Het eind van de iconische rode beuk: 170 jaar oude boom gaat neer | De Utrechtse Internet Courant Het eind van de iconische rode beuk: 170 jaar oude boom gaat neer | De Utrechtse Internet Courant

Het eind van de iconische rode beuk: 170 jaar oude boom gaat neer

Het eind van de iconische rode beuk: 170 jaar oude boom gaat neer
Foto's: Robert Oosterbroek
De kap van de 170 jaar oude rode beuk aan de Emmalaan in Utrecht is begonnen. De iconische boom is aangetast door schimmel. Vanwege de omvang van de boom gaat de kap zeker twee dagen duren.

De kap van de 170 jaar oude rode beuk aan de Emmalaan in Utrecht is begonnen. De iconische boom is aangetast door schimmel. Vanwege de omvang van de boom gaat de kap zeker twee dagen duren.

Het geluid van de kettingzaag klinkt constant. De grote takken van de rode beuk komen met een grote dreun op de grond neer. De rode beuk heeft het gevecht tegen de schimmels en zwammen verloren en moet neer.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De rode beuk had bij veel bewoners een plekje in hun hart. De afgelopen jaren is er dan ook veel aan gedaan om de boom te behouden en zo goed mogelijk te verzorgen. De laatste maanden stonden er hekken om het gevaarte waaraan in de loop van de tijd van alles werd opgehangen ter nagedachtenis aan de boom.

In januari werd er een heuse afscheidsbijeenkomst georganiseerd. Bewoners kwamen samen om een herinnering, gedicht en foto’s te delen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nieuwe boom

Dinsdagochtend begonnen werklui met het neerhalen van grote takken. De stam wordt daarna in delen gekapt. “Het verlies van de markante ‘rode beuk’ gaat ons allen aan het hart. Daarom hebben wij gezocht naar een waardige vervanger om zijn plek in te nemen. De nieuwe boom staat al klaar bij een kweker in Brabant”, aldus wethouder Kees Diepeveen.

Binnenkort krijgt deze bruine beuk zijn nieuwe stek op de rotonde Emmalaan/Oudwijk. Nadat de oude beuk in zijn geheel is verwijderd worden de wortels en de stamvoet verwijderd.

Hierna wordt er schone grond aangebracht waarin de nieuwe boom wordt geplant. De verwachting is dat alle werkzaamheden van kap tot herplant ongeveer twee weken duren.

16 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Snif… bijna te pijnlijk om naar te kijken.

 2. HArry

  Ik denk er vele bomen stinkend jaloers zijn op alle aandacht voor deze boom.

 3. Athe van Dijk

  Gaat het hout naar Tafelboom?

 4. wollie

  leuk een brabantse beuk, als hij moar gin tatjes het.

 5. Wim Vreeswijk

  Tijdens de herdenking vorige week werden er zelfs kreungeluiden afgedraaid uit de bandrecorder van een stervende boom. Hoe gek kun je het maken ? Prinses Irene was ooit ook zo’n liefhebber.

 6. wollie

  kreungeluiden… a la serge gainsbourg?

 7. Kadoendra

  @HArry

  Jaloezie speelt geen rol in het leven van een boom, overigens geldt dit ook voor paddestoelen en kabouters.

 8. Scherpschutter

  Wim Vreeswijk 12:52

  Wim, een van de meest vreemde psychologische eigenschappen van deze tijdsgeest is het vermenselijken van objecten, dieren en nu dus ook bomen.

 9. Kadoendra

  @Wollie

  Jouw reactie doet mij nu beseffen dat Serge in dat lied gewoon de beuk erin gooide.

 10. Wim

  Wanneer gaat het hout de biocentrale in?
  Dan is het pas feest

 11. Kadoendra

  Ach scherpschutter als u als kind beter geluisterd had naar Pipo De Clown dan had u nu kunnen weten dat het niets te maken heeft met het vermenselijken, maar meer met het tonen van respect naar alles wat leeft!

  Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen en dag Scherpschutter!

 12. Marcel

  Inmiddels is de boom helemaal om… Jammer maar het was op.

  Hopelijk is zijn vervanger een mooie!

 13. Guus

  Ben even gaan kijken. Het hout van de stam ziet er prachtig uit, ik dacht dat het helemaal rot zou zijn. Mag daar echt niets van gemaakt worden?
  Nu mijn warme gevoelens maar overdragen op de machtige plataan bij de schouwburg, met die enorme tak boven het fietspad waar iedere dag duizenden fietsers onderdoor rijden.

 14. Nina

  Vindt iedereen het ook zo erg van de bossen die gekapt worden in o.a. Amerika om de biomassacentrales in Nederland te voorzien van brandstof? Daar hoor ik nl. niemand over.

  https://www.ad.nl/buitenland/boze-amerikanen-nederlandse-subsidies-voor-biomassa-maken-onze-natuur-kapot~a84b8eed/

 15. wollie

  die bomen waren oorspronkelijk geplant voor de papierindustrie maar daar is nu overschot. je kunt ze begraven, laten verrotten, of grbruiken voor energie-opwek in plaat van steenkool. wat zou jij doen?

 16. Cleangreen

  Zeer jammer, was denk ik een prachtige plek om dit monument een natuurlijk afbrak te laten ondergaan. waardoor je er nog een generatie van genieten kan.
  een gemiste kans denk ik dan, hoort ook bij het bestaan en de natuur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).