Het Jaar Van Alex - Het gezicht van Radio Centrum Electronica: ‘We zagen het wel een beetje aankomen’ | De Utrechtse Internet Courant Het Jaar Van Alex - Het gezicht van Radio Centrum Electronica: ‘We zagen het wel een beetje aankomen’ | De Utrechtse Internet Courant

Het Jaar Van Alex – Het gezicht van Radio Centrum Electronica: ‘We zagen het wel een beetje aankomen’

Het Jaar Van Alex – Het gezicht van Radio Centrum Electronica: ‘We zagen het wel een beetje aankomen’
In Het Jaar Van interviewen we verschillende Utrechters die een bijzonder jaar hebben meegemaakt. Tot en met de laatste dag van het jaar 2018 verschijnt elke dag een verhaal in deze rubriek.

In Het Jaar Van interviewen we verschillende Utrechters die een bijzonder jaar hebben meegemaakt. Tot en met de laatste dag van het jaar 2018 verschijnt elke dag een verhaal in deze rubriek.

2018 was het jaar waarin een oude bekende uit de Vinkenburgstraat verdween. Radio Centrum, een speciaalzaak voor elektronica, sloot na 81 jaar de deuren. In deze ‘Jaar van’ blikken we terug met Alex Bothof, die bijna 29 jaar het gezicht van de winkel was.

“We zagen het wel een beetje aankomen”, vertelt Alex Bothof (49) over de sluiting van de winkel. “Het was het zoveelste jaar op rij dat het net een beetje minder ging. We probeerden wel maatregelen te treffen. Ik ging bijvoorbeeld minder werken.” Het mocht niet baten. “In de zomer besloten we wijselijk om de stekker eruit te trekken en zonder schuld eruit te stappen.”

Radio Centrum Electronica opende in 1937 en was daarmee een begrip op de Vinkenburgstraat. Van opladers en verloopjes tot bouwpakketten voor een versterker: de winkel had bijna alles. “Een veelgehoorde kreet van klanten is dat als wij het product niet hebben je het nergens anders vindt”, liet Bothof eerder al aan DUIC weten.

Internet

“We hadden nog wel klandizie hoor, maar echt alleen voor de kleine dingen”, legt Bothof uit. “Mensen kopen steeds vaker de grote dingen op het internet. De verkoop van geluidsapparatuur liep daarom de laatste jaren bij ons terug.” Mensen kwamen dan vaak wel voor advies naar de winkel, maar kochten de apparatuur vervolgens voor een lagere prijs op internet. “Daar maken wij natuurlijk geen omzet mee”, aldus Bothof. Op het nieuws dat de winkel zou gaan sluiten, kregen ze veel teleurgestelde reacties van klanten. “Ja, ongeloof”, laat Bothof weten. “We waren nog de enige speciaalzaak in Utrecht. Nu is de dichtstbijzijnde in Amersfoort. Dat ligt niet naast de deur natuurlijk.”

Nadat Bothof het slechte nieuws hoorde deze zomer, moest hij op zoek naar nieuw werk. Hij kwam terecht bij WSB Finishing Equipment, een bedrijf dat apparatuur maakt voor oppervlaktebewerking. Bothof legt uit: “Denk aan apparatuur voor spuitwerk in de bouw of in de auto-industrie.” Doordat hij zo snel aan de slag kon, sloot de winkel nog net iets eerder zijn deuren dan de eerder aangekondigde 1 november. “Tot en met 13 oktober waren we open.”

Reparaties

Als monteur bij zijn nieuwe werk hoeft hij de techniek niet te missen. “Maar het sociale aspect met klanten was wel erg leuk en prettig”, vult Bothof aan. Toch geniet Bothof wel van de anonimiteit die gepaard gaat met zijn nieuwe baan. “In de binnenstad schoten mensen me vaak aan voor advies. Nu ben ik daar niet meer zo vaak.” Mensen die toch niet zonder de reparaties van Bothof willen, kunnen ook terecht bij Music House. Daar repareert Bothof nog tweemaal per maand kapotte geluidsapparatuur. Bothof is in ieder geval blij dat hij snel aan de slag kon op een andere werkplek. “Ik heb hele leuke jaren gehad bij Radio Centrum. Het komende jaar zie ik ook heel positief in. Het werken in de techniek bevalt mij uitstekend.”

4 Reacties

Reageren
  1. Ad

    Fijn dat hij zo snel aan de slag is, toch blijft het erg jammer! Ben er vaak uitstekend geholpen!

  2. Rinke Doornekamp

    Fijne winkel altijd perfect geholpen!
    Jammer, maar zo gaat het helaas overal, het is niet anders.
    Aan Alex Bothof:
    Een gelukkig 2019 en veel succes met uw nieuwe Werk.

  3. Ed

    Tja, dat was dan de laatste der (radio)mohikanen dan. Vanaf mijn tiende jaar scharrelde ik op de fiets van school naar huis langs alle radiowinkel(tje)s, Vismarkt, Breedstraat, Potterstraat en de Vinkenburgstraat. Meestal als slot nog de dumpzaak op het Leidseveer. Ik ben nu (bijna) 75 en heb van al die speurtochten nog van alles liggen thuis. Dat is tegenwoordig wel vijf kwartier met de snelbus uit Brabant, maar dan loop ik toch nog wel eens door de Vinkenburgstraat om te zien of er iets in de etalage ligt dat ik niet nodig heb. Zo noem ik dat tegenwoordig 😉
    Ooit moet ik zelf uitverkoop gaan houden …

  4. Rietje

    Wat jammer 🙁

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).