‘Dumpster diving’, het halen van voedsel uit vuilnisbakken van supermarkten, lijkt een steeds bekender fenomeen te worden. De ChristenUnie heeft onlangs zelfs een wetsvoorstel hierover ingediend. Met het nieuwe concept van Ester van de Wiel zal ook het hergebruik van voedsel aandacht krijgen. Donderdag zal de Soepkeuken – als uitbreiding van de Tuinfabriek – worden geopend op het dak van Hoog Catharijne.
De Soepkeuken haakt aan op de kringloop van Hoog Catharijne. Het bestaat uit zes onderdelen: “Met de kar van de schollenboer halen we restproducten van ondernemers uit Hoog Catharijne op. Na selectie gaat een deel naar de kippen, een deel wordt gecomposteerd zodat de tuin kan groeien en van een deel wordt bouillon getrokken. In de Soepkeuken wordt de bouillon aangevuld met vers geteelde groente uit de Tuinfabriek. De Soepkar brengt de soep terug naar het winkelcentrum. Wat daarna overblijft gaat naar de compostinstallatie. Hiermee is de cirkel weer rond”, staat op de site van de Soepkeuken. Op donderdagmiddagen wordt de soep gratis uitgedeeld aan bezoekers van Hoog Catharijne.
De soepkeuken maakt deel uit van een kunstproject van ontwerper Ester van de Wiel. Zij opende vorig jaar De Tuinfabriek op het dak van Hoog Catharijne en is daarmee inmiddels finalist voor de Dutch Design Award 2014, een belangrijke onderscheiding voor ontwerpers.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.