Het Berlijnplein gaat de concurrentie aan met de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Het Berlijnplein gaat de concurrentie aan met de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Het Berlijnplein gaat de concurrentie aan met de Utrechtse binnenstad

Het Berlijnplein gaat de concurrentie aan met de Utrechtse binnenstad
Het gebied van het Berlijnplein dat de komende jaren wordt ontwikkeld. Foto's: Bas van Setten
Het Berlijnplein, het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum, gaat op de schop. De komende jaren verrijzen er een aantal gebouwen en er komen buitenruimtes met veel groen. Dit alles moet ertoe leiden dat Leidsche Rijn een aantrekkingskracht krijgt voor bezoekers uit het hele land.  

Het Berlijnplein, het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum, gaat op de schop. De komende jaren verrijzen er een aantal gebouwen en er komen buitenruimtes met veel groen. Dit alles moet ertoe leiden dat Leidsche Rijn een aantrekkingskracht krijgt voor bezoekers uit het hele land.  

Het thema van het project is ‘De Toekomst van de Stad’ en dat werd zondagmiddag door wethouder Anke Klein bekendgemaakt tijdens het festival Berliner Garten. “Het is een thema dat de komende jaren mensen bezig zal houden. Hier in Utrecht maar ook daarbuiten”, zegt Klein. “Dan gaat het over duurzaamheid zoals circulair bouwen en over hoe we de lucht schoonhouden, maar er zit ook een sociaal aspect aan. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat we met zijn allen samenleven op een fijne manier.”

Het eerste nieuwe gebouw op het Berlijnplein wordt dit jaar nog gebouwd tussen de horecagelegenheid van RAUM en de Vrijstaat. Hierin komt DePlaatsmaker die werkruimtes aanbiedt aan kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele instellingen. De aankomende jaren verrijzen er steeds meer gebouwen op het terrein en bij de bouw wordt rekening gehouden met veranderende behoeftes.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

“Het is de bedoeling dat de gebouwen aangepast kunnen worden zodat het iedere keer weer goed aansluit bij de gebruiker van het pand. Er zijn een hoop nieuwe ontwikkelingen gaande. Het zou mij daarom niet verbazen als er over bijvoorbeeld vijf jaar partijen zijn met wensen die we nu nog niet kunnen uittekenen”, aldus Klein.

Voorzieningen

Op het Berlijnplein zijn nu al een aantal voorzieningen zoals de bioscoop, boerderij de Vrijstaat en het perron met de overkapping waar activiteiten worden georganiseerd. Daarnaast is RAUM ook al een tijd actief op het plein. Zij organiseren onder andere exposities en evenementen. De komende jaren komen er allerlei andere organisaties bij zowel binnen de kunst en design als daaraan verwant zoals bijvoorbeeld journalistiek en horeca. Klein: “Het is de bedoeling dat op deze plek allerlei verschillende dingen gebeuren voor mensen met verschillende interesses.”

Het gebied wordt volgens de wethouder uniek. Het moet een alternatief gaan bieden voor het centrum van de stad, maar voordat het zover is moet het nog wel iets meer bekendheid krijgen. Dat wordt onder andere gedaan door middel van de grootste muurschildering van Utrecht die momenteel op het Berlijnplein door de Berlijnse kunstenaar Sukar Uno wordt gemaakt. De schildering wordt na de zomer afgemaakt door de Utrechtse Leon Keer.

26 Reacties

Reageren
 1. Dakhaes

  En hoe zit het met de stikstof?
  Nederland zit toch op slot?

 2. G.H.

  De Utrechtse binnenstad vreest en huivert.

 3. JdV

  Ja, en in Amsterdam gaat de Bijlmer de concurrentie aan met de binnenstad. En zo kan ik er nog wel wat verzinnen. In de realiteit is het Berlijnplein een zielloze vlakte met plukjes gras. Het neerzetten van een hoop anonieme gebouwen zal niks toevoegen. De enigen die er beter van worden zijn de talloze stichtingen en organisaties die weer een nieuwe bron voor het binnenhalen van subsidie zien aankomen. Lekker parasiteren op kosten van de belastingbetaler. Diezelfde belastingbetaler die nog niet dood gevonden zou willen worden op datzelfde Berlijnplein. Net zo min als de linkse politici die deze hobbyclubjes sponsoren. Die blijven lekker in Oost of het centrum.

 4. Herman

  Hahahahaha, wat een giller!
  Het Berlijnplein is nu al de plek waar alles kan en mag zolang het maar kitsch is.
  Keiharde strijd met ‘t Rond in Houten en de die andere culturele hotspot Bisonspoor.

 5. AvdS

  Kom op zeg. Ajax gaat de concurrentie toch niet aan met UVV 5

 6. Gerard Brugmans

  Een tekentafel slaapwijk zoals Leidsche Rijn kan nooit een ‘alternatief’ zijn voor een historisch stadcentrum dat zich door de eeuwen heen stap voor stap heeft ontwikkeld. In deze planmatige benadering van het Berlijnplein ligt de mislukking al weer besloten. Sfeer en ‘landelijke’ aantrekkingskracht 🙂 laten zich niet regisseren, dit wordt weer zo’n geforceerde, kunstmatige toestand die na enige tijd treurig doodbloed.

 7. Massegast

  @G.H. Ik stik helemaal van het lache, waor

 8. Tim

  Ziet er leuk uit, maar het is natuurlijk volledig kansloos om de strijd aan te gaan met de binnenstad. De binnenstad is natuurlijk wel wat meer dan het hoopje ketens in LRC en een bij elkaar geraapte verzameling meubilair en gebouwen van golfplaten en hout. Maar desalniettemin ben ik hier zeker nieuwsgierig naar.

 9. cas

  Ik snap het niet, dus veel bouwen en wat verf op een muur moet de concurrentie vergoten? De kracht van de “creatieve” sector is toch altijd geweest dat ze juist de vervallen en afgedankte stukken stad aantrekkelijk maken totdat projectontwikkelaars en gemeenten hier hun zegje willen doen. Daarna gaan ze verder waar ze daadwerkelijk weer vrijheid hebben om zonder voorwaarden, regels en toezicht kun activiteiten te doen.

 10. trol

  Cas heeft helemaal gelijk. Als dit nou iets spontaans was, dan zou ik het nog wat vinden. Ik vind de binnenstad zelf ook veel te gereguleerd en eenheidsworst, maar dit (Berlijnplein) is ook zwaar maar een citymarketingbedenksel dat doet alsof het een creatieve plek is.

 11. Ties

  Als er nou een mooie markthal als eyecatcher zou staan……
  Verder is het LRC nou niet echt omgeven door bruisende activiteit. Het is wachten op die grote woontoren en nog veel langer totdat Lage Weide hip industrial living is.

 12. Rinke Doornekamp

  Het is toch nog géén 1 april dacht ik!

 13. Claudia

  Prima plan! Ik stel voor dat alle Leidse Rijners lekker op het Berlijnplein gaan zitten, dan heb ik eindelijk weer plek aan de pittoreske gracht!

 14. Berend

  Toch was het gezellig gistermiddag om daar even te kijken, luisteren en een biertje te drinken. Deze plek heeft echt wel veel potentie!

 15. wollie

  nou binnenstad, maak je borst maar nat, dit is het begin van het einde hoor! straks floreert het brrlijnplein en kun je op de neude of oudegracht niet meer met goed fatsoen gezien worden.

  of… zou het zo’n vaart niet lopen?

 16. Erik

  @Berend: Dat is het Brusselplein. Het Berlijnplein is het dak van de A2, voor de Cinemec. Waar de oude perrronkappen staan. Paar honderd meter verderop.

 17. Berend

  @Erik: Dan ben ik op het verkeerde been gezet door de foto’s.

 18. Bill

  Zorg er nou voor dat LRC niet de concurrentie met de oude binnenstad stad aangaat maar het aanvult. Dit heeft natuurlijk nog jaren nodig om ingebed in de wijk te zijn, maar potentie heeft de locatie zeker..! Nu nog een hele hoge dichtheid aan woningen/appartementen om het plein heen, want veel mensen brengt veel leven en creativiteit. De huidige en toekomstige dichtheid is maar matig, zeker richting het a’dam-rijnkanaal.

 19. Emily

  Pfff wat een zure en neerbuigende reacties weer. De binnenstadbewoners willen even benadrukken dat zij in het echte Utrecht wonen en dat dat beter en vet gaaf is ofzo. Nee, een gebied wat pas relatief kort bestaat kun je niet vergelijken met een historische binnenstad. Dat lijkt me behoorlijk logisch. Daarom wordt er ook gesproken van een *alternatief*. Er wordt bovendien hier op DUIC regelmatig geroepen over de verschrikkelijke festivallisering van de binnenstad, met teveel horeca en feestjes, en vaak ook dat dat maar naar Leidsche Rijn moet – wordt er een keer initiatief hiertoe getoond is het wéér niet goed. Ik ben het ermee eens dat creativiteit idealiter op een natuurlijke/spontane manier kan gebeuren, maar zoals terecht opgemerkt wordt bruist het in LR nog niet echt en zitten er in het centrum vooral grote ketens. En nogmaals: LR is nog jong. Een handje helpen om het wat sfeervoller te maken in dit geval kan geen kwaad lijkt me. We zien wel hoe het gaat lopen, toch?

 20. bee

  je kunt geen appels met peren vergelijken.

 21. Herman

  @Emily, veel plezier in je woonoord, lekker werken, fijn wonen, op zaterdag de auto wassen en op zondag “uit” op het Berlijnplein.
  Ik hoop oprecht dat je het naar je zin hebt!

 22. Emily

  @Herman: dankjewel, heb het prima naar mijn zin, ik heb echter geen auto. 😉

 23. Thomas

  Hey Herman, jij op je beurt veel plezier in je hok van 20 m^2 voor EUR 900,-/mnd

 24. Herman

  @Emily, dan ben je nog gelukkiger. Je houdt geld over, goed voor milieu en je hoeft niet oeverloos rond te rijden op zoek naar P-plek!

 25. Ties

  Het zou natuurlijk allang anders zijn geweest als de Jaarbeurs/kinepolis erheen was verplaatst/gebouwd. Nu staat er een ietwat verloren bioscoopje…..
  Misschien die ombouwen tot markthal met bovenop een rooftop-bar………
  En een brugje naar Soia vanaf de Keulsekade aan de gele brug kant zou ook wel helpen denk ik. En op de gele brug een paar mobiele barretjes (uitzicht daar is prachtig) en je bent al een heel eind…….

 26. D.

  Ik was er van het weekend en heb me prima vermaakt in LR (woon in Oost). Leuk plein met sproeiers bij de Jumbo. Veel gezelligheid met die sproeiers. Prima bioscoop. Station dichtbij. Het gebied heeft potentie. Geef het tijd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).