Het fotografisch jaaroverzicht 2017 | De Utrechtse Internet Courant Het fotografisch jaaroverzicht 2017 | De Utrechtse Internet Courant

Het fotografisch jaaroverzicht 2017

Het fotografisch jaaroverzicht 2017
DUIC maakt graag vele en uitgebreide fotoreportages over de stad Utrecht. Dat kunnen grote nieuwsgebeurtenissen zijn, maar ook gewoon mooie beelden van Utrecht. Hier een greep uit het jaar 2017.

DUIC maakt graag vele en uitgebreide fotoreportages over de stad Utrecht. Dat kunnen grote nieuwsgebeurtenissen zijn, maar ook gewoon mooie beelden van Utrecht. Hier een greep uit het jaar 2017.


12 januari
Op de Faustdreef in Overvecht werd Hakim Changachi geliquideerd. Tijdens het onderzoek moesten bewoners via een ladder de flat verlaten. Gedurende het jaar zijn er meerdere arrestaties verricht voor de schietpartij.


17 januari
Een grote stroomstoring in combinatie met een bommelding zorgde voor een enorme drukte op station Utrecht Centraal. De bommelding bleek vals, maar het treinverkeer was ernstig ontregeld.

5 februari
De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, werd gearresteerd in Utrecht. Hij bevond zich op het Janskerkhof, waar hij volgens de politie niet had mogen zijn in verband met een andere demonstratie.

14 maart
De Tweede Kamerverkiezingen zorgden ook in Utrecht voor de nodige campagnes. DUIC ging met de posterplakkers op pad. Uiteindelijk werd D66 de grootste partij in Utrecht.

17 februari
De wereldberoemde Utrechtse grafisch ontwerper en illustrator Dick Bruna is dit jaar in zijn geboortestad Utrecht overleden in zijn slaap. De geestelijk vader van nijntje is 89 jaar oud geworden.

23 februari
Het waaide hard in Utrecht. Code oranje trok over het land en dat zorgde hier en daar voor overlast. Ook op het drukste fietspad van Nederland bij TivoliVredenburg. Vele fietsers en voetgangers kwamen amper vooruit, of vielen van hun fiets.

6 april
Gedoe over lichtvervuiling in de Utrechtse binnenstad; de verlichting van de nieuwe winkels aan het Vredenburgplein zorgde voor overlast. Vooral de lampen van kledingzaak Bershka deden het plein ’s avonds in licht baden. Het leidde zelfs tot Kamervragen.

8 april
De vijftiende editie van de Utrechtse Grachtenrace ronDom vond dit jaar plaats. Tientallen teams deden mee aan deze sloepenrace van vijftien kilometer lengte.

25 april
In april gingen de toegangspoortjes op station Utrecht Centraal voor een proef enkele dagen dicht. De pilot was succesvol. Tegenwoordig zijn de poortjes altijd gesloten en kan men alleen met een OV-chipkaart het station op.

3 mei
De 18-jarige Luel, die illegaal in Utrecht verbleef, werd op straat doodgestoken. Pas in september kon een verdachte worden aangehouden.

9 mei
Het legendarische skatepark The Yard op het Kruisvaartterrein ging dit jaar weer open. Skaters hadden jaren actie gevoerd om het park weer te mogen gebruiken. De functie is wel tijdelijk: als er gebouwd gaat worden moeten de skaters een andere plek zoeken.

20 mei
De Utrechtse LHBT-gemeenschap liep in een kleurrijke optocht door Utrecht om op positieve wijze de liefde in al haar diversiteit te vieren. Honderden mensen liepen met regenboogvlaggen en ballonnen door het centrum van Utrecht.

5 juni
Op het Vredenburgplein woonden duizenden mensen het verrassingsconcert van Kensington bij. De Utrechtse band trad een half uurtje op. Het plein was zo vol dat de organisatie op een gegeven moment besloot om geen mensen meer toe te laten.

30 juni
FC Utrecht-verdediger Ramon Leeuwin werd dit jaar slachtoffer van een bizar ongeluk, hij werd hard geraakt door een scooterrijder op het trainingscomplex. De dader werd na een korte achtervolging opgepakt. Leeuwin hield er geen blijvend letsel aan over.

3 juli
Op het Stationsplein is een indrukwekkende steigerconstructie gebouwd om het dak boven het plein te kunnen monteren. Het woud van steigerpalen leverde mooie plaatjes op.

13 juli
Op het Vredenburgplein staan normaal marktkramen, maar in juli vlogen er mensen door de lucht; het NK Polsstokhoogspringen vond er plaats.

27 juli
FC Utrecht speelde tegen Lech Poznań in de voorronde van de Europa League. Op voorhand heerste er een grimmige sfeer in de stad met de nodige opstootjes. Supporters van Lech Poznań werden door de politie uit het centrum begeleid.

14 september
Waar moet de tippelzone komen? Die vraag hield veel Utrechters bezig – zou het De Boteyken of de Elektronweg worden? Na veel protest en discussie besloot de gemeente beide opties van tafel te vegen. Er is nog geen nieuwe locatie gevonden.

30 september
Het gratis optreden van rapper Boef heeft voor de nodige commotie gezorgd in en rondom TivoliVredenburg. Het concert werd al tijdens het tweede nummer tijdelijk gestaakt omdat er met spullen werd gegooid. Na het concert waren er ook verschillende ruzies en vechtpartijtjes tussen de jeugdige bezoekers.

7 augustus
De Oranje Leeuwinnen werden na het behalen van de Europese titel gehuldigd in het Utrechtse park Lepelenburg. (Foto: Bas van Setten)

7 oktober
Honderden mensen zochten mee naar de vermiste Utrechtse Anne Faber. De 25-jarige vrouw raakte vermist na een fietstocht door de regio. Ze werd bijna twee weken na haar vermissing dood gevonden.

11 oktober
Een bezoeker van de coffeeshop op de Voorstraat was zo kwaad dat hij niet naar binnen mocht, dat hij met zijn auto over de stoep dwars door het terras van horecazaak GYS reed. De bestuurder werd aangehouden.


22 oktober
Het nieuwe gedeelte van winkelcentrum Hoog Catharijne werd dit jaar geopend en gedurende het jaar kwamen er steeds nieuwe zaken en delen van het centrum bij. Zo ook dit kunstwerk van water.

4 november
Zevenduizend mensen namen deel aan de Sint Maarten Parade door Utrecht. Deze jaarlijkse optocht van licht, lampionnen en muziek trok van het Domplein door de binnenstad naar Museum Catharijneconvent.


17 november
De Ooster- en Westerkade gaan op de schop. De kades krijgen nieuwe bestrating en worden groener, ook komen er nieuwe lantaarnpalen, verdwijnen enkele parkeerplaatsen en krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte.


24 november
De Domtoren gaat gerestaureerd worden en is daarom ingepakt in een steiger. Ook binnen in de lantaarn, het hoogste gedeelte van de toren, zijn steigers gebouwd. De constructie blijft jaren staan.

8 december
Geert Wilders kwam naar de stad om de deelname van PVV aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen aan te kondigen.

Fotoverslag

(Robert Oosterbroek)

2 Reacties

Reageren
  1. Chantal

    Nou ja zeg, zo enorm belangrijk en nieuwswaardig was dat bezoek van Wilders niet hoor!

  2. Berend

    Zullen we dat maar aan de redactie overlaten, Chantal? In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingingen (met voor het eerst de PVV als deelnemers in Utrecht) was het trouwens behoorlijk nieuwswaardig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).