan Verhoeven

  Koningsdag zal niet heel onverwacht zijn geweest? Maar goed, een miljoenenproject even stilleggen wegens “nestelende eksters”. Zijn we niet een ietsiepietsie doorgeschoten? Had voor de helft van die 0.6 miljoen niet een waar eksterparadijs net buiten de stad kunnen worden opgetuigd?

 4. Vermeulen

  Een overschrijding van het budget was te verwachten – het is immers een complexe operatie. Wel jammer dat er niet voor een duurzame detaillering is gekozen. De westzijde van de kademuren tussen de Vollersburg en de Geertebrug vertoont al ernstige bouwtechnische gebreken. Meerdere bakstenen zijn volledig losgeraakt of doorgescheurd; ik vermoed omdat er een te harde mortel en te zachte steen is gebruikt. Ik heb meerdere stenen gevoeld die ik met de hand kon uitnemen. Ook een van de hekwerken van een aanlegpunt is hierdoor zonder veel kracht om te duwen. De compriband tussen de (3 cm!) dikke dilatatievoegen ligt eveneens los en golfde zelfs vorig jaar al op en neer in het water.
  Kortom, op bepaalde plekken is het nieuwe werk er slechter aan toe dan het decennia oude werk dat nu massaal wordt vervangen. Ik vrees zelfs dat er delen vervangen of hersteld moeten worden nog voordat men klaar is met de overige kademuren. Deze vier miljoen zullen in dat geval maar een fractie zijn van de te verwachte overschrijdingen. Het lijkt er dan bijna op alsof de metselaars permanent rondes zullen moeten varen.

  Naast deze technische mankementen zien de prefab beton muren er ook nog eens lelijk uit. In plaats van de oude muren die de subtiele kromming van de gracht volgden, is er nu gekozen voor te grote elementen waardoor de gracht vol zit met knikken. Wat mij betreft de uitstraling van een doorsnee Vinex wijk en een historische stad als Utrecht onwaardig.

 5. FD

  Die eksters, dat zijn best wel vervelende beesten en ook heel duur lees ik nu 😉

 6. Willemijn

  Een hoop geld voor die tenenkrommend slecht uitgevoerde renovatie: prefab blokken waardoor de grachten een hoekig karakter krijgen.

 7. Marco Knol

  Die pre-fab blokken met knikken zijn inderdaad een aanfluiting. Waarom is daar eigenlijk voor gekozen? Hoe moeilijk kan het zijn om gewoon de kromming van de gracht met bakstenen en mortel te volgen? Doe zo’n restauratie/herstel/onderhoud goed of doe het niet.

 8. herman

  Bijna 4 mln euro is veel geld, maar of het een grote overschrijding is kun je uit dit artikel niet afleiden.

  Als de aanneemsom 10 mln euro is dan is het een enorme overschrijding, maar bij een aanneemsom van 100 mln euro valt het wel mee.

 9. Henk

  Over 20 jaar vragen mensen zich af hoe ze dit toentertijd zo hebben kunnen “renoveren”. Zoals we nu met verbazing kijken naar het dempen van de gracht bij Vredenburg in de jaren 70.

  Zoals het bij Ledig Erf er nu uit ziet is het totaal niet in de stijl zoals het was en zo te zien ook nog zeer onderhoud intensief.

  Utrecht heeft geen respect voor erfgoed lijkt het zo….

 10. cas

  Goedkoop is duurkoop….
  Voor een dubbeltje op de eerste rij….

  Een paar slogans die de gemeente in haar aanbestedingen als leidraad gebruikt.

  200 jaar blijven de kades functioneren, en ga lachen als het nu na 10 alweer instort.

 11. Scherpschutter

  Ik kan de bouwaannemer in kwestie vanaf hier horen lachen om het rinkelen van de kassa….Wonderlijk toch dat werkelijk ieder bouwproject dat een gemeente aanpakt altijd uitmondt in extra kosten, waarbij de specifieke redenen hier toch wel echt de grenzen van het belachelijke slechten.

  Liefst 600.000 voor broedende vogeltjes (good God) en omdat men kennelijk niet wist dat er zoiets als Koningsdag gevierd wordt, 2,2 miljoen extra omdat de eerste door de aannemer bedachte en geaccordeerde methode om de waterstand in de bouwkuip te verlagen kennelijk niet werkte en zelfs ‘tegenslag’ resulteert al in een extra factuurtje van een miljoentje.

  Aannemer zijn met een opdracht van de overheid in je zak. Het Zwitserleven Gevoel.

 12. Rotterdammuur

  Zoiets moetje door Rotterdammers laten doen. Kijk naar het station aldaar. Mooi, binnnen de tijd en onder budget…..

 13. jos stelling

  Even positief. Wat moet je in Utrecht doen voor een brevet van onvermogen?

 14. Dirk

  @Vermeulen
  Dit klinkt ernstig. Kun je niet de gemeenteraad inlichten? (of nog beter: een oppositielid, want die veegt het niet zomaar onder het tapijt). Politici zijn redelijk makkelijk te bereiken via email.

  Als het klopt wat je zegt dan moet dit nu geadresseerd worden om ervoor te zorgen dat het werk dat nog uitgevoerd moet worden in ieder geval goed gebeurt..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).