Het is officieel: Ministerraad draagt Sharon Dijksma voor als burgemeester van Utrecht Het is officieel: Ministerraad draagt Sharon Dijksma voor als burgemeester van Utrecht

Het is officieel: Ministerraad draagt Sharon Dijksma voor als burgemeester van Utrecht

Het is officieel: Ministerraad draagt Sharon Dijksma voor als burgemeester van Utrecht
Sharon Dijksma, hier nog in Amsterdam
We wisten het natuurlijk al lang, maar nu is het ook officieel geregeld. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten Sharon Dijksma voor te dragen voor benoeming als burgemeester van Utrecht. Op 17 december gaat de benoeming in.

We wisten het natuurlijk al lang, maar nu is het ook officieel geregeld. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten Sharon Dijksma voor te dragen voor benoeming als burgemeester van Utrecht. Op 17 december gaat de benoeming in.

Nu het officieel geregeld is, is het tijd om ons eens in haar te verdiepen. Sharon Dijksma (49) is nog heel even wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam, maar haar cv is langer dan dat. Zo was ze een tijd het jongste Tweede Kamerlid ooit en is ze drie keer staatssecretaris geweest in twee verschillende kabinetten. Ook was ze al eens in de race voor het burgemeesterschap van Nijmegen.

Verleden

Sharon Dijksma werd op 16 april 1971 geboren in het Groningse Hoogkerk. Ze haalde haar vwo-diploma en studeerde vervolgens Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en Bestuurskunde aan de Universiteit Twente, maar beide studies maakte ze niet af. Dijksma organiseerde als voorzitter van de leerlingenraad op haar middelbare school al demonstraties, tegen verplichte en onflatteuze gymnastiekkleding bijvoorbeeld, maar haar politieke carrière begon in 1991, toen ze algemeen secretaris werd in het bestuur van de Jonge Socialisten. In 1994 werd de toen 23-jarige Dijksma Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Op dat moment was ze het jongste Kamerlid ooit.

Dijksma was staatssecretaris in twee verschillende kabinetten. In kabinet-Balkenende IV was ze van 2007 tot 2010 staatssecretaris van Onderwijs. In die functie voerde ze verbeteringen door in het taal- en rekenonderwijs en zorgde ze voor een nieuw stelsel van gastouderopvang. In 2012 besloot Dijksma de Tweede Kamer te verlaten, waarmee ze ook de jongste nestor van de Tweede Kamer ooit werd. Ze was in dat jaar in de race voor het burgemeesterschap van Nijmegen.

Ondanks dat ze bovenaan de voorkeurslijst van de voordrachtcommissie stond, koos de Nijmeegse raad Hubert Bruls als burgemeester. Het afscheid van de Tweede Kamer in 2012 duurde dan ook niet lang, want in december van dat jaar keerde ze terug als staatssecretaris van Economische Zaken in kabinet-Rutte II. In die functie hield ze zich vooral bezig met landbouw, natuur en voedselkwaliteit. In 2015 volgde Dijksma Wilma Mansveld op, nadat Mansveld aftrad als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Wethouder

In mei 2018 verliet Dijksma de Kamer weer, deze keer om wethouder te worden in Amsterdam. Kamervoorzitter Khadija Arib sprak Dijksma toe en had lovende woorden: “In je werk ben je flexibel en loyaal, maar ook iemand die weet wat ze wil. Je werkte jarenlang onder een levensgroot portret van opera-legende Maria Callas. Niet omdat jij een ster in zingen bent, maar omdat je jezelf herkent in die bescheiden, bijna angstige Italiaanse deerne die opklom tot operadiva. Vanuit het niets. Een selfmade woman.”

Voor haar functie wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit in Amsterdam verhuisde ze met haar gezin van Enschede naar de hoofdstad. Nu, twee jaar later, verruilt ze Amsterdam dus met haar man en drie kinderen voor Utrecht. Dijksma werd op 11 november voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Domstad.

Praktische wijsheid

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Heleen de Boer, sprak eerder in de raadsvergadering over Dijksma. “Haar brede netwerk past bij de ambitie van Utrecht en kan ons helpen in onze lobby. Ze ziet kansen om onze sterke positie verder uit te bouwen en heeft tegelijkertijd gevoel voor de knelpunten die met groei en verandering gepaard kunnen gaan”, aldus De Boer.

“Ze kijkt ernaar uit om Utrecht als thuis te hebben voor haarzelf en haar gezin en zich te wortelen in en te verbinden aan onze mooie stad. Wij hebben er vertrouwen in dat Sharon Dijksma zal handelen met praktische wijsheid, zelfbewustzijn en dat ze laat zien wat ze doet ten dienste van anderen. Ze is zichtbaar, energiek en benaderbaar en staat zo symbool voor het vertrouwen in onze gezamenlijke toekomst. Voor alle Utrechters. We kijken uit naar haar komst als onze nieuwe burgemeester van Utrecht en naar de samenwerking.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sharon Dijksma via een livestream toen de gemeenteraad bekend maakte dat ze burgemeester van Utrecht zou worden

Utrechtse politiek

Ook de wethouders heetten Dijksma al eerder welkom in Utrecht. “Met de voordracht van Sharon Dijksma krijgt Utrecht een ervaren en betrokken bestuurder die als burgemeester een belangrijke rol speelt in het verbinden van alle inwoners en ondernemers in Utrecht. Juist in deze moeilijke tijden als gevolg van het coronavirus is dit belangrijker dan ooit”, schrijven de wethouders in een gezamenlijk bericht.

“Wij kijken ernaar uit om samen met de burgemeester verder te werken aan de ontwikkeling van onze stad.” Ook Dijksma zelf reageerde op haar voordracht. “Echt fantastisch, ontzettend veel dank voor dit vertrouwen”, zei ze via een livestream tegen de Utrechtse gemeenteraad toen bekend werd dat ze burgemeester zou worden. “Ik zou in de eerste plaats willen zeggen dat ik echt heel graag een burgemeester voor alle Utrechters wil zijn en er ook naar uitkijk om niet alleen alle raadsleden maar ook alle inwoners van de stad te ontmoeten. […] We zullen met het gezin samen heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad.”

Dijksma volgt Jan van Zanen op, die zes jaar burgemeester van Utrecht was en eerder dit jaar naar Den Haag vertrok. Sinds zijn vertrek is Peter den Oudsten waarnemend burgemeester.

26 Reacties

Reageren
 1. Berend

  De Martinitoren is de mooiste toren van Utrecht en omgeving! Tot de nieuwjaarsborrel!

 2. WP

  Toch blijft het nog raar dat op rijksniveau de burgemeester wordt benoemd, ook al is het naar advies van de gemeenteraad…

  Verder heel goed dat we weer een vrouw als burgemeester hebben. Waarom nou alleen weer een PvdA burgemeester. Utrecht is toch al enige tijd een GroenLinks/D66 stad…

 3. Fred

  Iedere stad krijgt de burgemeester die het verdient.

 4. Herman

  Gefeliciteerd en welkom!

 5. Joas

  @ WP

  De burgemeester staat boven de partijen. Het is juist beter om een burgemeester van buiten de coaltie te hebben en vanuit een (op dit moment) partij met minder macht. Dan is de schijn er al minder dat de burgemeester partij-politiek bedrijft.

  En alleen mensen die sollicteren kunnen burgemeester worden.

  Kennelijk hebben er of geen of geen geschikte kandidaten van de andere partijen gesolliciteerd. Simple as that.

 6. Wim

  WP,
  De praktyk is de gemeente raad kiest en het kabinet bevestigd , daar is niets raar aan, zorgt er voor dat als er een kwibus wordt gekozen het kabinet een stad kan behouden voor een domme keuze.

 7. Anne Marie ten Berge

  @ Joas: Nee zo simpel is het niet. Er hebben 26 andere geschikte kandidaten gesolliciteerd waaronder ik. In mijn brief, heb ik nadrukkelijk gezegd vrije burgemeester verkiezingen te organiseren. Immers Art. 3 van de Grondwet zegt Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar. Dat wil zeggen dat een volksvertgenwoordigende burgemeester gekozen dient te worden door het volk zelf. Dat weet D66 als geen ander. Ze zijn daarvoor opgericht. Nu vertegenwoordigt Dijksma de D66 minister van Binnenlandse zaken Ollongren, die ook vicepremier is in het kabinet RUTTE III. Andersom gezegd: Deze D66 minister heeft het gezag over een PvdA burgemeester en de kiezers zijn uitgeschakeld. Nooit bij stil gestaan ?

 8. Fiederelsje

  Sharon Dijksma is een vrouw met veel politieke ervaring en bovendien een doorzetster. Welkom in Utrecht

 9. Engel van dienst

  Utrechters: gefeliciteeerd!

 10. Utrechter

  Zo zie je maar weer hoe de baantjesmolen werkt. Iemand die alleen de middelbare school heeft afgerond uiteindelijk schopt tot burgemeester.

 11. René

  @Anne Marie ten Berge: u ziet zichzelf kennelijk als een geschikte burgemeesterskandidaat, maar uit uw prietpraat over de Grondwet blijkt die geschiktheid niet. Artikel 3 Grondwet luidt namelijk (slechts): “Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar.” Dat betekent niet dat het volk de burgemeester kiest en/of dat de burgemeester het volk vertegenwoordigt. Maar wees niet getreurd, voor het FvD-partijleiderschap bent u ongetwijfeld wel geschikt.

 12. Ooginaller

  @Joas: Er hebben vast wel andere geschikte(re) kandidaten gesolliciteerd, alleen zijn die niet uitgekozen door de raad om voor te dragen. Een behoorlijk nuanceverschil.

 13. Lombokker

  Maria Callas Italiaans? Ik denk dat ze het daar in Griekenland niet mee eens zullen zijn.

 14. Pee

  Ze blijft fraude gevoelig en omkoopbaar.

 15. Joas

  @ Anne Marie ten Berge

  Ik snap op basis van uw schrijven hier wel waarom u door de gemeenteraad gepasseerd bent. Uw sollicitatie laat ook zien waarom het nodig is dubbele trappen in de procedure in te bouwen.

  Dat de gemeenteraad een burgemeester benoemt vind ik democratisch genoeg. De gemeenteraad vertgenwoordigt immers de stem van het volk.

  Directe democratie kan juist gevaarlijk zijn doordat het democratsch apparaat juist gekaapt kan worden door minder frisse lieden of zelfs door criminelen. Niet handig bij een potentiële voorzitter van de veiligheidsregio. Vanuit zijn of haar rol als voorzitter van de gemeenteraad en vanwege zijn of haar verantwoordelijkheid is het volledig te rechtvaardigen dat de burgemeester door de raad wordt gekozen. Het volk geen macht geven is gevaarlijk, maar een deel vh volk alle macht geven is zo niet gevaarlijker. Alle stemmen moeten namelijk evenveel gewicht hebben. Dat heeft de geschiedenis wel geleerd. Stel er wint een GL burgemeester of een Forum burgemeester bij rechtstreekse verkiezingen met 25% van de stemmen. Dan zal de rest van de stemmers die hun stem aan een andere kandidaat hebben gegeven zich niet vertegenwoordigt kunnen voelen. Dat risico is er veel minder door de raad, alle partijen samen, de keuze te laten maken. Het is simpelweg een betere vertegenwoordiging.

  Dijksma lijkt mij een prima kandidaat. Heeft zich op 2 hele moeilijke departementen als puinruimer meer dan bewezen. Is ook op het gebied van mobiliteit (en daar heeft Utrecht een uitdaging) een goede lobbyist, zie de honderd miljoen die ze op haar laatste werkdag nog even geregeld heeft voor de verlenging van de Amsterdamse metro. Verder een positive vrolijke vriendelijke uitstraling en een hele goede netwerker. Precies wat een burgemeester nodig heeft.

  D’66 is trouwens gewoon vrij om zijn koers aan te passen. Waarom vast houden aan iets, gekozen burgemeester, als er meer argumenten tegen dan voor aan te dragen zijn?

 16. Joas

  @ ooginaller

  Begrijpend lezen is ook voor u weer lastig

  Ik zeg namelijk letterlijk in mijn zin dat kandidaten van andere partijen OF niet gesolliciteerd hebben OF niet goed genoeg bevonden zijn; door de raad; de vertegenwoordiging van ALLE gekozen partijen en gemeenteraadslieden in Utrecht. De stem van de kiezer, de burger, “het volk”.

 17. Coen

  @ pee

  Er zijn geen enkele gevallen of signalen van fraude of omkoping omtrent deze persoon aanwezig. Gewoon ordinair zwart maken van uw hand.

  Fraude en omkoping vinden de laatste jaren bewezen vaker plaats aan de rechter kant vh politieke spectrum dan in het midden of links, zie koploper VVD als het op fraudegevallen en omkoping aankomt.

  @ Utrechter. Ze heeft gewoon gestudeerd hoor aan de universiteit in Groningen en Twente, alleen die studies niet afgemaakt, waarschijnlijk door haar drukke politieke activiteiten naast de studie. Als ze haar middelbare school niet afgemaakt heeft (geen idee of dat klopt) heeft ze iig staatsexamens op VWO niveau gedaan en is ze ook door haar toelating gekomen. Dus het universitair niveau heeft ze. En doorzettingsvermogen dan ook. Maar goed; misschien verspreid je fake news en is ze keurig geslaagd voor haar middelbare school. En verder: mooi toch, dat iemand die niet uit de elite komt, helemaal zichzelf opwerkt van onder af aan, en van eenvoudige komaf het tot Staatssecreraris (2x succesvol) en burgemeester schopt?

 18. Bromsnor

  Bromsnor denk dat Pee tendentieus nepnieuws verspreid. Uit niets blijkt dat mevrouw Dijksma “fraude gevoelig en omkoopbaar” is, waarom zou u dat beweren?

 19. Berend

  @Joas, op welke 2 hele moeilijke departementen als puinruimer doel je?
  Ze was de afgelopen jaren in Amsterdam niet veel aanwezig als ik het goed begreep in de afscheidsreacties in het Parool. Ik denk dat de frustratie bij menigeen vooral juist in het nietszeggende zit en dat de PvdA al heel wat jaren niet meer mee doet (o.a. vanwege het pluche warm houden). Wat dat betreft kunnen we rust in de tent verwachten. We laten ons verrassen!

 20. Joas

  @ Berend

  Ach ja. Ze is vrouw en van de PvdA, dan kan je bij sommigen al niets meer goed doen. Ik kijk liever naar de persoon zelf en haar eigen carriere.

  Ik heb het over haar 2 staatssecretarisschappen waarvoor ze geroemd is.

 21. Caubo

  @ Berend

  Zo slecht deed ze haar werk in Amsterdam inderdaad (cynisme modus uit):
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/401039950/afscheidscadeau-sharon-dijksma-noord-zuidlijn-tot-voorbij-schiphol

  Ze heeft haar werk daar gewoon goed gedaan.

 22. Nina

  Welkom in Utrecht, mevrouw Dijksma.

 23. wollie

  callas zong natuurlijk italiaanse opera’s maar werd in new york geboren als dochter van griekse immigranten.

 24. HArry

  Ik probeer het nu voor de vierde keer

  Nee deze vrouw is NIET mijn burgemeester.

  Graag een ECHTE burgemeester waar ik op had kunnen stemmen.

 25. G. de Vries

  @ Harry
  Tja, ik probeer het ook al voor de derde keer. Mag er niet beweerd worden dat de pr-machine op volle toeren draait ( zie boven) en dat Utrecht een burgemeester verdient met ruime ervaring in het abt? Mijn stad is geen stageplaats voor een politica die weer een baantje op haar CV kan bijschrijven.

 26. Anne Marie ten Berge

  @Joas: de gemeenteraad benoemt geen burgemeester. De raad geeft aan geen bezwaren te hebben tegen de positie van raadsvoorzitter. De gekozen burgemeester is mogelijk maar dan moet de macht van de politieke partijen teruggeschroefd worden. Het is begonnen met de bestuurlijke vernieuwing, Vanaf 2000 mogen wethouders niet meer in de gemeenteraad zitten. Maar wat doet de politiek ? De burgemeester zit nog steeds in de gemeenteraad.. Hij/zij is in 2 termijnen de voorzitter. Dat is 12 jaar.een machtspositie waarin gedaan moet worden wat de Ministerraad wil. Als een gekozen burgemeester niet bevalt kun je die na 4 jaar weer wegstemmen. Wat een opluchting. Verder denk eens na: Pee heeft gelijk: waar politieke macht is, dreigt het misbruik ervan. Dat is een feit. Over feiten valt niet te discussiëren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).