Het jaar van Klaas Verschuure: “Als je achter je rollator valt en anderen je moeten optillen, verschrikkelijk” | De Utrechtse Internet Courant Het jaar van Klaas Verschuure: “Als je achter je rollator valt en anderen je moeten optillen, verschrikkelijk” | De Utrechtse Internet Courant

Het jaar van Klaas Verschuure: “Als je achter je rollator valt en anderen je moeten optillen, verschrikkelijk”

Het jaar van Klaas Verschuure: “Als je achter je rollator valt en anderen je moeten optillen, verschrikkelijk”
Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. In deze aflevering Klaas Verschuure, het Utrechtse raadslid dat door het Guillain Barre Syndroom tijdelijk verlamd raakte.Hidde Zwiers sprak met hem.

Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. In deze aflevering Klaas Verschuure, het Utrechtse raadslid dat door het Guillain Barre Syndroom tijdelijk verlamd raakte.Hidde Zwiers sprak met hem.

Klaas Verschuure, fractievoorzitter van D66 in Utrecht, vond zichzelf begin juni ineens terug in het ziekenhuis. Hij was getroffen door een zeldzame aandoening, het Guillain Barre Syndroom. Gedeeltelijk verlamd moest hij maandenlang revalideren. Hoe ging dat en heeft het hem veranderd als mens? “Als je op de grond ligt en mensen je overeind moeten helpen, dan realiseer je je ineens hoe het is om compleet afhankelijk van anderen te zijn.”

Het moment

Net terug van een vakantie in Kaap Verdië voelt Verschuure zich wat grieperig. “Iedereen voelt zich wel eens wat minder, dus ik zag het niet direct als een alarmsignaal.” Maar toch, nadat het tillen van een Maxi Cosi en de trap oplopen veel kracht kost, grijpt zijn vrouw in. “En toen ging het snel. Eenmaal bij de huisarts kon ik al niet meer lopen. Het was alsof ik te veel teveel gedronken had, maar ik was wel helder in mijn hoofd. Heel wonderlijk.”

Het was pas nadat de huisarts direct de juiste diagnose had gesteld en Verschuure in de wachtkamer van ziekenhuis moest wachten, dat het bij hem doordrong dat het echt ernstig was wat hij te pakken had. “In de wachtkamer zat een vrouw verschrikkelijk over te geven. Toen de dokter ons kwam ophalen liep hij ook eerst naar de vrouw toe, totdat zijn collega zei: ‘nou, deze meneer heeft meer spoed’. Toen pas drong tot mij door: dit is echt foute boel.”

Bij het Guillain Barre Syndroom wordt je zenuwstelsel aangevallen door je eigen afweersysteem. Het afweersysteem is op zo’n moment dusdanig op hol geslagen dat het denkt dat de beschermlaag van je zenuwbanen een bacterie of virus is en het dus aanvalt. “Eerst verdwijnt je gevoel en vervolgens je kracht. Aan het begin van mijn revalidatie kon ik alleen met veel moeite mijn iPad vasthouden. Dus mijn Netflix abonnement heb ik er wel uitgehaald voor de komende vijf jaar.”

Afhankelijk

Verschuure is vier maanden uit de raad geweest: anderhalve week in het ziekenhuis, zeven weken in revalidatiecentrum De Hoogstraat en daarna nog bijna twee maanden in dagbehandeling. “Dan val je soms als je achter je rollator loopt, wat een verschrikkelijk gevoel is. Dan weet je hoe het is om je zelfstandigheid kwijt te zijn. Ondanks dat het maar een tijdelijke aandoening is geweest, weet ik nu hoe het is om afhankelijk te zijn van anderen. Dat is dan misschien ook wel het positieve aan dit verhaal. Ik realiseer me nu bijvoorbeeld veel meer wat je onderweg allemaal tegenkomt. Stoepen, paaltjes… en nu pas snap ik hoe vervelend geparkeerde fietsen op een stoep kunnen zijn voor sommige mensen. Het is ook zeker iets wat ik ook in de politiek meeneem, ik snap nu veel meer waar het over gaat. Bijvoorbeeld: Je raakt invalide en je kan geen trap meer lopen. Dan denk je: neem een traplift. Maar dat werkt niet op die manier. Dan kan niet altijd. Dat begrip is enorm toegenomen.”

Verbeterpuntjes

Door zijn aandoening kwam Verschuure ook wat verbeterpuntjes bij de gemeente op het spoor. Zo is het aanvragen van een tegemoetkoming vanuit de Wmo niet klantvriendelijk genoeg, want: “de mensen die hiervoor in aanmerking komen zijn ongevraagd in deze bureaucratie beland en weten niet precies hoe zoiets werkt. Ook zijn beleidsnota’s op papier vaak erg kil. We vergeten misschien wel eens wat voor leed er achter de situaties kan schuilen waar zo’n nota voor bedoeld is.”

Ook het volgen van de lokale politiek is niet toegankelijk genoeg. “Je realiseert je als je op je iPad een debat zit te kijken dat de lokale politiek voor mensen thuis niet zo makkelijk te volgen is. Als ingewijde snap ik waar het over gaat, maar als raadsleden dan dingen gaan roepen als ‘ik ontraad motie 21’; dan denk je echt waar gaat dit over? Dat is niet te volgen. Daar moeten wij ons als gemeenteraadsleden meer bewust van zijn. Willen wij dat de politiek dichterbij de mensen komt te staan, dan zouden dit soort dingen toegankelijker moeten maken. Hoe? Door duidelijke taal en ervoor zorgen dat debatten meer op de hoofdlijn worden gevoerd zodat het voor mensen leuker wordt om naar te luisteren. Ik denk bijvoorbeeld niet dat er heel veel mensen nog naar stemverklaringen zitten te kijken om half 3 ’s nachts.”

2015: Tour

Waren er wel hoogtepunten het afgelopen jaar? “Haha, jazeker. Ik was al bang dat we het alleen over de ziekte zouden hebben. Maar in december 2014 ben ik vader geworden en dit jaar heb ik geleerd wat het inhoudt om papa te zijn, wat ook tevens een enorme motivatie was om hard te werken aan mijn herstel. Op politiek niveau zijn we met de coalitie lekker op stoom gekomen. Zo hebben we het lokaal economisch fonds in het leven geroepen, de start up-community een boost gegeven, de erfpacht afgeschaft, de winkeltijden wat verruimd, ervoor gezorgd dat je ook op zondag je afval kan wegbrengen, de openingstijden voor burgerzaken flexibeler gemaakt en we hebben veel geld vrijgespeeld voor talentontwikkeling in het onderwijs. Voor de stad zelf was de Tour natuurlijk een fantastisch feest. De stad heeft laten zien dat ze een groot internationaal evenement kan organiseren. Hiermee heeft Utrecht zich echt op de kaart gezet. Daar kunnen we echt trots op zijn.”

2016: Vluchtelingen

Wat kunnen we volgend jaar verwachten in de Utrechtse politiek? “In mei zijn we halverwege met de coalitie en we hebben al veel bereikt uit het coalitieakkoord, maar we zijn er nog niet. De werkloosheid moet bijvoorbeeld nog verder omlaag. Daarvoor willen we steeds meer bedrijven naar Utrecht trekken, zoals Ajax laatst bekend maakte naar Lage Weide te komen. Ook moet er in 2016 geld gevonden worden voor het laatste stuk van de Singel. Daarnaast zal de vluchtelingenopvang bovenaan de agenda blijven staan. Het tweede AZC komt eraan en ik wil graag met de stad voorop gaan lopen om een vroege integratie te bewerkstelligen. De taal leren, dat leidt tot werk voor deze mensen. Je moet wat D66 betreft realistisch zijn: wij gaan ervan uit dat deze mensen heel lang, zo niet permanent, zullen blijven. Die oorlog in het Midden Oosten is voorlopig nog niet voorbij, dus begin dan direct met integreren. Na een lange vlucht hier komen en dan met bus van sportzaal naar sportzaal worden vervoerd is ontzettend frustrerend. Dus direct onderwijs en taal aanbieden en begeleiden naar werk, dat willen de meeste mensen. Bij aankomst zijn deze mensen nog gemotiveerd, niet na jarenlange onzekerheid en niks kunnen doen.”

Tot slot: alweer helemaal hersteld? “Nog niet, ik heb nog steeds last van handen en voeten en dat kan nog wel twee jaar duren. Ik mag zeker niet ontevreden zijn over de snelheid en de mate van mijn herstel, maar ik moet nog wel veel trainen. Ik ben meer dan 50 procent van mijn spierkracht verloren. Dat moet weer terug.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).