Het jaar van Cees Bos: “Bieb++ was een opmaat voor verregaande subsidieverslaving van Artplexx en de Bibliotheek” | De Utrechtse Internet Courant Het jaar van Cees Bos: “Bieb++ was een opmaat voor verregaande subsidieverslaving van Artplexx en de Bibliotheek” | De Utrechtse Internet Courant

Het jaar van Cees Bos: “Bieb++ was een opmaat voor verregaande subsidieverslaving van Artplexx en de Bibliotheek”

Het jaar van Cees Bos: “Bieb++ was een opmaat voor verregaande subsidieverslaving van Artplexx en de Bibliotheek”
Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar 5 mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. Vandaag Cees Bos.

Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar 5 mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. Vandaag Cees Bos.

Het zou in de gemeenteraad aankomen op de stem van één raadslid. Op 13 januari 2014, na een voorbereiding van jaren, kreeg het plan voor de Bieb++ geen meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad. Cees Bos was tegen het plan, als enige van de CDA-fractie. Zijn stem was beslissend.

Het moment

Terugblikkend op 2014: “Het was een heel bewogen jaar. Maar het was ook zeker een goed jaar. Wat mij zal bijblijven is de installatie van twee raadsleden voor Stadsbelang in Utrecht, na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Wat me ook zeker zal bijblijven is de avond waarin de raad de Bieb++ heeft tegengehouden.” Bos had binnen de fractie vaker zijn twijfels geuit over het plan: “Het was niet mijn portefeuille en ik zat er dus niet constant op. Maar ik heb er altijd mijn twijfels over gehad en die ook geuit. Ik heb er slapeloze nachten van gehad.” Het plan werd in twee termijnen in de raad behandeld. “Tussen deze twee termijnen heb ik besloten om tegen het plan te stemmen. Ik kon het eenvoudigweg niet. De onderliggende businesscase was ontzettend zwak. Het was gewoon een kansloze exploitatie van partijen en een opmaat voor verregaande subsidieverslaving van Artplexx en de Bibliotheek. Het zou de Utrechtse burger meer gaan kosten dan acceptabel is.”

Op de avond van de stemming werd de vergadering meerdere keren geschorst. “Dan word je op het matje geroepen. Zo moest ik ook bij de burgemeester en wethouder aanschuiven. Alles om mij zover te krijgen dat ik zou gaan instemmen met het plan. Dan praten ze op je in, het is confronterend. Maar ik bleef bij mijn standpunt. ‘Wethouder en burgemeester: leuk wat jullie zeggen, maar mijn besluit staat vast.’ Het was een spannende en ook emotionele avond. Ik vond het erg vervelend naar mijn fractie toe, dat was het grootste probleem.” Naderhand waren niet alle mensen blij: “Vooral binnen de PvdA en D66 waren er mensen die echt link op me waren.” Er waren ook mensen die Bos feliciteerden: “Ik heb veel positieve reacties ontvangen: burgers, raadsleden, ambtenaren en zelfs een wethouder feliciteerden mij met mijn juiste beslissing.”

Stadsbelang

In deze periode begon ook de oprichting van de nieuwe partij Stadsbelang te spelen: “Ik kon mijn ei niet kwijt bij het CDA, maar had niet het gevoel dat daardoor mijn politieke toekomst ten einde was. Op 20 januari raakte ik in gesprek met Wim Oostveen en hij gaf aan dat hij me al een tijdje volgde. Al gauw bleken wij over veel zaken consensus te hebben. Hij wilde een politieke partij oprichten en vroeg aan mij of ik het partijprogramma wilde schrijven.” Bos kon lijsttrekker worden: “Dat wilde ik wel, het was een mooie kans. In drie maanden tijd heb ik het programma geschreven en hebben we campagne gevoerd. Het is mooi dat er zo’n 6000 mensen op ons gestemd hebben. Vanuit Stadsbelang willen we dat de gemeente zuinig en doelmatig geld uitgeeft zodat we de randvoorwaarden kunnen scheppen om de zorg die samenleving nodig heeft te kunnen betalen. Dan moet je uitkijken met megalomane projecten zoals de Bieb++, Artplex op het Smakkelaarsveld. Dat zijn potentiele ‘bleeders’ waar andere beleidsdoelen van de gemeente mee in gevaar komen.” Bos legt verder uit: “Ik vind het ook geen doel van de gemeente. Waarom zou de gemeente vastgoed ontwikkelen voor de markt? Net zoals de parkeergarage op het Jaarbeursplein; het college geeft aan dat de markt het niet wil ontwikkelen en daarom zou de gemeente het moeten doen. Het is een kansloze ontwikkeling: het risico is hoog, daarom wil de markt er terecht niet aan beginnen. Het is net zoals het ontwikkelen van een gebouw voor een bioscoop: dat is geen taak van de gemeente.”

2015

“Het gaat goed met Stadsbelang”, vertelt Bos. “De partij wordt steeds meer geaccepteerd. In het begin moest de gevestigde orde nog even kijken wat voor mensen we waren. Ze onderkennen nu dat wij het goed voorhebben met de stad.” Bos gaat graag op dezelfde weg door: “De aanhang van de partij groeit. Onze opvattingen worden steeds meer meegenomen in dossiers. Collegepartijen nemen veel over uit ons verkiezingsprogramma. Dat is positief. Toch gaat het niet helemaal de goede kant op met Utrecht. Er zit een aantal fouten in de politieke realiteit. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeenteplannen omtrent fietsen. Men investeert een heleboel in bereikbaarheid maar men vergeet de opvang en regulering van de fietsen in de binnenstad. Ook de jeugd- en ouderenzorg krijgt het echt voor haar kiezen. De vraag is of er genoeg mantelzorg is om de zorg te kunnen verlenen, maar we stoppen ondertussen wel 26 miljoen euro in een fietsbrug voor 3500 fietsbewegingen per dag. Laat hen maar een paar minuten omfietsen.”

Door het afschieten van de Bieb++ moet er ook besloten worden over een eventuele nieuwe locatie voor de Centrale Bibliotheek: “Wij vinden dat de bibliotheek op de huidige plek op de Stadhuisbrug moet blijven. Het pand zou opgeknapt moeten worden, de benedenverdieping kan erbij betrokken worden.”

tekst: Robert Oosterbroek

7 Reacties

Reageren
 1. Krakeling

  De stad mag deze man diep, diep dankbaar zijn! Ik kus zijn voeten.
  In navolging van de Marga Klompébrug zal er over zo’n 50jaar ook een brug naar Cees Bos worden vernoemd.
  Hoera! & Thanks!

 2. [email protected]

  Bios miljoenenplannen op Smakelaarsveld weggooien om vervolgens op Paardenveld weer opnieuw te beginnen? Bos belanghebbende van de Kade?

 3. Toine Goossens

  Het enige raadslid van PvdA, D66 en CDA, dat, toen het aankwam op het beoordelen van het Artplex besluit, koos voor integriteit en kwaliteit van de bestuurlijke besluitvorming.

  Die houding moet een voorbeeld zijn voor ieder ander raadslid, en voor het college.
  Heeft Bos al een Utrechtse onderscheiding gekregen?

 4. ACTK

  ‘Tussen twee termijnen’ in besloot meneer Bos een investering van vele miljoenen teloor te laten gaan. Over de juistheid van zijn besluit, en daarmee het raadsbesluit, kun je discuseieren. Over de wijze waarop 10 jaar voorbereiding en miljoenen aan investeringen op het laatste moment om zeep werden geholpen niet. Het was weer een toonbeeld van slechte politiek rond het vastgoed. Hij geeft met terugwerkende kracht aan wat gemopperd te hebben in de fractie. Blijkbaar was dat zo onduidelijk dat het er niet toe geleid heeft dat men het noodzakelijk achtte de koers aan te passen of te verleggen. Bos blijkt dan nog slechts digitale politiek te kunnen voeren en trekt de stekker er eigenhandig uit. Ons allen opzadelend met een rekening die we al betaald hebben, maar waar we totaal niets voor terug ontvangen.
  Nogmaals, misschien had hij gelijk, en was dit een maatje te groot . We zullen het nooit weten. Wellicht had er bijgestuurd en bijgeschaafd kunnen worden. De wijze waarop het plan nu om zeep is geholpen getuigt van het onvermogen om bij te sturen waar nodig en drammerig opportunisme als de kans zich voordoet de macht te grijpen. Deze handelswijze heeft de burgers van Utrecht een enorme desinvestering opgeleverd. De bieb is hierdoor ernstig op achterstand geplaatst en knokt zich nu een weg terug naar boven. Tracht een gemeenteraad te overtuigen de moderniseringsambitie te realiseren die nota bene in 10 jaar ontwikkeling is ontworpen en opgelegd door diezelfde gemeenteraad.
  Als meneer Bos iets wil goed maken van de ons (de burgers) aangedane schade gaat hij zich dit keer echt verdiepen in de ambities en de rol van de bieb en proberen te redden wat er te redden valt. In een ander gebouw, bij voorkeur op de Neude (we willen Broese niet kwijt daar en dat is veel gunstiger voor de bieb). Als je de vaas laat vallen moet je misschien ook helpen de scherven op te ruimen…

 5. Wim Barmentloo

  6000 mensen stemden . Dus no geen 2% van het aantal inwoners. Daarnaast is zijn argumentatie , niet alleen bij dit onderwerp, uiterst zwak met aannames die stammen uit de tijd dat hij zich sterk maakte samen met de retorisch begaafde maar van elke argumentatie gespeende wijlen Herman Bode, voor het zelfstandige VleutenDeMeern. Dat is slechts zijn argumentatie. Het motto van Cees Bos en zijn discutabele vriend Wim Oostveen is niet Stadsbelang maar zacht uitgedrukt het verraden van het stadsbelang. In werkelijk helemaal niets heeft Stadsbelang ook maar één alternatief aangedragen wat past bij een stad die op de internationale ranglijsten het hoogst scoort. “”Dorpsbelang vanuit Eigen Belang” dekt meer de lading.

 6. jozef

  Bos for President!

 7. Stronk

  Gezien de reacties van sommigen hier heeft heeft Cees een gevoelig punt geraakt met zijn terechte en overdachte tegenstem. Hoe dit megalomane project ooit bedacht is, en hoe het mogelijk was dat de politiek zich zo voor het karretje van een aantal projectontwikkelaars heeft laten spannen zullen we nooit weten. Vooral D66 heeft in dit traject een naar gezicht laten zien dat ik niet snel zal vergeten, minimale belangenbehartiging van de Utrechtse bevolking leek niet aanwezig daar !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).