Het is definitief: De Uithof wordt Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant Het is definitief: De Uithof wordt Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

Het is definitief: De Uithof wordt Utrecht Science Park

Het is definitief: De Uithof wordt Utrecht Science Park
Utrecht Science Park. Foto: Robert Oosterbroek
De Uithof zal voortaan Utrecht Science Park heten. Dat is donderdag besloten in de Utrechtse gemeenteraad. De naam zou beter passen bij de (internationale) uitstraling van het gebied.

De Uithof zal voortaan Utrecht Science Park heten. Dat is donderdag besloten in de Utrechtse gemeenteraad. De naam zou beter passen bij de (internationale) uitstraling van het gebied.

De Uithof is formeel een buurt in Utrecht. In deze buurt zitten ook universiteitsgebouwen, gebouwen van de Hogeschool Utrecht en verschillende onderzoeksinstituten. Veel van deze instellingen hebben zich in 2012 verenigd onder de noemer stichting Utrecht Science Park en noemen het gebied ook zo. De naamswijziging is deels doorgevoerd, maar de gemeente Utrecht gaat dit overal doorvoeren.

Op allerlei uitingen wordt de naam Utrecht Science Park al gebruikt, maar ook alle bewegwijzering wordt hierop nu aangepast. “De (internationale) uitstraling van het gebied vraagt om een passende naam die bijdraagt aan de lobby- en acquisitiekracht en de concurrentiepositie van het gebied voor de stad en de regio”, zei de gemeente eerder.

Straat of plein

GroenLinks besloot voor de naamswijziging te stemmen, waardoor het plan breed werd gedragen. Voorwaarde was wel dat de historische naam ‘De Uithof’ in het gebied wordt behouden door het vernoemen van een straat, plein of gebouw.

Tot de jaren ’60 heette het gebied de Johannapolder. Sinds de vestiging van de universiteit in het gebied is de naam De Uithof eraan verbonden. Dat is nu ruim 55 jaar. Deze naam komt van de boerderij De Uithof, gelegen aan de huidige Toulouselaan. Deze boerderij bestaat nog steeds en is in gebruik als kinderdagverblijf.

De naamswijziging zal zo’n 400.000 euro gaan kosten, waarvan ruim 75.000 euro voor rekening van de gemeente komt. De initiatiefnemers van de naamswijziging dragen een groot deel van de kosten.

32 Reacties

Reageren
 1. Harry

  En weer 400.000 euries verbrand waar een hoop armoede mee verminderd had kunnen worden.

 2. Kim B

  Amusant, de enquete van AD vanochtend liet een andere keuze zien. Maar waarom zou de gemeenteraad daar rekening mee houden?

 3. Jolanda

  Ik ga het nu Johannapolder noemen als iemand vraagt waar de Uithof is.

 4. wollie

  Do ist der Aushof!

 5. Herman

  Goed hoor om in te spelen op de steeds internationalere wereld.

  Wel jammer dat het een Engelse naam wordt, doe het dan goed en geef het gebied een Chinese naam, dat zijn de heersers over een tijdje.

  Dus: 大学综合体

 6. Angelique

  Ik maak zelf wel uit hoe ik dingen noem.

 7. UtrechtseSjoerd

  Zijn er uberhaupt mensen die hier iets positiefs over willen zeggen? Op social media is iedereen, maar ook echt iedereen er behalve GreenLeft en D66, negatief over. Ik ook overigens. De Uithof was een wijk in Utrecht. Het Sciencepark is een koud en kil industrieterrein.

 8. BW

  @Jolanda
  Dat zal waarschijnlijk niemand je meer vragen, het gebied heet voortaan namelijk Utrecht Science Park.

  @UtrechtseSjoerd
  Niet per se positief, maar op z’n minst neutraal: wat maakt het uit? De naam Uithof wordt kennelijk pas 55 jaar gebruikt, echt historisch kun je de naam dus nauwelijks noemen. Als bijvoorbeeld de Dom een Engelse naam krijgt (met nog een naam van een sponsor er in verwerkt o.i.d. -> “the Shell Utrecht Tower” of zo) dan ga ik samen met iedereen op de barricades, maar hier kan ik niet echt wakker van liggen.

 9. Ihsan

  De Uithof is een wijk van de stad, waar mensen wonen en willen winkelen en recreëren. De gemeente steekt geen poot uit voor de mensen die in de Uithof wonen, want dat zijn toch maar studenten die niets in het laatje brengen. Door de Uithof te hernoemen tot een “Science Park” – waar er honderden van zijn over de wereld – lijkt het er op alsof de gemeente haar handen helemaal van de wijk aftrekt… Kun je ook wonen, winkelen, recreëren, opgroeien in een “Science Park”? Of is iedereen die daar verblijft onderdeel van een wetenschappelijk experiment? 4 ton door de wc gespoeld voor een marketingtruc die enkel beledigend is voor mensen die in het gebied wonen. Een gemiste kans.

 10. Cor Nelis

  Wanneer worden Channel-Island en Eye-in-All officieel omgedoopt??

 11. Luuk Upuuk

  Nu nog Utrekt eruit halen en veranderen in Centre om het echt internationale allure te geven. Centre Science Park is makkelijker voor de engelstaligen en maak er dan CSP van, scheelt weer letters schilderen.

 12. Toine Goossens

  Dus blijft het De Uithof.
  Ook al zijn er marketeers die anders willen.

  USP, Unic Selling Point, meer is het niet. Inderdaad Herman dat zeggen de Chinezen ook. Alleen maken zij daar veel meer indruk mee.

  Terwijl de Utrechtse politiek daar druk mee is, zet Eindhoven Utrecht op steeds meer achterstand. Dat is ook logisch, Eindhoven is science. Utrecht doet alsof.

 13. Erik

  Ik ben wel positief, het is goed om wat Internationaler over te komen. Maar helaas zijn mensen vaak wat te kortzichtig en zien de voordelen niet.

 14. Bernhard

  Wat een klucht. Er was niets mis met de naam Uithof.

 15. Nina

  Wat een onzin voor maar liefst 400.000 euro!

  Bovendien is het te laat. Het heet De Uithof en blijft De Uithof.

  Iedereen die Utrecht Science Park zegt, moet alsnog De Uithof noemen om aan te geven waar het is.

  De busschauffeurs worden er vast horendol van.

 16. Ernest

  Wie zit daar nou op te wachten? En waarom nou in het Engels? Wie verdient hier nou geld aan?

 17. G. de Vries

  UCP, Utrecht Science Park ? Het valt weer onder de noemer van grote geldverspillende megalomane projecten. Het Utrechtse college van B&W trekt weer een te grote broek aan. De elitaire elite woont en werkt in het science park en de paupers in de rest van de stad. Zet maar een hek om deze enclave.

 18. Guus

  Heel goed, en nu Wittevrouwen verengelsen naar White Wives District.

 19. Bert

  Ach, laten we het gewoon met z’n allen altijd en steevast en jarenlang gewoon De Uithof blijven noemen. Dan bereiken we wellicht, dat ‘de gewone Utrechter’ niet weet waar je het over hebt als je naar het Utrecht Science Park vraagt. Gewoon stug volhouden dus tegen die arrogantie.

 20. katja

  Alle (digitale) richtingaanwijsborden, moeten allemaal vervangen worden. Ga het geld maar halen bij de bedrijven die er zitten, die wilden dit toch ook ?

 21. Bertje 030

  De halve stad wordt onderverdeeld in “kwartieren”, zoals het werkspoorkwartier, het had logischer geweest als dit stukje Utrecht Uithofkwartier was gaan heten, maar ja, een verdere verkwanseling van de Nederlandse taal aan Engelse kreten is populairder. Voor de meeste Utrechters zal het altijd Uithof blijven.
  Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Uithof_(Utrechtse_boerderij)

 22. Berend

  En de uithoflijn? Utrecht Science Park kwartier lijn? 🙂

 23. BdV

  Science park is alleen niet echt een naam, meer een aanduiding in het Engels van wat voor soort gebied het betreft. Een plek waar iets met wetenschap wordt gedaan, onderzoek, universiteitsgebouwen en that kind of stuff en zo. Toch?

 24. Bram van Reemst

  Inderdaad, “Utrecht Science Park” is geen naam, ook niet als je het met hoofdletters schrijft. Ook een beetje lang voor de bestemmingsbordjes van bussen.

  Het is vooral de vraag welk probleem hier eigenlijk wordt opgelost. De instellingen en bedrijven in de Uithof konden gerust een Engelse aanduiding gebruiken als ze correspondeerden met het buitenland, daar was toch geen ‘officiële’ naamsverandering voor nodig. Maar buitenlandse bezoekers raken toch niet in de war van bordjes waar Uithof op staat? Die gebruiken toch gewoon een routeplanner waarmee ze naar het exacte adres (Toulouselaan nr. zoveel of zo) worden geleid? Of anders, als ze met het openbaar vervoer komen, krijgen ze toch van hun gastheer of via diens website een duidelijke tip welke buslijn ze moeten nemen en waar ze moeten uitstappen?

  Bovendien was er juist een duidelijk onderscheid: de Uithof was het gebied, het geheel aan instellingen en bijbehorende gebouwen op dat terrein kon je desgewenst ‘science park’ noemen.

  Het is ook een heel slecht teken in een tijd dat er steeds meer vraagtekens worden gezet bij de verengelsing van het hoger onderwijs, dat zo steeds meer op afstand van de samenleving komt te staan. In Friesland en in andere landen kom je geregeld tweetalige plaats- en straatnaambordjes tegen, Brussel hangt er vol mee. Maar de hotemetoten van het USP denken dat hun hooggeleerde gasten te dom zijn om zulke bordjes te snappen.

 25. K.

  Afschuwelijk, en wschl is dit inderdaad een begin; over 5 jaar is de Dom weer ‘als nieuw’ , ik huiver bij de gedachte aan wat komen gaat..

 26. Gregor

  Wat een geouwehoer om te zeggen dat Eindhoven Utrecht op achterstand zet. Hoe kom je erbij? Utrecht voert alle lijstjes. Eindhoven mag de veters nog niet strikken van ons stadsjie. On topic: Flauwekul ten top. Wannabe gedrag. Je ziet Fransen, Duitsers en Italianen hun eigen taalnamen ook niet veranderen. Nergens voor nodig.

 27. Joost

  Haha, wat een kullekoek. Iets dat in de volksmond al een bepaalde naam heeft ga/kan je niet meer veranderen. Punt uit.

 28. Abel de Almeida

  Ach, laten we het gewoon met z’n allen altijd en steevast en jarenlang gewoon De Uithof blijven noemen.
  Het heet De Uithof en blijft De Uithof.
  Voor de meeste Utrechters zal het altijd Uithof blijven.
  De Uithof, De Uithof, De Uithof, De Uithofm De Uithofm De Uithof, De Uithof, De Uithof, De Uithof||!!!!!!!

 29. Hankiepankie

  Ik snap alle opgewonden reacties niet zo. Geloof ook niet dat iedereen de moeite heeft genomen het artikel daadwerkelijk te lezen. Het is natuurlijk ook veel stoerder om snel een stevige reactie te geven dan eerst eens rustig na te denken of het artikel echt tot het eind toe te lezen.
  Grootste gedeelte van de kosten worden zelf gedragen en niet door de gemeente. Het ontgaat blijkbaar de meeste mensen dat het gebied naast de universiteit en HU vol zit met allerlei bedrijven gerelateerd aan wetenschap en techniek. Als die toch denken dat ze met een andere naam beter af zijn, prima toch.
  Het staat iedereen vrij om het te blijven noemen zoals hij/zij zelf wil en ik denk dat ik zelf ook nog wel een tijdje Uithof blijf gebruiken, maar om hier nou zo opgewonden over te raken……
  (BTW: ik heb geen belang in de bedrijven oid op USP/Uithof)

 30. Derk van Dorth

  Laten we het dan ook maar hebben over the Stupid Tower

 31. Bernhard

  En nu doorpakken!
  Museumkwartier: Old Town/Museum Quarter
  De Dom: The Stupid Bell Tower
  Neude: Swamp Square
  We moeten nú internationaliseren, anders missen we de boot. Kijk eens wat voor moois het massatoerisme Amsterdam allemaal gebracht heeft!

 32. Wim Barmentloo

  @Toine Goossens Utrecht is al 8 jaar lijstaanvoerder in Europa als innovatief&competitief en economisch topregio. Het laatste jaar moet het Londen voor zich dulden. In de top 10 staan verder geen Nederlandse regio’s. Eindhoven is daarin ver weggezakt. De top 10 bestaat uit Zweedse regio’s Göteborg en Stockholm, het Deense Kopenhagen, München, Oxfordshire, Helsinki

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).