Het is vanaf deze zomer verboden om een sigaret op te steken bij de Utrechtse zwembaden | De Utrechtse Internet Courant Het is vanaf deze zomer verboden om een sigaret op te steken bij de Utrechtse zwembaden | De Utrechtse Internet Courant

Het is vanaf deze zomer verboden om een sigaret op te steken bij de Utrechtse zwembaden

Het is vanaf deze zomer verboden om een sigaret op te steken bij de Utrechtse zwembaden
Het is vanaf deze zomer verboden om te roken op de terreinen van verschillende Utrechtse zwembaden. Na het rookvrij maken van alle beheerde speeltuinen in de stad is dit weer een volgende stap naar een rookvrije generatie.

Het is vanaf deze zomer verboden om te roken op de terreinen van verschillende Utrechtse zwembaden. Na het rookvrij maken van alle beheerde speeltuinen in de stad is dit weer een volgende stap naar een rookvrije generatie.

Het rookverbod gaat gelden bij de zwembaden Den Hommel, De kwakel, De Krommerijn en Fletiomare. Wethouder Eelco Eerenberg zegt dat alle Utrechtse kinderen rookvrij moeten kunnen opgroeien. “Een Rookvrije Generatie in 2040 is het uiteindelijke doel. Daarom is het belangrijk dat plekken waar veel kinderen komen rookvrij zijn, zoals speeltuinen, kinderboerderijen en zwembaden.”

De gemeente onderzoekt momenteel of er door bijvoorbeeld subsidies meer aandacht kan worden gevraagd voor het rookvrij opgroeien. Daarnaast is het vanaf eind dit jaar ook verboden om bij de Centra voor Jeugd en Gezin in de stad te roken en komt er een pilot met rookvrij openbare speelplekken in de wijken Noordwest en Overvecht.

Ook ondernemers kiezen ervoor om een rookvrije omgeving te realiseren. “Het is mooi om te zien dat veel organisaties en horecagelegenheden er zelf voor kiezen rookvrij te worden”, aldus Eerenberg.

14 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Rookvrij opgroeien?
  Dan mogen kinderen ook niet meer naar het buitenland of in de keuken komen.
  Ook de pellet kachel, openhaarden, vreugdenvuren, BBQ, vuurpot, biomassa centrales, en ook die gezellige (geur)kaarsjes allemaal in de ban ivm rookproductie.

  Opvoeding (kennis van goed en kwaad en daar naar handelen) is zaak van de ouders, niet van de overheid, scholen of hysterische actiegroeperingen.

 2. Peet

  Geweldig beslissing
  Smerige rookstank

 3. J Huismans

  Misschien kan “Viruswaarheid” dit weer aanmerken als zogenaamde aanval op de vrijheid van de mens. Dat verlaafden expres verslaafd gemaakt en gehouden worden en juist in vrijheid beperkt worden ontgaat ze. De vrijheid om gezond te leven wordt ze door een verslaving ook ontnomen. Ook de vrijheid voor de ander om nog enigzins gezondere lucht in te ademen.

  En ja, virus’waarheid’, zo heten ze inmiddels, een nogal dictatoriaal titeltje/ trekje trouwens, om ‘de waarheid’ te claimen, het monopolie op de waarheid te claimen en de ander bij voorbaat weg te zetten als leugenaar. Nogal dictatoriaal voor zogenaamde vrijheidsstrijders, maar goed.

 4. Jeroen

  J Huismans, we zijn er nog steeds zelf bij hoor. Die eerste peuk en iedere volgende wordt zelf opgestoken. Net doen alsof rokers zombies zonder wil zijn is onzin. Als je wilt stoppen, dan kun je stoppen. Anti-tabakszeloten en andere bemoeizuchtige betweters kunnen het maar niet in hun hoofd krijgen dat er genoeg mensen zijn die gewoon graag WILLEN roken. Ik ben er inmiddels mee opgehouden maar in de tijd dat ik rookte deed ik dit met mijn volle verstand en genoot ik ervan.

 5. MJPD

  Op diezelfde rookvrije speeltuinen en parkeerplekken worden dan ‘s avonds naar hartenlust flessen lachgas geconsumeerd door met name dezelfde ‘rookvrije’ generatie. Handhaving kijkt uiteraard weg.

 6. Berend

  Heel goed! nu de rest nog. Roken (blowen) doe je maar thuis. Blijkbaar kan men zich niet inhouden bij kinderen (en medemensen).

 7. Koel Hoofd

  @J Huisman
  Is roken en ongezond leven dan geen vrijheid?
  Ik heb namelijk nog nooit iemand gedwongen zien worden om de eerste peuk op te steken en daarna nog een, terwijl ze hoesten en kuchen omdat roken echt vies is. Maar ook nooit gedwongen zien worden om dat eerste pakje peuken te kopen en daarna nog duizenden, terwijl ze weten dat roken slecht is voor ze. Wat er wel al decennia lang gebeurd is dat rokers aan alle kanten hun de vrijheid wordt ontnomen omdat roken slecht is.

  En daarbij is er iets heel opmerkelijks gaande.
  Rokers houden zich afzijding (vroeger de rokerscoupe in de trein, nu staan ze buiten op straat op meters afstand van anderen en hun huisgenoten), en dan komt er een aandachttrekkende nietroker bij staan, die vervolgens begint te zeuren over: jawel rook….
  Schiet mij maar lek. Dat mechanisme begrijp ik nou niet.
  Want als mensen last hebben van rook, waarom gaan ze dan bij rokers in de rook staan? Waarom laten ze die rokers dan niet die paar minuten met rust? Tegenwoordig worden rokers op hun bek geslagen omdat ze roken, dat is toch raar gedrag van die niet rokers?

 8. Sam

  Heerlijk, prim besluit. Vorig jaar echt afgeknapt op de baden. Zit je lekker bij het peuterbad (!) worden dikke peuken opgestoken en iedereen zit in de rook. Niet meer van deze tijd, fijn dat de gemeente dat ook wil laten inzien

 9. WvR

  Ik zie geen enkel probleem, prima plan.
  Even 10-20 minuten volhouden, en dan kan je er thuis 1 opsteken als je wilt, zo moeilijk is het echt niet. Het lukt iedereen ook op de vlucht naar de vakantiebestemming…

  Het enige bezwaar dat ik heb tegen het al decennia durende “we-willen-het-niet-beleid”: Verbied het gewoon, als je er vanaf wilt. Prijzen verhogen werkt niet (zeker niet met de bedragen waar ze jaarlijks mee op de proppen komen), dat zou dan in Europees verband moeten, dus dat gaat’m niet worden.

  Kortom: “Ze” willen niet dat men stopt. Kost veel te veel geld. Ik ben niet meer up-to-date, maar bij het laatste onderzoek rolde er nog steeds een batig saldo uit het rokende deel van de bevolking, door: accijns, btw, niet uit te keren AOW, en niet uit te keren pensioenen, en andere zaken. Roken levert per saldo geld op.

  En voor de goede orde:
  Ik rook, heb geen behoefte te stoppen, maar snap best dat niet iedereen blij wordt van een in de nabijheid opgestoken sigaret. Dus daar hou ik rekening mee. Geen punt.

 10. Erwin

  @koelhoofd zou het liefst ook nog zien dat je in de stadsbus mag roken, evenals in winkels, klaslokalen, treinen en vliegtuigen. Opvoeding is immers een zaak van ouders. 😏

 11. wollie

  voortaan met de brandende kant naar je toe roken; je bent er dan zo vanaf

 12. Fred

  Wanneer komt er een lobbyclub of actiegroep die claimt kinderen te willen laten opgroeien in een stankvrije omgeving? Dat wordt dan wel aardig om te reacties te registreren op een parfumverbod, shampooverbod en wat dies meer zij.

 13. Herman

  Dat dat anno 2020 überhaupt nog mocht, dacht dat dit al jaaaaaaaaren verboden zou zijn.

 14. Cico

  Bizar dat het sowieso nog kon. Met je sjaggie de glijbaan af

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).