Het is verkiezingstijd en dat is goed te zien in de Utrechtse binnenstad Het is verkiezingstijd en dat is goed te zien in de Utrechtse binnenstad

Het is verkiezingstijd en dat is goed te zien in de Utrechtse binnenstad

Het is verkiezingstijd en dat is goed te zien in de Utrechtse binnenstad
Foto's: Bas van Setten
Wie zaterdagmiddag in het centrum van Utrecht was, kon het niet zijn ontgaan dat het verkiezingstijd is. Verspreid over stad spraken aanhangers van verschillende politieke partijen voorbijgangers aan of deelden ze pamfletten uit. Ook kwam Sigrid Kaag, vicepremier, minister van Financiën en partijleider van D66 naar Utrecht.

Wie zaterdagmiddag in het centrum van Utrecht was, kon het niet zijn ontgaan dat het verkiezingstijd is. Verspreid over stad spraken aanhangers van verschillende politieke partijen voorbijgangers aan of deelden ze pamfletten uit. Ook kwam Sigrid Kaag, vicepremier, minister van Financiën en partijleider van D66 naar Utrecht.

Op 14, 15 en 16 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Stemgerechtigden Utrechters kunnen op die dagen de indeling van de gemeenteraad weer bepalen. Nu is GroenLinks met 12 zetels nog de grootste partij in Utrecht, maar blijft dat ook zo?

Als het aan D66 ligt niet. Onder meer lijsttrekker Maarten Koning ging zaterdag met Kaag en voormalig Tweede Kamerlid Pia Dijkstra de Utrechtse binnenstad in om met mensen te praten. “Het laatste campagneweekend is begonnen”, laat de Utrechtse fractie van D66 weten via sociale media.

Tekst loopt door onder afbeelding

Kaag kreeg een roos van een PvdA-lid

Rozen

Ook de PvdA kreeg zaterdag ‘ondersteuning’ uit Den Haag. Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van de PvdA, kwam naar Utrecht om onder meer het actieplan ‘Armoede de stad uit’ te ondertekenen. Dit deed zij samen met Rick van der Zweth, lijsttrekker van de Utrechtse fractie van de partij.

Daarnaast trok ook Ploumen door de stad. Zij sprak mensen aan, wees hen op het belang van stemmen en ook deelde zij rozen uit aan passanten. Ploumen werd hierbij vergezeld door een team van PvdA-leden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Lilianne Ploumen

Groen

Leden van de Partij voor de Dieren waren te vinden op het Jaarbeursplein, de Neude en het Domplein. Hier tekenden zij onder andere met stoepkrijt bloemen op de grond om het belang van groen in de stad te benadrukken. “Stenen eruit, groen erin”, aldus Maarten van Heuven, lijsttrekker van de PvdD.

Tekst loopt door onder afbeelding

Maarten van Heuven

Tot slot was nieuwkomer Volt zaterdag campagne aan het voeren op het Stationsplein, Vredenburg en Mariaplaats. Daar was onder andere lijsttrekker Ruud Maas bij aanwezig. De leden deelden flyers uit en gingen in gesprek met omstanders.

 

Kieskompas

De komende dagen zullen alle Utrechtse politieke partijen campagne blijven voeren. Dit doen zij allemaal op verschillende manieren. Utrechters die nog niet weten op welke partij zij willen stemmen, kunnen ook het kieskompas raadplegen.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Savrion

  Tja, laot ik het zo zeggen. De Partij voor de Dieren heb ik nooit op gestemd, aangezien de partijleiding bagger is, al jaren. Maar ipv al die andere wiebelkonten, blijven ze wel voor de dieren staan, al is het een bagger-patij leiding, dus daar stem ik dan maar op 🙂

  (Bij gebrek aan beter)

 2. Esrin W.

  Wel even opletten welk vakje jullie de komende dagen aankruisen mensen, anders wordt het hier weer de komende tijd klagen terwijl jullie zélf op jullie eigen All Stars van bovenstaande foto’s hebben gestemd.

 3. JdV

  In principe hebben landelijke partijen niks te zoeken bij gemeenteraadsverkiezingen. Stem lokaal!!!

 4. Scherpschutter

  @Savrion

  Let me get this straight…U vertrouwt geen enkele partij de gedeeltelijke leiding over uw leven toe en betitelt alle opties als volstrekt waardeloos, waarop u alsnog besluit om te stemmen, waarbij u kiest voor de optie waarvan u (geparafraseerd) denkt “ik vertrouw ze voor geen meter en ook volstrekt waardeloos, maar ze zijn in ieder geval consequent in hun totale waardeloosheid”…?

  Begrijp ik dit nu goed?

 5. Len

  Ik ben op termijn wel voor een epistocratie of noocratie maar dat heeft ook zijn mankementen. Tot die tijd doe ik sowieso gewoon niet mee. Jullie zoeken het allemaal maar uit met die triviale toestanden waar je vervolgens weer over kunt klagen terwijl je je tegelijk overgeeft aan de afstompende ‘als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat’ mentaliteit.

 6. Koel Hoofd

  Wat is Kaag toch een vreselijk volkomen kleurloos nietzeggend type.
  Ze domineert kleurloos de foto’s, dat is niet positief want het geeft zowel PvdD als PvdA een hoge knuffelfactor..

 7. Peter

  @len, er bestaat geen perfecte wereld, welkom in de realiteit ! Alles veranderd, niet blijft het zelfde.
  Niet mee doen is een zwakte bod, om niet te hoeven na denken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).