Het jaar van geweld en chaos rondom stadion Galgenwaard in Utrecht Het jaar van geweld en chaos rondom stadion Galgenwaard in Utrecht

Het jaar van geweld en chaos rondom stadion Galgenwaard in Utrecht

Het jaar van geweld en chaos rondom stadion Galgenwaard in Utrecht
De rellen tussen de Mobiele Eenheid en FC Utrecht hooligans zit bij veel mensen nog vers in het geheugen. Een groep van zo’n vijfhonderd FC Utrecht hooligans keert zich na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei 2024 met veel agressie tegen de politie. Er werd nooit eerder zoveel geweld gebruikt. De bizarre situatie is nog steeds niet helemaal te verklaren, zelfs niet wanneer de eerste verdachten voor de rechter moeten verschijnen: “Ik kan me er weinig van herinneren.” 

De rellen tussen de Mobiele Eenheid en FC Utrecht hooligans zit bij veel mensen nog vers in het geheugen. Een groep van zo’n vijfhonderd FC Utrecht hooligans keert zich na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei 2024 met veel agressie tegen de politie. Er werd nooit eerder zoveel geweld gebruikt. De bizarre situatie is nog steeds niet helemaal te verklaren, zelfs niet wanneer de eerste verdachten voor de rechter moeten verschijnen: “Ik kan me er weinig van herinneren.” 

Het is goed om de feiten te weten, voordat de verdachten aan het woord worden gelaten. Daarvoor gaan we terug in de tijd, naar de dag waarop het compleet mis gaat in stadion Galgenwaard. FC Utrecht staat met 1-0 voor tegen de voetbalclub uit Deventer wanneer er vanuit het uitvak vuurwerk wordt gegooid in de richting van de Utrechtse supporters. Een groep van zo’n 150 Utrechtse supporters bestormt dan het veld. De wedstrijd wordt kort gestaakt. Nadat de bal weer wordt aangetrapt, verliest FC Utrecht de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Niet veel later escaleert de boel volledig: “Ik zag zwart voor mijn ogen.” 

Het is druk in het gerechtsgebouw aan het Vrouwe Justitiaplein woensdagochtend. Verdachten, advocaten, politieagenten, journalisten en medewerkers van de rechtbank Midden-Nederland lopen door elkaar heen. Zodra iedereen op de aangewezen plaatsen zit, begint de eerste zittingsdag van het proces tegen de hooligans. 

Terug naar de Galgenwaard, waar de sfeer na de wedstrijd al snel grimmig wordt. Gekleed in zwarte jassen en truien, met maskers en capuchons, verzamelen honderden FC Utrecht supporters zich buiten het stadion op het Herculesplein. Zij proberen naar het uitvak van Go Ahead Eagles te komen, maar de politie probeert te voorkomen dat hooligans elkaar opzoeken. Dat is het moment dat het uit de hand loopt bij de Mobiele Eenheid (ME). 

Chaos 

Er worden stukken leisteen uit de grond gerukt en hard richting de ME gegooid. Een van deze stenen was zo scherp en werd met zoveel kracht gegooid, dat een lid van de ME neervalt en een hersenschudding oploopt. Ook fietsen, fakkels en andere onderwerpen gaan door de lucht. 

Er klinken oorverdovende knallen. Cobra’s en nitraten ontvlammen om de haverklap. Een lid van de ME ziet een vuurwerkbom liggen en kan alleen maar hopen dat zijn oordoppen werken. Het explosief veroorzaakt zo’n harde klap, dat hij tot op de dag van vandaag een piep in zijn oor hoort. Acht agenten liepen ook blijvende gehoorschade (tinnitus) op tijdens de rellen. Maar daar blijft het geweld niet bij. 

Benauwde situatie 

De ME raakt ingesloten door de menigte en zit volledig klem. Hooligans klimmen op motorkappen van politiebusjes. Met stalen buizen wordt hard ingeslagen op de ruiten van de voertuigen. Er wordt zelfs zo vaak en hard tegen de ramen gebeukt, dat er een opening in een van de voertuigen ontstaat. Uit angst dat er een stuk staal of vuurwerk naar binnen komt, lost een inzittende politieman daarom waarschuwingsschoten. 

In de rechtbank worden beelden getoond waarop één van de verdachten vermoedelijk te zien is. Hij slaat met een stalen buis op een politiebusje in. De 23-jarige verdachte uit Maarssen zegt daar geen uitsluitsel over te kunnen geven: “Ik ben betrokken geweest, maar ik weet niet of ik de verdachte op het filmpje ben.” Hoe dan ook eist het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem tot nu toe de zwaarste straf. Het OM wil dat hij anderhalf jaar de cel in gaat, mede omdat hij volgens hen een leidende rol had in het geweld. Daarnaast heeft hij een stadionverbod van 7,5 jaar vanwege zijn rol bij de rellen, en verloor hij zijn baan als vuilnisman bij de gemeente Utrecht. De man zegt zich in de rechtszaal weinig te herinneren van deze dag.

Maar ook nadat de politie in de knel raakt, houdt het geweld nog niet op. Bij de Tamboersdijk achter de Waterlinieweg verzamelt inmiddels een arrestatieteam om relschoppers aan te houden. Daar gaat het opnieuw mis. Een grote groep hooligans achtervolgt de politie en roept: “Pak ze.” Een agent valt op de grond. Er komt een paal van een verkeersbord op hem af. Zijn collega lost daarop ook een waarschuwingsschot. Pas na ruim een uur wist de politie de losgeslagen menigte te verdrijven.

Overleven

In totaal vonden op zeven verschillende locaties in de buurt van stadion Galgenwaard stampij plaats. In de rechtbank verklaart de ME; “Het was overleven en maken dat je wegkomt.” Niet alleen vanwege het vuurwerk, maar ook vanwege de enorme massa die hen dreigden te overlopen. Ook gaven ME’ers met jarenlange ervaring aan nog nooit zoveel agressie te hebben meegemaakt. “Het leek wel oorlog.” 

Een 20-jarige verdachte uit Zeist zegt in de rechtszaal spijt van zijn acties: “Ik weet niet waarom ik het heb gedaan. Ik zie dat het fout is.” De man verklaart een persoonlijkheidsstoornis te hebben, waardoor hij ‘dingen anders interpreteert’, en zich minder goed in mensen kan inleven. Het OM eist een gevangenisstraf van zes maanden tegen de man. Eerder kreeg hij ook al een stadionverbod opgelegd van vier jaar. 

“Spijt is relatief”

Een andere verdachte lijkt minder spijt te hebben van zijn daden. “Spijt achteraf is relatief”, stelt hij. De 37-jarig man uit Vleuten is vooral gefrustreerd: “U moet begrijpen, ik ben van mijn bed gelicht, met kinderen die wakker werden. Er is drie keer politie aan de deur geweest en ik heb hoge kosten aan een advocaat.” Naar eigen zeggen wilde de verdachte ‘alleen maar helpen en mensen rustig houden’.

Er worden in totaal 57 mannen vervolgd voor de rellen die ontstonden na de voetbalwedstrijd. De hooligans zijn met behulp van camerabeelden en opsporingsprogramma’s opgespoord. De eerste 28 verdachten moesten zich op 4, 6 en 13 december verantwoorden voor openlijke geweldpleging, zware mishandeling of bedreiging. Het is nog onbekend wanneer de rechtbank uitspraak doet. Wat de straf wordt van de verdachten, is dus nog de vraag. 

12 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Had nooit mogen gebeuren.

    500 man van de ca. 20.000 supporters die hier flink de fout ingaan.

    17 thuiswedstrijden en nog een paar bekerwedstrijden per jaar en deze wordt eruit gepikt om hier uit te vergroten. Kan natuurlijk.

    Hoeveel ME-inzet was er bij andere evenementen in de stad?

  2. Utrechtse Jantje

    Gewoon nog voor de Feestdagen alvast opsluiten , misschien dat ze dan eens gaan nadenken dat tuig !!! Want betreffende Politiemannen hebben hoogst waarschijnlijk óók ‘n gezin thuis zitten en willen ook weer veilig van hun werk thuiskomen

  3. Janah

    Ik zie geen reacties. En dat lijkt mij het beste. We zijn uitgepraat over het voetbalgeweld.

  4. Bert

    Dat heeft niks met voetbal te maken en dat gebeurt ook heus niet alleen bij voetbal. Elke keer als kampong een hockey wedstrijd speelt moeten er ook minimaal 2 ME teams klaar staan. Evenzo bij tenniswedstrijden of een wielerwedstrijd.

    Dat is de prijs die de maatschappij maar moet betalen.

  5. Herman

    Jammer hoor!

    Het kan zo leuk zijn, maar figuren als Bennie hier helpen nu niet bepaald om van deze ellende af te komen.

    En dat geldt helaas voor velen in het stadion en reageerders hier.
    Er wordt teveel weggekeken en gegniffeld als er weer iets gebeurd dat eigenlijk niet kan.

  6. Pee

    Degenen die gaan rellen komen niet om naar het voetbal te kijken .
    Ze verpesten het voor de mensen die wel de wedstrijd willen zien want die blijven daardoor weg.
    Supportersverenigingen bestaan hoofdzakelijk uit lui die rellen organiseren , op een enkeling na.
    Ze hadden jaren geleden die rellen de kop in moeten drukken door hard op te treden tegen deze ”supporters” .
    Ik vind ook dat clubs moeten gaan betalen voor de inzet van hulptroepen , nu betalen wij dat met zijn allen.
    Als er miljoenen voor een speler word betaald dan kunnen ze de inzet van de M.E. Etc ook zelf bekostigen.

  7. peter

    @ Pee

    Even goed teruglezen wat je zegt……

    Supportersverenigingen bestaan hoofdzakelijk uit lui die rellen organiseren? Je hebt er dus totaal geen weet van!

    Clubs moeten betalen voor inzet van zgn hulptroepem?
    Ook hier heb je dus geen weet van….buiten het vaste aantal stewards betaald de FC iedere wedstrijd ruim een ton aan Security, de politie is niet aanwezig in het stadion. Buiten het stadion is de politie verantwoordelijk!

    Daarbij betalen de clubs belasting op transfers, horeca en kaartjes etc….je weet wel…dat heet BTW.

    Als je wat zegt, onderbouw het dan wel met de juiste feiten.

  8. gekke henkie

    tuurlijk Bert. tuurlijk.

  9. W

    @Herman en wat deed jij eraan om dit te voorkomen? Een stukje schrijven?
    Gewoon weer een nieuwe groep die zich wil bewijzen. Veel jongens die niet bij de wedstrijden komen… dus Utrecht supporters? Nee dacht het niet.

  10. Herman

    @W, ik kom niet meer in stadion. vind de sfeer niet leuk meer. Onnodig agressief.
    Jouw opmerking past prima in het wegkijken en meegnffelen.

  11. W

    @Herman, gaap… roepen van de zijlijn en het vuurtje via de media opstoken. Zorgelijke houding.
    Ik spreek regelmatig mensen aan in het stadion.

  12. Vak J

    @ Herman alias Uuuu

    Dan weten we genoeg toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).