Het is officieel: De Utrechtse singel is na jaren weer rond Het is officieel: De Utrechtse singel is na jaren weer rond

Het is officieel: De Utrechtse singel is na jaren weer rond

Het is officieel: De Utrechtse singel is na jaren weer rond
In 2020 werd de viering klein gehouden.
Na jaren van slopen, bouwen en graven is de Utrechtse singel weer rond. Zaterdagochtend was de officiële opening waarbij wethouder Eelco Eerenberg sprak van een historisch moment.

Na jaren van slopen, bouwen en graven is de Utrechtse singel weer rond. Zaterdagochtend was de officiële opening waarbij wethouder Eelco Eerenberg sprak van een historisch moment.

Op een boot van de gemeente stond een grote Utrechtse emmer. Ter hoogte van de Gertrudiskerk werd het gevaarte in de lucht gehesen. Verschillende bewoners die zich de afgelopen jaren hadden bemoeid met het project mochten de emmer omkieperen. Daarmee was de singel officieel geopend.

Uit de emmer kwam water dat in de singel terechtkwam. “Het gespetter klinkt als muziek in de oren”, aldus de wethouder.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Wethouder Eelco Eerenberg

 

Twintig jaar

Het hele project heeft zo’n twintig jaar geduurd. Eerenberg: “Wat begon met de sloop en wederopbouw van Muziekcentrum Vredenburg tot muziektempel TivoliVredenburg, de vernieuwing van Hoog Catharijne, de bouw van het Stationsplein met daaronder ’s werelds grootste fietsenstalling en de sprong over het spoor met de bouw van kantoren en woontorens eindigt met het terugbrengen van het water.”

Het idee was eigenlijk om van de opening een groot feest voor iedereen te maken. Vanwege het coronavirus kon dit echter niet doorgaan. Wel was de pers in groten getale aanwezig. Ook omwonenden waren uitgenodigd.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Bak

“Het is hartstikke mooi geworden. Een stuk beter dan die bak met auto’s voor de deur”, zei één van de bewoners. Een ander was vooral te spreken over de inbreng tijdens het proces. “Door ons heeft het water een andere vorm gekregen en zijn er ecologische kades aangebracht. Het is een geslaagd proces van participatie en daarmee een voorbeeld voor andere projecten.”

Om 13.00 uur vanmiddag vindt op een speciaal ingerichte website de digitale opening plaats. Daarmee is ook het mysterie van de Utrechtse emmers ontrafeld. Vanaf 14.00 uur kan iedereen met een boot een rondje varen over de Utrechtse singel.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Gefeliciteerd Utrecht, wat goed!

 2. Rinke Doornekamp

  Gisteren nog even langs de Catharijnesingel gefietst vanaf de Smeestraat, richting de Mariaplaats. Daar moet je oversteken om aan de overkant verder te gaan richting Vredenburg. Het ziet er allemaal heel mooi uit, het gras moet nog een beetje groeien enzo maar verder is het schitterend! Gelukkig hoort de schandelijke singeldemping van 50 jaar geleden nu tot het verleden.

 3. bawang putih

  jammer dat het foeilelijke poortgebouw de doorkijk van beide zijden belemmerd, enige pluspunt is dat alles vanaf 2080 weer tegen de vlakte gaat, en het cs ondergronds gaat, als er dan nog treinen zijn tenminste….

 4. Lombokker

  Het was toch leuker geweest als ze de wethouder ook nog even te water hadden gelaten. Maar dat soort spontane acties komen in de ambtenarenwereld natuurlijk niet voor.

 5. W

  Waarom is die film op de die website met engelse tekst!!!
  Het gaat hier om Utrecht en haar inwoners!, een Nederlandse gemeente!

 6. HArry

  Leuk zo’n Pantzerhindernisbahn. De IJssel is mooier.

 7. Monique

  Dit is mooi. Zekers. Echter het lijkt wel propaganda van het college. Ga maar eens kijken op Smakkekaarsveld. Ik krijg hiervan tranen in m’n ogen. Dit is niet de zgn groene visie!

 8. GeenStijl🤑@Utrecht

  Alles voor de bühne, over een tig wat jaar wordt hij weer gedempt door een andere politieke visie.
  Snap niet dat hij ooit gedempt is en mooie gebouwen zijn gesloopt, zoals bv het gebouw de Utrecht.

 9. Koel Hoofd

  Bizar lage publieksopkomst voor een project wat 20 jaar het lokale nieuws heeft gedomineerd. Zelfs met de 1.5m voorschriften had dat makkelijk 6 rijen dik kunnen zijn. Had ook meer toeloop verwacht na de emmertjes actie, ook dat valt vies tegen.
  Wat voor conclusie valt daar nou weer uit te trekken?
  Het is enkel gedaan als miljarden verslindend politiek prestigeprojectje en handvol verdwaasde toeristen want de bewoners boeit het verder niet?

 10. Niels

  De opening was niet op het vooraf aangekondigde tijdstip (13.00 uur), maar al om 11.00 uur. Ik voel me in de boot genomen.

 11. Karel de G.

  En weer lukt het de usual suspects een negatieve invalshoek te kiezen…..

 12. arbeider

  Eindelijk weer water rond de oude binnenstad, maar daar is alles tot nu toe ook mee gezegd. De aankleding ( waar is GroenLinks als je ze echt een keer nodig hebt?) ziet er niet uit, kale bende, een paar bankjes en zand, dat is het.

  Verder is de weg er naast een hindernisbaan. Is het nou echt zo moeilijk om een strakke weg aan te leggen?

  En ga nou niet weer een historische fout maken,door deze weg voor doorgaand verkeer af te sluiten, zodat je allerlei sluiproutes moet gaan nemen om in Utrecht Noord te komen, want Lotte ligt al weer op de loer!

 13. Jochem

  @arbeider
  Bijzondere inrichting inderdaad. Het risico bestaat dat er per ongeluk gras gaat groeien, maar de gemeente heeft aangeven regelmatig om te gaan ploegen zodat het zand ook zand blijft. De laatste bouwhekken zullen daarnaast blijven staan als kunstobject om ons te herinneren aan de jaren lange werkzaamheden voor dit project. Tenslotte ook bevestiging om het aankomende plantseizoen niet te gebruiken om bomen te planten. Het moet immers een open en zandige vlakte blijven.

 14. HArry

  En nu nog de stikstofdepositie verminderen met extra belastingen om zodoende de arme grond arm te houden. Helemaal in lijn met het opbeurende mensbeeld van GL en D66.

 15. titia

  Het voelt alsof Utrecht weer een beetje is genezen van een vreselijke wond. Prachtig!

 16. Kadoendra

  @titia

  “Het voelt alsof Utrecht weer een beetje is genezen van een vreselijke wond”

  Jij hebt de beeldtaal mooi weten te verwoorden in schrijftaal!

 17. Koel Hoofd

  @Karel de G.
  Die usual suspects hebben een zeldzaam uniek talent wat gescherpt is door jarenlange ervaring: cynisme
  Als iedereen naar braaf links kijkt, zien zij het gevaar van de andere kant al van kilometers ver aankomen…
  Als al die linkskijkers worden platgereden door de milieuvriendelijke trein, doen zij gewoon een stapje achteruit en zeggen: we hebben toch gezegd dat er een groene intercity aan kwam denderen!

 18. Sjaak

  @ koel Hoofd?

  Que? Gaat het allemaal goed daar in die bovenkamer?

  Je weet dat in de echte wereld er meer is dan links en rechts toch? Dat mensen vaak niet zomaar in hokjes in te delen zijn en dat waarom iemand iets vindt, wat genuanceerder ligt dat wat de gemiddelde reaguurder je wil doen laten geloven?

  Overigens vinden veel mensen in de echte wereld elkaar ook best aardig, De overgrote meerderheid zelfs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).